Nogomet

"Dudu će dobiti minutažu"

Luka Margan • nedjelja, 08.02.2009.
"Dudu će dobiti minutažu"
Foto: Davor Sajko

Današnjim okupljanjem u zagrebačkom hotelu Sheraton započela je akcija Rumunjska. Skoro svi reprezentativci, izuzev Otočana i debitanta Jurića, okupili su se u Zagrebu nakon poduže stanke te s nestrpljenjem iščekuju sutrašnji trening u Maksimiru i ponovno druženje. Povodom utakmice koja se igra u srijedu navečer izbornik Bilić obratio se novinarima....

"Mogu samo ponoviti već rečeno – sa nestrpljenjem očekujemo utakmicu u Bukureštu, željni smo okupljanja i zajedničkog treninga. Utakmica odražava dimenziju velikog događaja jer ćemo dobiti uvid u postojeće stanje. Evidentno je da su mahom svi reprezentativci standardni u svojim klubovima. Moram naglasiti da za ovu prijateljsku utakmicu otpadaju Kalinić i Iličević zbog povreda te da novih pozivnica neće biti. Svi ostali su ovdje, zdravi i spremni. Sutra nam se priključuju Modrić, Ćorluka, Eduardo i Jurić", rekao je u uvodnom dijelu press-konferencije izbornik Slaven Bilić.

Izbornik izuzetno cijeni protivnika te smatra da nas očekuje tvrdi meč: "Rumunji su na domaćem terenu nepobjedivi. To su redom prvoklasni igrači među kojima se najviše ističu Adrian Mutu i Cristian Eugen Chivu. O protivniku najbolje govore njegovi rezultati na recentnim natjecanjima. Na Euru su igrali odlično i da nisu izgubili od Nizozemaca u posljednjem kolu – vidjeli bi Beč i četvrtfinale. Moramo reći da su malo slabije startali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (četiri boda iz tri utakmice), ali da se to ne računa u srijedu. Također, izbornik Victor Piturca je vrsni nogometni znalac."

Posljednjih dana vlada veliko zanimanje javnosti oko povratka naturaliziranog Hrvata i miljenika maksimirskog Sjevera, Eduarda da Silve, na teren poslije jednogodišnje pauze. Bilić s članovima stožera namjerava dati minutažu i napadaču Arsenala te daje svoje viđenje Eduardove trenutačne forme: "Eduardo je pozvan i konkurira za utakmicu s Rumunjima. Prošli tjedan bio sam u Londonu i pričao s Arsenom Wengerom koji je izuzetno zadovoljan napretkom svojeg pulena. Dudu je u dobroj formi na treninzima, ali nedostaje mu natjecateljskog ritma. Sigurno neće startati, ali će dobiti određenu minutažu."

Nezaobilazno pitanje jest vezano uz izbor kapetana, no odgovor na to pitanje saznati ćemo nakon Bilićeva internog razgovora s igračima. "Situacija se na tom polju nije promijenila budući da još nismo pričali s igračima. Iz tog razloga se još uvijek ne mogu istrčavati s izjavama. Također, tu je i Robert Kovač a zna se da je on prvi izbor za kapetana ukoliko nastupi", zaključuje tu temu cijenjeni trener i izbornik.

Naravno, priključivanje 34-godišnjeg člana talijanskog prvoligaša Genoe, Ivana Jurića, nije prošlo bez pitanja. Dakako, ta se pitanja provlače iz dana u dan a izbornik smireno odgovara: "Dugo ga pratimo. Jurićev poziv veže se uz odlazak kapetana Nike Kovača. Želimo isprobati sve varijante na toj poziciji."

Također, poziv je nakon dužeg vremena upućen i Hrvoju Čali: "S druge strane, Čale je bio standardni član mlade hrvatske reprezentacije koju smo vodili Asanović i ja. Također, bio je na popisu za našu prvu utakmicu za kormilom A-selekcije protiv Talijana u Livornu. Povreda ga je malo usporila, ali sad je standardan u Trabzonu. Na toj smo poziciji kvantitativno deficitarni i njegovo je pozivanje logičan slijed."

Izbornik Bilić izjasnio se i oko mjesta priprema, naglasivši kako ga trenutno ne brine činjenica što ne treniraju u Čatežu, ali da se to ubuduće treba riješiti: "Za ovu utakmicu to nije problem, ali situacija zahtjeva permanentno rješenje. Zagreb i Split nisu adekvatni za pripreme te se treba determinirati mjesto održavanja istih."

Za kraj napomenimo i to da su se danas okupile još dvije hrvatske reprezentativne selekcije. Mlada hrvatska selekcija pod vodstvom Dražena Ladića u srijedu će udomaćiti reprezentaciju Makedonije na terenu u Kostreni a hrvatski malonogometaši spremaju se na turnir u Rusiju, gdje će odmjeriti snage s reprezentacijama Rusije, Mađarske i Brazila.

Izuzev okupljanja igrača, hrvatski U-17 reprezentativci odigrali su danas u Umagu neriješeno (0:0) s vršnjacima iz Gruzije.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!