Zimski sportovi

Cuche napokon do zlata!

Petar Plevnik, Antonija Pavlić • srijeda, 04.02.2009.
Cuche napokon do zlata!
Foto: EPA

U 34 godini života Didier Cuche došao je do svog prvog zlata na velikim natjecanjima. Sjajnom vožnjom u Val d'Isereu Švicarac je deklasirao konkurenciju u superveleslalomu, uvjerljivo slavivši ispred Talijana Petera Filla i Norvežanina Aksela Lunda Svindala...

Didier Cuche napokon je uspio okruniti sve dobre vožnje i rezultate tijekom dugogodišnje karijere. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da 34-godišnji Švicarac, iza kojeg je osam pobjeda, 44 postolja u Svjetskom kupu, do danas nije imao nijedno zlato na velikim natjecanjima. Naime, bronca sa Svjetskog prvenstva u Areu od prije dvije godine u veleslalomu te srebro iz superveleslaloma s Olimpijskih igara, još tamo prije 11 godina u Naganu, bila su jedina odličja ovog Švicarca.

Sve to naplatio je Cuche danas u superveleslalomu voženom na Bellevardu. Na vrlo strmoj, ledenoj i tehnički zahtjevnoj stazi postavljenoj od strane Talijana Rulfija Švicarac je sjajnom vožnjom, posebno u donjem dijelu staze, deklasirao konkurenciju, ušavši u cilj s više od sekunde prednosti u odnosu na do tada vodećeg Talijana Christofa Innerhofera.

Innerhofer u konačnici ne samo da je ostao bez zlata, već i bez medalje, za što najviše može zahvaliti svom sunarodnjaku Peteru Fillu. Talijan sa startnim brojem 26 i danas je potvrdio kako nekoliko odličnih ovosezonskih izdanja u brzim disciplinama nisu bila slučajna, ušavši u cilj s 99 stotinki iza Cuchea, dovoljno za srebrnu medalju i daleko najveći uspjeh u karijeri.

Broncom se na kraju morao zadovoljiti Aksel Lund Svindal: "Staza nije bila po mom ukusu, prilično je ledena i teška, no spasio me veleslalomski središnji dio, u kojem sam išao dosta dobro. Didier je potpuno zaslužio pobjedu, izvrstan je sportaš.", rekao je Norvežanin odmah po završetku utrke.

Za samo sedam stotinki sekunde bronca je "pobjegla" i Benjaminu Raichu na petom mjestu: "Imao sam jednu veliku grešku prije prvog prolaza kada sam otišao preširoko u vratima i tu izgubio dosta vremena. Naravno da sam razočaran, medalja mi je za malo pobjegla. Staza je bila teška i ledena, no to smo znali i prije; trebalo je voziti inteligentno, s glavom.", svjestan je bio Benny gdje mu je pobjegla medalja.

Iako su Bodea Millera mnogi svrstavali među favorite današnje utrke, Amerikanac i je danas nastavio s razočaravajućim rezultatima iz Svjetskog kupa završivši utrku tek na 11. mjestu s 2.43 sekunde zaostatka za Cucheom.

Od tri hrvatska predstavnika očekivano najbolji rezultat ostvario je Natko Zrnčić-Dim. Sa startnim brojem 42 Natko je odvozio vrlo dobru utrku, ušavši u cilj s 3.62 sekunde zaostatka za Cucheom, dovoljno za solidno 23. mjesto. Tin Široki s brojem 44 odustao je, dok je Ivan Ratkić trenutno na 31. mjestu.

Val d'Isere, Svjetsko prvenstvo, superveleslalom (M), rezultati:
1. Didier Cuche (Švicarska) 1:19.41
2. Peter Fill (Italija) +0.99
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) +1.02
4. Christof Innerhofer (Italija) +1.07
5. Benjamin Raich (Austrija) +1.15
6. John Kucera (Kanada) +1.66
7. Marco Buechel (Lihtenštajn) +1.68
8. Didier Defago (Švicarska) +1.69
9. Carlo Janka (Švicarska) +1.78
10. Klaus Kroell (Austrija) +1.79
...
23. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +3.62
...
31. Ivan Ratkić (Hrvatska) +5.73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!