Nogomet

Spremni na novi uzlet

Borna Rupnik • ponedjeljak, 09.02.2009.
Spremni na novi uzlet
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Debitantska polusezona u Sesvetama bila je vrlo burna. Početni pozitivni rezultati izmjenjivali su se s nekim neočekivano lošim predstavama, sklad uprave, trenera i igrača varirao je od izvrsnog do katastrofalnog, a konačan zbroj svih čimbenika ponudio je 19 bodova i deseto mjesto s optimističnim pogledom prema naprijed...

Slično kao i na početku jesenskog dijela prve prvoligaške sezone, Croatia iz Sesveta u proljetni dio ulazi u pozitivnoj atmosferi. Lošiji plasman nadoknađen je dolaskom novog trenera i nekolicine novih imena, a čini se da su sve drame na relaciji uprava - igrači konačno arhivirane. Momčad će umjesto Ljupka Petrovića voditi bivši hrvatski izbornik, Zlatko Kranjčar, kojeg predsjednik kluba Zvonimir Zubak bez zadrške naziva najboljim trenerom u Hrvatskoj.

Prvi korak u sređivanju situacije u Sesvetama odnosio se na definiranje statusa otpisane veteranske četvorke. Kristijan Polovanec i najbolji strijelac Croatije, Vladimir Petrović, karijeru će nastaviti u slovenskom Kopru, dok je Anto Petrović još uvijek u potrazi za novim poslodavcem. Jasmin Agić i dalje se navodi kao član kluba, a spominjala se mogućnost priključivanja stručnom stožeru.

Croatiju su još napustili napadač Marijan Maruna, koji će sreću potražiti u Vinogradaru, te Anton Dedaj, Zedi Ramadani i Dario Mijatović. Ta trojka u ovom trenutku nema novi angažman.

No, u Sesvetama su se upustili u aktivnu potragu za prikladnim zamjenama. Polovančevo mjesto na lijevoj strani obrambene četvorke zauzet će iskusni Mario Čutura, bivši stanovnik Kranjčevićeve. Prednju će liniju pojačati 21-godišnji Miljenko Bošnjak, koji je doveden iz Drave iz Ptuja, a društvo bi mu trebao praviti i Makedonac Artim Položani, nekadašnji igrač skopskog Vardara. Lakšu prilagodbu na 1. HNL mogao bi mu omogućiti njegov sunarodnjak Vladimir Dimitrovski, dojučerašnji branič Cementarnice s iskustvom igranja u Belgiji. Prvoj bi se momčadi trebao priključiti i junior Stipe Glasović, 21-godišnji vezni igrač.

Kranjčarovi se nogometaši za nastavak prvenstva pripremaju u Umagu, a popularni Cico u posljednjoj je pripremnoj utakmici prije odlaska u Istru - protiv HAŠK-a s Pešćenice (0:0) - isprobavao još neke neafirmirane igrače te nije nemoguće da se netko od njih izbori za sastav. Među tim imenima ističu se Crnov, Guja, Jumić i Smajić, a blizu Sesveta nalazio se i bivši Dinamovac Ivan Ćosić.

Bodovno stanje ukazuje na borbu za opstanak, no Croatiji u prilog ide nekoliko podataka. Pobjeda nad izravnim konkurentom za ispadanje, Zadrom, u posljednjem jesenskom kolu (3:1) skinula je veliki teret s njihovih leđa jer šest bodova viška znači i znatno manji psihološki pritisak. Drugi najveći rival kojem prijeti putovanje u drugu ligu, zaprešićki Inter, znatno je oslabljen odlaskom napadačkog trojca Sivonjić - Kukec - Bule. Kranjčarova filozofija igre i iskustvo osvajanja naslova prvaka Hrvatske (sa Zagrebom) mogli bi pogodovati mlađim igračima koji su ujedno imali dovoljno vremena priviknuti se na novo stanje stvari na terenu, prema kojem im veteranska četvorka više neće čuvati leđa.

Osim toga, mladi reprezentativac Antun Palić još je šest mjeseci iskusniji, a igrači poput Gorana Jurakića i Gorana Juroša polako se, ali sigurno, uspijevaju izboriti za svoje mjesto pod suncem. Do 22. veljače, kada Sesvećani gostuju u Varaždinu, u kadru bi se ponovno mogao naći i dugo ozlijeđeni branič Antonio Mamić, te ambiciozni Zlatko Kranjčar pred sobom ima samo jedan cilj, a to je - uspon prema gornjoj polovici ljestvice.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!