Zimski sportovi

"Lijepo je kada ti se posreći"

Antonija Pavlić • nedjelja, 08.02.2009.
"Lijepo je kada ti se posreći"
Foto: EPA

Prvo kanadsko zlato u povijesti svjetskih prvenstava obješeno je jučer oko vrata Johna Kucere. 24-godišnjak je iz olimpijskog Calgaryja odlično iskoristio nizak startni broj i najbolje uvjete na stazi, i slavio ispred dva Švicarca: Didiera Cuchea i Carla Janke. Herman Maier je utrku završio na šestom mjestu, Bode Miller na osmom, Michael Walchhofer na devetom, Aksel Lund Svindal jedanaestom...

Četiri su 'moderna' Crazy Canucksa krenula sa starta u jučerašnjem spustaškom nadmetanju, a samo je jedan došao do cilja. No, taj je jedan i odnio pobjedu: "Ovo je nešto nevjerojatno, ne mogu vjerovati da se ovo događa. Puno sam puta u karijeri bio suočen s teškim vremenskim prilikama i lošim uvjetima, no, hvala Bogu, danas to nije bio slučaj.", izvan sebe je od sreće bio Kanađanin, te istaknuo veliku prednost startanja neposredno nakon Hermana Maiera. "Sigurno je da je velika stvar startati iza Hermana Maiera. Malo mi je utabao put..", sa smiješkom je rekao simpatični Kanađanin.

"Osjećao sam se samouvjereno nakon šestog mjesta u superveleslalomu i znao sam da imam veliku priliku i ovdje napraviti dobar rezultat. Uvjeti su bili savršeni i uspjelo mi je odvoziti gotovo perfektnu vožnju. ", rekao je skijaš, koji je šest mjeseci prije u Lake Louiseu doživio prvu pobjedu u svjetskome kupu (superG): "Da budem iskren, nisam bio fokusiran na ovo Svjetsko prvenstvo, želio sam prije svega otkriti zašto mi u Svjetskome kupu nikako ne uspijeva pronaći pravi ritam. Lijepo je kada ti se ponekad posreći, imao sam sjajne uvjete i iz njih uspio izvući najbolje", objasnio je Kucera razlog svoje pobjede.

Zlato mu se oko vrata našlo samo godinu prije Olimpijskih igara u 'njegovom' Vancouveru. Dobra najava? "Za nas je odlično što se sljedeće Igre održavaju u Vancouveru. Staza je tamo drukčija od ove u Val d'Isereu, no za mene je najvažnije da dokažem da mogu odlično skijati kontinuirano na velikim natjecanjima. To će me sigurno nagnati i da budem što bolji u narednim iskušenjima Svjetskoga kupa."

Iako je bio samo 4 stotinke sekunde blizu zlatu, tuge nije bilo niti u očima Didiera Cuchea: "Nisam izgubio zlato, osvojio sam srebro. Imao sam i malo sreće i danas ponovno nosio startni broj 16. To je bila velika prednost, jer se vidljivost nakon mene počela rapidno smanjivati. Istina, niti meni nije bila sjajna, no uspio sam odvoziti solidno. Napravio sam nekoliko pogrešaka, no to je na ovakvim teškim stazama potpuno normalno. Lijepo je biti ponovno na postolju, osjećam se ispunjeno i sretno."

"Moja najbolja disciplina tek dolazi, na to ne trebate zaboraviti. Osjećam da mogu napraviti nešto više u veleslalomu, na istoj stazi skijam već tjedan dana pa će mi to biti mala prednost pred ostalim veleslalomašima koji možda ne voze brze discipline. Našao sam savršenu opremu za ovu prilično neravnu stazu, skije moraju biti jako brze i snažne. Nadam se još jednoj dobroj vožnji i, naravno, medalji.", rekao je Cuche te dodao na kraju i kako je potpuno zadovoljan dosadašnjim postignućima i da će svaki drugi dobar rezultat biti samo dodatan plus.

Posljednja 'velika' utrka, posljednje veliko prvenstvo, pak, moglo bi ovo biti i za velikog Hermana Maiera: "Nisam još donio odluku, još ćemo malo pričekati, pa onda vidjeti. Danas je bila prednost što sam nosio startni broj 1, uvjeti su bili odlični, no snijeg je bilo jako mekan, tako da nisam imao jake šanse za medalju. Malo sam i utabao put Kuceri, koji je startao odmah iza njega. Dio svojeg zlata mogao bi pokloniti meni", sa smiješkom je rekao Herminator.

"Prioritet mi danas u skijanju više nije pobjeđivanje. Želim malo uživati i brzo skijati, a ako mi se posreći i pobijedim ne bih se žalio. Bio sam opsjednut pobjedama prije godinu, dvije, no sada je to puno drukčije. Ne znam kada ću prekinuti karijeru, to će odlučiti moje tijelo. Vidjet ću kako ću moći trenirati, ako neću uživati u tome što radim, ako će mi to biti samo teret, mogao bih staviti skije na klin. No, žao mi je što se ova utrka ne računa kao kvalifikacijska za sljedeće Igre u Vancouveru. Da sam pobijedio danas, također, kvalificirao bih se za SP u Garmischu 2011., a bilo bi sjajno karijeru završiti tamo gdje samo proslavio svoju prvu veliku pobjedu."

Zlatni sa Svjetskog prvenstva iz Bormia 2003., Michael Walchhofer, tešku je i zahtjevnu stazu, na iznenađenje mnogih, odlučio odvoziti dva puta. Prerano puštanje sa starta, kada to nije bilo regularno, donijelo je Austrijancu novu šansu, no prvotno je 12. mjesto uspio popraviti samo devetim: "U startnoj kućici je tada bila potpuna zbrka. Obukao sam pancerice i skije, pa ih morao skidati, pa ponovno stavljati. Totalan nered", opisao je Walchhofer. "Ovo je veliko razočaranje, dva puta sam startao za ništa, deveto mjesto me nikako ne zadovoljava. Pokušat ću sada sve ovo što prije zaboraviti i okrenuti se mom najvažnijem cilju ove sezone - osvajanju spustaškog Malog kristalnog globusa."

Same su pohvale na račun njegovog pothvata stizale i od ostalih skijaša: "Ovo što je Michael napravio danas je bila revolucija spustaškog skijanja. Od sada će i spust imati dvije vožnje", našalio se Herman Maier. Zlatni sa SP-a 2005., Bode Miller, također nije mogao vjerovati na što se odlučio trenutno vodeći u poretku spustaša u Svjetskome kupu: "Staza je bila iznimno teška, osobno ju ne bih vozio ponovno".

"Na takvim se stazama, kao što je ova, Bormio ili Kitzbuehel, ne spuštate dva puta. Opasno je i ludo", rekao je četvrtoplasirani jučer, Marco Buechel. Hans Knauss, bivši skijaš i član austrijskog televizijskog osoblja također je bio šokiran Walchhoferovim postupkom: "To što je Michael učinio jučer je jednostavno nevjerojatno i ne može se opisati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!