Zimski sportovi

Svi u Val d'Isere

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 02.02.2009.
Svi u Val d'Isere
Foto: Davor Sajko

Smješten u dolini Haute-Tarentaise, na 1850 metara nadmorske visine, i u poznatom francuskom zimovalištu Espace Killy, Val d'Isere će ove godine ugostiti 40. Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Od 3. do 15. veljače skijaški će zaljubljenici vidjeti natjecanja u 11 disciplina, u kojima će skije ukrstiti 60 nacija i 350 skijaša i skijašica, potpomognuti s 1000 trenera i servisera te budno praćeni od strane 1500 predstavnika medija i televizije, a sve to moći ćete pratiti na Sportnet.hr...

Apsolutni centar alpskoga skijanja - tako bismo u naredna dva tjedna mogli imenovati ovo legendarno francusko zimovalište. Nakon organizacije više od 150 utrka Svjetskoga kupa i četiri utrke Olimpijskih igara 1992., Val d'Isere je napokon dobio priliku ući u kvintet utrka koje su imale čast ugostiti jedan ovakav događaj, a u skijaškom svijetu imaju status 'božanstava' (Chamonix, St. Moritz, Garmisch).

Utrke će se održavati na dvjema brdima: Solaiseu i Bellevardeu, koja su, zanimljivo, smještena jedna nasuprot drugom. Spust i superveleslalom skijaši će i skijašice voziti na „Rhone-Alpesu“ na Solaiseu, dok će sve ostale discipline ugostiti Bellevarde, staza čija je glavna prednost 90 postotna vidljivost iz same ciljne ravnine.

Motiv na odlazak u Val d'Isere, vjerujemo, pravim zaljubljenicima u skijaške vještine nije bio potreban. No i ako ste bili u dvojbi, organizatori su se potrudili učiniti sve da vas potaknu na dolazak, napravivši presedan u povijesti svjetskih prvenstava te omogućivši apsolutno svima potpune besplatne ulaznice i prijevoz do samih staza!

Što se pak onog najvažnijeg, sportskog dijela tiče, već smo u uvodu spomenuli kako će na prvenstvu sudjelovati 60 nacionalnih momčadi s 350 skijaša i skijašica te gotovo 2500 pratećeg osoblja i predstavnika medija. Najuspješniji atlete u ženskoj konkurenciji svakako su Anja Pärson sa sedam zlata, dva srebra i dvije bronce te Renate Götschl s tri zlata, četiri srebra i dvije bronce, dok su isto u muškoj konkurenciji Benjamin Raich s tri zlata, četiri srebra i jednom broncom, Bode Miller s četiri zlata i srebrom te Hermann Maier s tri zlata, dva srebra i broncom.

Obrana medalja u ženskoj konkurenciji pak predstoji: u spustu: Pärson, Vonn (i Hosp koje uslijed ozljede neće biti); superveleslalomu: Pärson, Vonn i Götschl; slalomu: Zahrobski, (Schild koje uslijed ozljede neće biti) i Pärson; veleslalomu: (Hosp), Pietilae-Holmner, Karbon; te kombinaciji: Pärson, Mancuso (Schild).

U muškoj konkurenciji zlata, srebra i bronce branit će u spustu: Svindal, Hudec, Jaerbyn; superveleslalomu: Staudacher, Strobl, Kernen; slalomu: Matt. Moelgg, Grange; veleslalomu: Svindal, (Albrecht - kojeg uslijed teške ozljede neće biti), Cuche; te kombinaciji: (Albrecht), Raich i Berthod.

Primijetili ste sigurno na ovom popisu mnogo imena koji što zbog ozljeda, što zbog prekida karijera, a što zbog neuvrštavanja u reprezentaciju, neće braniti osvojenu kolajnu. Ponajprije se to odnosi na Daniela Albrechta, Marlies Schild i Nicole Hosp, koji su zajedničkim snagama u Aareu prikupili šest medalja, pa i Staudachera, Strobla, Jaerbyna…

Za tu su svrhu zato iskristalizirani novi favoriti, nove nade. Potencijalni ženski val svjetskih 'medaljaša' tako predvode Lindsey Vonn, Maria Riesch, Jessica Lindell-Vikarby, Kathrin Zettel, Tanja Poutiainen, Nadia Fanchini, Fabienne Suter, Lara Gut, Šarka Zahrobska, Tina Maze, Maria Pietilae-Holmner…

Muški dio karavane ipak je nešto neizvjesniji jer je u igri zaista puno imena; koje po prvi puta predvodi Ivica Kostelić. Profesor će u Val d'Isereu prvi put imati ulogu izrazitog favorita, puno se od vodećeg skijaša svijeta očekuje u kombinaciji, dok bi i slalom mogao donijeti borbu za svjetsku medalju.

Problem bi mogao predstavljati, pak, Ivičin živac u leđima, koji se ukliještio na treningu u Innerkremsu i koji ga je onemogućio u posljednje voženom slalomu u Garmisch Partenrkichenu. Kockasta će obilježja nositi još i Natko Zrnčić-Dim, koji bi trebao također igrati važnu ulogu u kombinacijskom natjecanju, a i mogao napraviti nešto više u slalomu.

Sjajne posljednje utrke ulile su pak hrvatskom puku nadu da bi i u ženskoj konkurenciji mogli imati jake adute. Ana Jelušić i Nika Fleiss su u Garmisch Partenkirchenu dokazale da znaju 'skijati' te da bi mogle iznenaditi i 'upecati' možda i koju medalju. Nikad se ne zna, uostalom, ne malo su puta glavne uloge na svjetskim prvenstvima igrali upravo sporedni 'glumci'…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!