Košarka

Velika utakmica Matea Kedže

Branimir Korać • utorak, 03.02.2009.
Velika utakmica Matea Kedže
Foto: Bruno Karadža

Mateo Kedžo i Josip Sesar jedini su naši košarkaši koji su ovaj vikend išli preko 30 poena. Kedžo je u poljskom prvenstvu u vrlo važnom susretu za Energu bio prvo ime susreta i najzaslužniji za pobjedu...

AUSTRIJA

Marko Morić (Oberwart): Vodeća momčad austrijskog prvenstva Oberwart s lakoćom je, kako se i očekivalo, nadigrala slabu Viennu. Momčad Ante Perice slavila je 99:82, a igrač utakmice bio je naš Marko Morić koji je za 30 minuta ubacio 24 poena (12/17 za dva, 0/1 za tri) uz 11 skokova i četiri asistencije.

Milan Stegnjaić (Oberwart): U pobjedi Oberwarta značajan doprinos dao je i Milan Stegnjaić. Njegova minutaža bila je manja, igrao je 22 minute i za to vrijeme ubacio 13 poena (4/5 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka.

BELGIJA

Jure Lalić (Charleroi): Uz poraz Aalstara i pobjedu nad Antwerpom, Anzulovićev Charleroi se vratio na čelo belgijskog prvenstva. Antwerp je svladan vrlo uvjerljivo 87:61 u susretu u kojem je dobru minutažu nakon nekog vremena imao i Jure Lalić. Anzulović mu je dao 21 minutu, a Lalić za to vrijeme ubacio osam poena (2/6 za dva, 1/2 za tri, 1/3 slobodna) uz četiri skoka.

Pankracije Barać (Charleroi): Uz Lalića vrlo dobro je odigrao i Pankracije Barać. On je igrao minutu manje, a za to vrijeme ubacio je deset poena (2/3 za dva, 2/5 za tri) uz tri ukradene lopte.

BOSNA I HERCEGOVINA

Ivan Baković (Vitez): Vitez je u svojoj dvorani pružio jak otpor drugoplasiranom Zrinjskom, ali više od toga nije mogao. Ivan Baković u porazu 71:66 bio je najbolji pojedinac Viteza s 20 poena.

Željko Palavra (Vitez): Među strijelce kod Viteza upisao se i Željko Palavra koji nije odigrao posebno veliku utakmicu, no u statističkim rubrikama stoje mu dva poena.

Mladen Gligora (Zrinjski): Zrinjski se prošetao kroz Vitez, a standardno koristan bio je Mladen Gligora. On je susret završio s osam poena.

Josip Sesar (Zrinjski): Najzaslužniji za pobjedu Zrinjskog u Vitezu svakako je najbolji igrač BiH prvenstva Josip Sesar. Sesar je zasjenio ostale pojedince završivši susret s 30 ubačenih poena.

Boris Džidić (Zrinjski): Vrlo dobru utakmicu u dresu Zrinjskog odradio je i bivši Cibonin junior Boris Džidić. One je također bio među dvoznamenkastima s deset ubačenih poena.

Ivan Čular (Grude): Za iznenađenje kola pobrinula se momčad Gruda koja je iznenadila Borac Nektar i svladala ga 83:77. Među najistaknutijim pojedincima susreta bio je Ivan Čular koji je ubacio 19 poena.

Hrvoje Puljko (Borac Nektar): Malo je Borcu značila još jedna odlična utakmica Hrvoja Puljka. U Grudama je upisan poraz, a Puljku ostaje satisfakcija kako je bio najbolji pojedinac kod gostiju s 21 poenom.

Joško Garma (Borac Nektar): Uz Puljka solidnu utakmicu u dresu Borca odigrao je i bivši Zagrebaš Joško Garma. Susret je završio s devet poena.

Ivo Josipović (Široki Eronet): Derbi kola igran je u Aleksandrovcu gdje je Igokea nadigrala Široki s 82:67. Kod poraženih prvo ime bio je naš Ivo Josipović s 22 poena i dok je on igrao, Široki je bio u igri.

Ivan Siriščević (Široki Eronet): Navijači Širokog navikli su i na bolje predstave ovog šutera. Protiv Igokee dobro je zatvoren i susret je završio sa šest poena.

Jurica Ružić (Široki Eronet): Napadački se nije posebno istaknuo niti Jurica Ružić. Zadranin je ubacio tek dva poena.

Ozren Mišić (Široki Eronet): Novopridošli Ozren Mišić tek se privikava na novu ekipu, a u Aleksandrovcu je participirao s četiri poena.

CIPAR

Mate Skelin (Keravnos): Keravnos je u ciparskom prvenstvu imao očekivano lagan posao protiv Ethe. U Nicosiji je bez problema slavio 92:78. Mate Skelin igrao je tek devet minuta i za to vrijeme promašio dva slobodna bacanja i uhvatio dva skoka.

Marko Car (Etha): Prvo ime Ethe u porazu kod Keravnosa bio je Karlovčanin Marko Car. Car je igrao 39 minuta i za to vrijeme ubacio 21 poen (2/5 za dva, 5/9 za tri, 2/2 slobodna).

Ivan Grgat (Achilleas): Achilleas je na svom parketu svladao Apoel 68:57. U dvoboju s malim brojem poena kod domaćina je 25 minuta igrao i Ivan Grgat te ubacio devet poena (2/2 za dva, 1/3 za tri, 2/2 slobodna) uz pet skokova.

ČEŠKA

Denis Mujagić (Podebrady): Podebrady nije uspio iznenaditi na svom terenu vrlo dobri Decin i poražen je 94:88. Naš jedini košarkaš u Češkoj, Denis Mujagić, nije briljirao, imao je lošu šutersku večer i za 25 minuta ubacio je osam poena (1/7 za dva, 2/6 za tri) uz tri asistencije.

FRANCUSKA

Hrvoje Perinčić (Hyeres Toulon): Hyeres Toulon upisao je još jedan poraz koji ga je bacio na tek 14. poziciju. Na gostovanju kod za njih prejakog Nancyja poražen je 98:87 uz dobru igru Hrvoja Perinčića. Perinčić je igrao 33 minute i ubacio 15 poena (3/6 za dva, 2/4 za tri, 3/4 slobodna) uz pet skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte.

NJEMAČKA

Jasmin Perković (EWE Baskets): Perkovićev Oldenburg nastavlja s odličnim igrama ove sezone i više ne čudi što su na vrhu poretka. U derbiju kola nadigrali su na svom parketu Telekom iz Bonna 91:73, a Jasmin Perković igrao je 22 minute i ubacio deset poena (3/8 za dva, 1/2 za tri, 1/2 slobodna)uz devet skokova.

GRČKA

Nikola Vujčić (Olympiakos): Ne najbolja, ali solidna partija Vujčića pomogla je Olympiakosu u dvoboju sa slabom Olympijom. Naš je bivši reprezentativac za 16 minuta u igri ubacio sedam poena, ali ipak najviše iz slobodnih bacanja. Jednom je pogodio za dva (od četiri pokušaja), dok je s linije slobodnih bacanja bio nešto učinkovitiji, realiziravši pet od sedam. Pridodao je i četiri skoka i dvije asistencije.

Hrvoje Henjak (Rethimno): Uvjerljiv poraz Henjakov Rethimno doživio je od ekipe ICBS-a (92:77), a ništa nije mogao ni Hrvoje, koji se upisao u strijelce za 16 minuta ubacivši osam poena, četiri puta pogađavši za dva.

Matija Češković (ICBS): Slavljenička momčad Češkovića nije imala previše posla s Rethimnom. Jedan od dvoznamenkastih strijelaca i kotača za ICBS bio je i naš predstavnik upisavši deset poena, najviše na račun trica (1/2 slobodna, 0/3 za dva i 3/4 za tri). Istaknuo se i uz tri asistencije.

Ivan Kartelo (KAOD): KAOD je slavio kod kuće protiv Iraklisa tijesnim rezultatom 73:71, a Kartelo je upisao 13 poena uz stopostotan učinak s linije slobodnih bacanja (5/5). Nešto slabije bilo je za dva (4/5), dok za tri nije uputio nijedan šut.

Željko Župić (KAOD): Kartelov suigrač u grčkom klubu druge lige bio je nešto lošiji, no ipak zamjetan. Uz dva realizirana šuta za dva i jednu tricu, Župić je nakupio sedam poena koja je poklonio momčadi za pobjedu nad Iraklisom. Osim toga, upisao je i sedam skokova.

MAĐARSKA

Srđan Helbich (ZTE): Enternet ostaje posljednjeplasirana momčad mađarske lige bez ijedne pobjede. Helbichov ZTE nije imao problema na gostovanju kod fenjeraša, lako je slavio 91:73, a naš internacionalac za 33 minute ubacio je 19 poena (7/9 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) uz osam skokova.

Ivan Perinčić (Falco): Važnu gostujuću pobjedu uhvatio je Falco na gostovanju kod Kaposvara. Falco je slavio 93:89 i ostao na trećem mjestu. Ivan Perinčić bio je standardno dobar kod pobjednika, igrao je 32 minute i ubacio 19 poena (5/5 za dva, 3/5 za tri, 2/3 slobodna) uz sedam skokova.

Denis Vrsaljko (Falco): U pobjedi kod Falca 15 minuta dobio je i Denis Vrsaljko. Za to vrijeme ubacio je tri poena (1/2 za dva, 1/2 slobodna) uz šest skokova.

Zoran Helbich (Marso): Vodeći Albacomp bio je prejak za Marso. U gostima su slavili 83:72, a kod poraženih 18 minuta je igrao Zoran Helbich i za to vrijeme ubacio šest poena (3/6 za dva) uz tri skoka.

Ante Kapov (PVSK Pecs): U derbiju kola PVSK je u svojoj dvorani bio bolji od Dombovara 82:75. U pobjedničkom sastavu nastupio je i naš Ante Kapov koji je igrao 14 minuta i ostao bez poena (0/2 za tri) s upisane dvije asistencije.

ITALIJA

Sandro Nicević (Benetton): Odigrao je još jednu sjajnu partiju. Za 27 minuta igre protiv lidera Montepaschija Sandro je ubacio 18 koševa (9/13 za dva) te prikupio šest skokova i dvije asistencije. Benetton je na kraju uvjerljivo poražen 84:67.

Dalibor Bagarić (GMAC): U gostujućem porazu kod Lottomatice na parketu proveo tri minute, tijekom kojih nije uputio niti jedan šut, ali je uhvatio jedan skok.

POLJSKA

Mateo Kedžo (Energa Czarni): Važnu pobjedu upisala je Energa iz Slupska koja je na svom parketu svladala Sokol sa 107:95. Sjajnu večer imao je Splićanin Mateo Kedžo koji je igrao 24 minute i ubacio 30 poena (3/6 za dva, 5/6 za tri, 9/10 slobodna) uz sedam skokova i bio uvjerljivo prvo ime susreta.

Kristijan Ercegović (Gornik): Posljednjeplasirani Gornik teško je poražen na gostovanju kod Bank BPS-a 113:70. Kod gostiju bilo je daleko više loših nego dobrih, a među rijetkima dobrima bio je i Kristijan Ercegović koji je za 25 minuta ubacio deset poena (5/8 za dva) uz devet skokova, dvije ukradene lopte i dvije asistencije.

RUSIJA

Ivan Tomas (Lokomotiv Rostov): Lokomotiv se iskupio za domaći poraz od Eniseja pobjedom u gostima kod Samare 78:62. Ivan Tomas u Jusupovoj momčadi igrao je 27 minuta i ubacio deset poena (1/6 za dva, 0/1 za tri, 8/8 slobodna) i uhvatio dva skoka.

Marko Lončar (Uniks Kazan): Uniks je napravio iznenađenje kola svladavši u gostima jaki Himki 77:75. Velike zasluge za tu pobjedu nosi i Marko Popović koji je igrao 29 minuta i ubacio 16 poena (2/7 za dva, 4/7 za tri) uz dvije asistencije.

Krešimir Lončar (Uniks Kazan): Osim Popovića sjajan je bio i Krešo Lončar. Lončar je bio prvi strijelac utakmice sa 17 poena (8/10 za dva, 0/1 za tri, 1/1 slobodna) čemu je dodao dva skoka i sve to za svega 20 minuta.

Zoran Planinić (CSKA): CSKA i dalje gazi u prvenstvu, a za vikend je na meniju bio Spartak iz St. Petersburga koji je pobijeđen 75:53. Zoran Planinić odigrao je vrlo dobru utakmicu i za 20 minuta ubacio 15 poena (5/5 za dva, 1/3 za tri, 2/4 slobodna) uz četiri asistencije i dva skoka.

SLOVENIJA

Vjeran Soldo (Postojna): U dvoboju momčadi s dna ljestvice TCG Mercator nadigrao je Postojnu s visokih 72:51. Kod poraženih Vjeran Soldo neće po dobrom pamtiti ovu utakmicu. Igrao je 35 minuta i ostao bez poena (0/2 za dva) s uhvaćenih pet skokova.

Vlado Pašalić (Nova Gorica): Iznenađujuću pobjedu ostvario je na gostovanju u Kopru fenjeraš Nova Gorica. Novogoričani su slavili 83:79, a Vlado Pašalić bio je dobar. Igrao je 15 minuta i ubacio 11 poena (5/8 za dva, 1/3 slobodna) uz četiri skoka.

Denis Toroman (Luka Koper): Koprani s razočarali protiv Nove Gorice i nakon tog susreta naš stručnjak Ivan Stanišak dobio je otkaz. Lošu večer imao je i Denis Toroman koji je igrao 28 minuta i ubacio 11 poena (1/3 za dva, 1/8 za tri, 6/6 slobodna) uz dvije asistencije.

Dražen Bubnić (Luka Koper): Među boljim pojedincima kod Luke Koper bio je Dražen Bubnić. On je igrao 25 minuta i ubacio 15 poena (6/7 za dva, 3/4 slobodna) uz pet skokova.

Marin Han (Geoplin Slovan): Pravu katastrofu doživio je Geoplin na gostovanju kod Zlatoroga. Domaćin ih je osramotio slavivši 100:63, a kod ovaj vikend slabih gostiju Marin Han igrao je 15 minuta i ubacio četiri poena (2/3 za dva).

Marko Šamanić (Hopsi Polzela): U gotovo savršenoj utakmici Shawna Kinga (25 poena i nemogućih 28 skokova) Polzela je bez problema svladala Elektru 82:61. Marko Šamanić kod pobjednika igrao je pet minuta i uhvatio jedan skok.

ŠPANJOLSKA

Andrija Žižić (CAI Zaragoza): Na gostovanju kod Fuenlabrade naš Andrija Žižić i njegova Zaragoza, nažalost, očekivano, poraženi su s ogromnih 23 poena razlike. Uz momčad vrlo nezadovoljan bio je i Žižić koji je tijekom 15 minuta na terenu uz 0/4 šut iz igre uspio upisati svega dvije blokade.

Drago Pašalić (Iurbentia Bilbao): Vrlo lošim otvaranjem i zatvaranjem susreta Bilbao je poražen od Unicaje s čak 11 poena razlike. Svega 13 minuta kojih je proveo na terenu Drago Pašalić je iskoristio za pet poena (2/4 za dva, 1/1 slobodna bacanja) te dva obrambena skoka.

Marko Banić (Iurbentia Bilbao): Iako je obično jedan od najsvjetlijih točaka svoje momčadi, Marko Banić se uklopio u lošu predstavu svoje momčadi. Svoje 23 minute tako je iskoristio za svega sedam poena (3/5 za dva, 1/2 slobodna bacanja) uz tri skoka.

Damir Markota (Iurbentia Bilbao): Prinova u momčadi iz susreta u susret igra sve bolje i sve dulje. 20 minuta koje je dobio od trenera, Markota je iskoristio za svega dva poena uz katastrofalan 1/7 šut iz igre, no upisavši i velikih sedam skokova.

Stanko Barać (Tau Ceramica): Bez Splittera Tau Ceramica se jedva dočepala svoje 19. ovosezonske pobjede protiv tek 11. Granade. U stilu svoje momčadi niti naš Stanko Barać nije briljirao i svojih 17 minuta na terenu iskoristio je za dva poena (1/2 iz igre) i dva skoka.

Mario Stojić (ViveMenorca): Prilično iznenađujuće ViveMenorca je kod kuće poražena od Murcije koja je pobjedu osigurala sjajnom igrom u drugoj i trećoj četvrtini. Ipak, to nije spriječilo Marija Stojića da se istakne kao najbolji Hrvat u 20. kolu ACB lige. Naime, tijekom svojih 36 minuta na terenu Stojić je upisao 19 poena (5/11 za dva, 2/7 za tri, 3/4 slobodna bacanja) uz četiri skoka i dvije asistencije.

Marino Baždarić (ViveMenorca): Drugi Hrvat u ViveMenorci je razočarao. Naime, 12 minuta u igri Baždarić je iskoristio za samo jedan skok uz 0/3 šut za tri.

ŠVEDSKA

Srđan Subotić (Sundsvall): S lošim igrama u švedskom prvenstvu nastavio je Sundsvall. U ovom kolu poraženi su na gostovanju kod vrlo dobrog Norrkopinga 85:71, a najbolji strijelac kod gostiju bio je Srđan Subotić. On je igrao 33 minute i ubacio 12 poena (1/2 za dva, 2/6 za tri, 4/4 slobodna) uz dva skoka i dvije asistencije.

TURSKA

Gordan Giriček (Fenerbahče Ülker): Gordan Giriček vraća se na velika vrata. Nakon dobre igre protiv CSKA, Giriček je bio još bolji u pobjedi nad Kepezom 97:77 u turskom prvenstvu. Naš internacionalac igrao je 22 minute i ubacio isto toliko poena (2/4 za dva, 5/5 za tri, 3/3 slobodna) uz četiri asistencije i dva skoka.

UKRAJINA

Jurica Žuža (Poltava): Poltava je u ukrajinskom prvenstvu imala vrlo težak posao, gostovala je kod jakog Azovmaša. Nije uspjela iznenaditi i upisala je poraz 95:81, a Jurica Žuža igrao je 21 minutu i ubacio 13 poena (6/8 za dva, 12 slobodna) uz četiri skoka i četiri asistencije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!