Košarka

Cibona Moskvič, CSKA BMW

Tomislav Pacak • srijeda, 04.02.2009.
Cibona Moskvič, CSKA BMW
Foto: EPA

Cibona je izbjegla veliku katastrofu u Moskvi, ne i uvjerljiv poraz od europskog prvaka koji je i u drugoj brzini bio prejak za hrvatskog predstavnika. Konačnih 87:61 za CSKA će dovoljno reći, a utakmica je od samog početka bila jednosmjerna...

U bilo kojoj računici "kako do drugog kruga", ni najoptimističniji nisu računali na bodove u Moskvi. Ne čudi, stoga, da su se tako ponašali i košarkaši Cibone koji nisu pokazali svoje najbolje lice, premda zasluge za to sigurno idu i Moskavljanima. CSKA možda nije briljirao u napadu, donekle i zbog solidne obrane Zagrepčana, ali je zato još jednog protivnika slomio izvrsnom obranom. U većoj mjeri zasluge za to idu Messini i njegovoj momčadi, ali u jednoj sigurno i (pre)velikom respektu koji protivnik gaji prema ruskom velikanu. Konačnih -26 izgleda možda i malo preružno s obzirom da je Cibona u trećoj četvrtini bila i na -7, no čim je osjetio opasnost - europski prvak je dodao gas. CSKA je, inače, igrao bez Zorana Planinića, koji je zbog manje ozljede propustio ogled s bivšim klubom.

Nije dugo trebalo Rusima da dovedu semafor u "normalno stanje". Ranih 9:2 brzo je pokazalo tko je tu europski prvak, iako je teško ocijeniti u kojoj mjeri je to zasluga obrane domaćih, a u kojoj plod plašljive igre Cibone koja je izgledala kao da je u Moskvu stigla po unaprijed upisani poraz.

Malo života Cibosi su pokazali tek ulaskom Nikše Prkačina koji je jedini bio sposoban nositi se s igračima CSKA, ali ni on nije mogao usporiti Cibonino propadanje u rezultatskom smislu. Prva četvrtina okončana je s -8, a istim ritmom nastavilo se i u drugoj četvrtini.

Cibona se mučila sa svakim segmentom košarkaške igre - skupljala je brojne prekršaje (mada se tu može i pogledati suce), nije dolazila kroz igru u situacije za čist šut, a Perasovića je jamačno najviše mučio obrambeni skok kojeg praktički nije bilo. Ako Rusi i nisu nešto pogodili, odmah su si osigurali drugu, ponekad i treću prigodu.

Langdon je tricom odveo CSKA na 27:15, a prednost je rasla sve do 39:19 nakon slobodnih bacanja Šiškauskasa. Ipak, bilo je dovoljno malo opuštanje domaćih, par ubačaja do tada očajnog Andersona i Cibona je u dvije minute -20 pretvorila u relativno prihvatljivih -10 te na koncu 42:30 prije odmora, što je s obzirom na viđeno - bilo sasvim pristojno. I dovoljno za nadu uoči drugog dijela, premda je bilo jasno da bi za pobjedu Cibosi morali izaći na parket s drugačijim pogledom - pogledom "Vukova".

Donekle se to i dogodilo, jer Cibona je uspjela smanjiti zaostatak na -7, pa se činilo da bismo u Moskvi mogli vidjeti i malo zanimljiviju završnicu. Nažalost, neizvjesnost je trajala vrlo kratko, brzo CSKA opet bježi, a četvrtinu završava tricom Holdena i serijom 11:2. Bilo je već tada jasno, CSKA će ubilježiti drugu pobjedu, a Ciboni preostaje tražiti bodove za četvrtfinale negdje drugdje.

Posljednja četvrtina bila je samo odrađivanje posla u kojem su se puno bolje snašli domaći, dok je demoralizirani gost ubacio tek 12 poena i tako se na kraju smrznuo na -26.

Messinu je vjerojatno najviše razveselio povratak u formu Trajana Langdona (18 poena), svoj doprinos dali su i Zisis i Šiškauskas sa po 14 poena, dok su pod košem skakali i nered radili Lorbek, Smodiš, Morris i Khryapa.

Usprkos lošem startu, kod Cibone bolji od ostalih Anderson s 15 poena, 10 je dodao Prkačin. Davor Kus ostao je bez poena uz samo dva pokušaja iz igre, Calloway je ubacio tek šest, pa ne čudi što je Cibona ostala na 61 poenu.

Cibosi iz Moskve preko Frankfurta idu ravno u Beograd, pa u Novi Sad gdje ih čeka važan ogled s Vojvodinom u kojem, za razliku od ovog u Moskvi, Zagrepčani očekuju i trebaju pobjedu. Nema razloga da poraz od CSKA ostavi teže posljedice na momčad...

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva87:61Cibona
Montepaschi Siena87:79Fenerbahçe
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva87:61Cibona
Montepaschi Siena87:79Fenerbahçe
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!