Košarka

Dvoboj velikana u Sieni

Branimir Korać • srijeda, 11.02.2009.
Dvoboj velikana u Sieni
Foto: Nikola Movrić

Treće kolo Topa 16 Eurolige bit će otvoreno s današnja četiri susreta. Svjetla reflektora bit će usmjerena prema Sieni gdje se sastaju Montepaschi i moskovski CSKA u jednom od najjačih dvoboja Topa 16...

Prokom i Olympiakos sučelit će se u dvoboju u kojem i jednoj i drugoj momčadi igra samo pobjeda. Domaćin je u dosadašnjem dijelu drugog kruga upisao dva poraza i poraz od Olympiakosa značio bi im i oproštaj od četvrtfinala Eurolige. S druge strane niti Olympiakos nema pravo na pogrešku obzirom da ih je svladao već Armani i poraz u Sopotu dodatno bi im zakomplicirao situaciju.

U posljednja četiri susreta ove dvije momčadi u Poljskoj, tri su otišla na stranu Prokoma što im daje nadu u pozitivan ishod. Olympiakos je svakako jača i kvalitetnija ekipa, ali ne igraju ove sezone na onoj visokoj razini koja se očekivala.

"Ključ pobjede leži u kontroli tempa i skoka. Ukoliko to uspijemo iskontrolirati, nećemo imati problema, tako je bilo u svim susretima ove sezone. Oni su atletski dobra i brza ekipa koja voli dosta šutirati i nisu bezazleni. No ova utakmica za nas je finale i nemamo pravo na krivi korak", kazao je u najavi susreta centar Olympiakosa Ioannis Bourousis.

Domaćin će u ovom susretu biti jači za Qyntela Woodsa i Tyronea Brazeltona koji su im nedavno pristupili.

Vrlo zanimljivo bit će u Vitoriji gdje vodeća momčad skupine Armani Jeans iz Milana stiže u goste Tau Ceramici. Domaćini bez Tiaga Splittera, gosti vjerojatno bez Mauricea Taylora i Jobeya Thomasa te sigurno Marca Mordentea što bi u konačnici trebalo predstavljati veći hendikep gostima nego domaćinima.

Tau je u svojoj dvorani izuzetno jak, pobijedili su u posljednjih 14 od 15 utakmica, ali Armani igra u jako dobroj formi te već ima ubilježene dvije pobjede protiv Prokoma i Olympiakosa.

"Znam da igramo protiv jake momčadi koja ove sezone igra sjajno. No vjerujem da smo spremni za pobjedu u Vitoriji, kako fizički, tako i psihički. Igramo u gostima i možemo igrati opušteno jer nemamo što izgubiti. Znamo da nam pobjeda donosi praktički četvrtfinale i zaista ju želimo izboriti", nada se nedavno pojačanje Armanija Hollis Price.

Još jedna važna utakmica na rasporedu je u Beogradu. Unicaja nakon domaćeg poraza od Panathinaikosa nema izbora, mora slaviti u grotlu Pionira kod uvijek jakog Partizana na domaćem terenu. Posao im otežava ozljeda Carlosa Cabezasa koji nije niti otputovao u Beograd te će umjesto njega većinu vremena na parketu provesti Cook kojem će podršku pružati Gomis.

No niti Partizan nije bez problema. Proteklih pet dana bili su bez Vraneša i Veselog koje je shrvala visoka temperatura i sigurno neće biti na sto posto danas. No ovo su utakmice u kojima opravdanja nema, kako sam Vujošević kaže "lakše nam je ipak s njima iako nisu sto posto, nego bez njih".

"Morat ćemo igrati bolje nego što smo igrali protiv Lottomatice ako želimo do pobjede. Moramo hrabro napadati i igrati svoju igru i naći odgovor na njihovu agresivnu obranu. Prošlotjedni susret sa Zvezdom dobro nam je poslužio kao priprema jer obje momčadi igra čvrstu i agresivnu obranu na koju se moramo znati prilagoditi", tvrdi Stephane Lasme, krilni igrač Partizana.

Utakmica dana igra se u Sieni gdje se susreću dva favorita za osvajanje Eurolige Montepaschi i CSKA. Bit će to u svakom slučaju izuzetno kvalitetan dvoboj jer se sastaju dvije momčadi koje sjajno kontroliraju igru, imaju veliku pojedinačnu i momčadsku kvalitetu i rade neznatan broj pogrešaka.

I jedni i drugi nastupit će u punom sastavu samo razmišljajući o pobjedi. Nešto je lakše Moskovljanima jer ipak igraju u gostima i već su na omjeru 2-0, dok Montepaschi ima taj poraz u Zagrebu protiv Cibone zbog kojeg se mora vaditi na CSKA.

"Siena je jedan od glavnih favorita za osvajanje Eurolige i izuzetno su snažni, dovoljno je pogledati ljestvicu talijanskog prvenstva da vam to postane jasno. Pobjeda će puno značiti bilo kojoj momčadi, a vjerujem kako će odlučiti obrana i protok lopte. Tko to bolje odradi, imat će veće šanse za pobjedu", u najavi susreta kaže trener CSKA Ettore Messina.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Asseco Prokom Gdynia68:93Olympiakos
Baskonia108:90Armani Milano
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Asseco Prokom Gdynia68:93Olympiakos
Baskonia108:90Armani Milano
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!