Tenis

Amerikanke se izvukle

Ivor Krapac • ponedjeljak, 09.02.2009.
Amerikanke se izvukle
Foto: EPA

Američke tenisačice su uz dosta muke izašle na kraj s Argentinkama i dohvatile polufinale Svjetske skupine Fed Cupa. Ruskinje, Talijanke i Čehinje imale su lakši posao...

Bez pomoći Serene i Venus Williams, reprezentativke SAD-a su u Surpriseu u Arizoni tek u petom meču susreta došle do 3-2 protiv Argentinki. Prvi nedjeljni meč donio je odličnu vijest za gošće - Gisela Dulko je sa 6:1 i 6:3 svladala Jill Craybas i time Argentinu dovela u vodstvo od 2-1.

No, Amerikanke su imale spreman odgovor. 17-godišnja Melanie Oudin, 151. na svijetu, poravnala je na ukupnih 2-2 s 2:6, 6:1 i 6:2 protiv Betine Jozami, nadoknadivši rani break zaostatka u odlučujućem setu, a par Julie Ditty/Liezel Huber pobrinuo se za konačnih 3-2 sa 6:2 i 6:3 protiv Dulko i Jozami, koje su u nedjelju imale naporan, a na koncu i neuspješan dan.

Vezane vijesti

Ruskinje su s 5-0 očekivano uzele pobjedu nad Kineskinjama, dok su Talijanke bez ispuštenog boda projurile Orleansom, što je ipak najveće iznenađenje prvog kola.

Prvog dana Francuskinje su barem pružile pristojan otpor, s dva poraza u tri seta, dok u nedjelju nisu imale čak ni tu utjehu. Sve je bilo riješeno u prvom meču dana - Flavia Pennetta osigurala je treći bod i ukupnu talijansku pobjedu sa 6:2 i 6:2 protiv Alize Cornet, koja je očito oba dana bila impresionirana nastupom u reprezentativnom natjecanju. U subotu ju je iznenadila Francesca Schiavone, a protiv Pennette nije mogla puno.

Sara Errani je u meču bez većeg značaja sa 6:3 i 6:4 nadjačala Amelie Mauresmo, a za 5-0 pobrinuo se par Errani/Vinci, ubilježivši 6:4 i 6:4 protiv Severine Bremond i Nathalie Dechy.

Ruskinje su prvi korak prema trećem uzastopnom naslovu napravile protiv oslabljenih Kineskinja, kojima su, podsjetimo, u Moskvi nedostajale Jie Zheng (20.), Na Li (29.) i Shuai Peng (36.). Domaći izbornik Šamil Tarpišev je u nedjelju promiješao karte dajući priliku Ani Čakvetadze i Alisi Klejbanovoj u singlu, a one su odgovorile pobjedama nad Zi Yan (6:1 i 6:2, za ukupnih 3-0), odnosno Tian-Tian Sun (6:1 i 6:1).

Jelena Dementijeva i Svjetlana Kuznjecova, u subotu uspješne u singlu, dan kasnije zaigrale su u paru i proslavile 1:6, 6:4, 6:4 protiv Sun i Yan za konačnih 5-0.

Čehinje su u Brnu s 4-1 bile jače od Španjolki, a prolaz su osigurale s tri nedjeljne pobjede. Lucie Šafarova, koja je zamijenila prvotno najavljenu i dan ranije neuspješnu Ivetu Benešovu, odvela je svoju reprezentaciju na 2-1 sa 6:4 i 6:3 protiv Carle Suarez Navarro, da bi Petra Kvitova osigurala treći bod i prolaz u polufinale sa 6:4 i 7:5 protiv Nurije Llagostere Vives.

Češke reprezentativke postavile su "točku na i" pobjedom u parovima. Benešova i Kveta Peschke su sa 6:4 i 6:2 bile bolje od Lourdes Dominguez Lino i Marije Jose Martinez Sanchez.

Polufinale je na rasporedu 25. i 26. travnja, a srest će se Italija i Rusija, odnosno Češka i SAD.

U ogledima Svjetske skupine II prolaz su osigurale Slovakinje, Njemice, Srpkinje i Ukrajinke, koje će se u kvalifikacijama za ulazak u elitni razred sresti s gubitnicama iz prvog kola Svjetske skupine.

Fed Cup, Svjetska skupina, prvo kolo: Rusija - Kina 5-0, Francuska - Italija 0-5, SAD - Argentina 3-2, Češka - Španjolska 4-1.

Svjetska skupina II, prvo kolo: Slovačka - Belgija 4-1, Švicarska - Njemačka 2-3, Srbija - Japan 4-1, Ukrajina - Izrael 3-2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!