Zimski sportovi

"Riječi nisu dovoljne"

Antonija Pavlić • utorak, 03.02.2009.
"Riječi nisu dovoljne"
Foto: EPA

Emocije su doslovce izvirale iz nove svjetske prvakinje nakon superveleslalomske utrke u Val d'Isereu. Nastavila je Lindsey Vonn u Francuskoj niz od tri pobjede za redom nakon Garmisch Partenkirchena protekloga vikenda, i nakon dva srebra koje je osvojila na prošlom Svjetskom prvenstvu u Aareu napokon oko vrata objesila zlatnu medalju. "Presretna sam, san mi se napokon ostvario. Za ovo sam radila cijeli život; još ne mogu vjerovati da sam svjetska prvakinja.", oduševljena je bila, u ovom trenutku bez premca, najbolja svjetska skijašica...

Osvojila je veliki Kristalni globus prošle godine i na najboljem je putu da to ponovi i ove. Uzela je dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Aareu prije dvije godine, a sada je postala svjetskom prvakinjom. Lindsey Vonn je kako se sada čini, na najboljem putu da postane jedna od najuspješnijih sportašica u povijesti alpskoga skijanja. Svjetsko prvenstvo je tek počelo, a njezin je cilj već ispunjen: "Osvojila sam zlato, što mi je bio cilj na ovom prvenstvu; sada se mogu malo opustiti i skijati ostale utrke bez pritiska. Želim zahvaliti svim ljudima koji su na neki način bili povezani s ovim uspjehom - serviserima, trenerima i mojem suprugu Thomasu. Osjećaj je nevjerojatan, jednostavno ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo."

Prošloga je tjedna izjednačila američki rekord Tamare McKinney po broju osvojenih utrka Svjetskoga kupa (18). Danas je postala prva američka skijašica koja je osvojila zlato u superveleslalomu, kao i prva nakon Hilary Lindhl 1997. koja je trijumfirala na SP-u uopće: "U Aareu sam osvojila dvije srebrne medalje, no znala sam da mogu više i da to nije bio moj krajnji domet. Danas sam skijala sa srcem, dala sam sve od sebe na stazi i presretna sam zbog pobjede. Ovo je za mene poseban dan."

"Ne mogu opisati kako se sada osjećam, riječi to jednostavno ne mogu dovoljno dobro oslikati. Ni sama ne znam kako sam se osjećala kada sam prošla ciljem i vidjela svoje ime na vrhu. Predivno je započeti Svjetsko prvenstvo osvajanjem zlata, posebno stoga jer je staza bila dosta teška i neravna, počelo se i mračiti kada sam startala, a kako je krenulo, bila bih zadovoljna i postoljem. ", opisivala je Lindsey medijima.

"Vidjela sam na kojim su mjestima cure ispred mene gubile vremena i odustajale, pa sam na tim sekcijama 'zakočila', odvozila pametno. Imala sam dobru liniju, napadala svaka vrata... Znala sam gdje su neravnine, gdje su najveće opasnosti, zauzela sam dobru liniju i držala brzinu tokom cijele staze.", objasnila je 24-godišnjakinja svoj put do uspjeha. Medalja je u džepu, no jedna želja je i dalje prisutna: "Iako sam ispunila cilj i osvojila zlatnu medalju, želim napraviti nešto više i u spustu. To je moja najdraža disciplina i stvarno bi mi puno značilo da osvojim medalju u njoj. Tu su, naravno i superkombinacija i slalom; ma ima prilika i za nove medalje..", napomenula je.

Iako je i ovo prvenstvo tek počelo, pitanje o Olimpijskim igrama u Vanocouveru ju nije moglo zaobići: "Mislim da će mi ovo Svjetsko prvenstvo odlično poslužiti kao priprema za OI u Vanocuveru sljedeće godine. Dobro ću zapamtiti današnji trenutak kada sam krenula sa starta, nadam se to ponoviti i na Igrama", sa smiješkom je rekla. "Puno se toga promijenilo od posljednjih Igara, moram se sada naviknuti da javnost i mediji imaju puno veća očekivanja od mene, pritisak je daleko veći, no ja ću se nastaviti truditi, maksimalno raditi i nadati se najboljemu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!