Zimski sportovi

Broje se samo odličja

Antonija Pavlić • nedjelja, 15.02.2009.
Broje se samo odličja
Foto: Kristijan Komarica

Pompozno je najavljivano postolje, medalja, pa čak i zlato. Premda je dva dana ranije na zagrijavanju prije utrke veleslaloma nesretno stradalo koljeno, Ana Jelušić se i dalje nadala i učinila sve kako bi se približila svjetskoj medalji. Prije dvije godine je bila bliže, oko vrata joj se našlo "drveno" odličje. Jučer nije bilo sreće. Premda je i šesto mjesto u konkurenciji 70-ak skijašica vrhunski rezultat, opće poznato je kako se na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama broje samo medalje. A to je ono što Ana još nema...

"Očekivala sam više, u Val d'Isere sam došla po slalomsku medalju, a kući se vraćam praznih ruku. Mogla bih štošta reći o svojem nastupu, pa i to da me prošlih dana pratio peh, tu je ona nesretna ozljeda koljena... Ne želim tražiti alibi, na svjetskom prvenstvu se pamte samo medalje, svejedno je jesi li četvrti ili sedmi. Napravila sam tri velike pogreške u prvoj vožnji i to me, mislim, bacilo na toliki zaostatak za najboljima", kritična je bila naša najbolja skijašica.

U prvoj je vožnji mlada Riječanka zauzela 12. mjesto, no zaostatak za trećeplasiranom Francuskinjom Aubert nije bio nedostižan; šest desetinki sekunde se, pogotovo na svjetskom prvenstvu, moglo nadoknaditi. Kada pogledamo još i odustajanja spomenute Aubert, pa Vonn, Moelgg, Leinonen, Goodman, ostaje nam mali žal za boljom Aninom vožnjom, s kojom se realno, mogla plasirati i na postolje: "Zaostatak nije bio prevelik, mogao se jednom dobrom drugom vožnjom svakako nadoknaditi. Išla sam maksimalno u drugom laufu, no kada voziš tako, na sve ili ništa, pogreške su normalne. Nekoliko puta sam promašila liniju i potom se morala čupati da bih uopće završila utrku", rekla je Ana Večernjem listu.

Sigurno ju je zakočila i ozljeda koljena, no u tome ne valja tražiti alibi: "Koljeno nije bilo potpuno zdravo, nisam bila sto posto spremna. No, kada jednom kreneš svi ti problemi ostanu iza tebe, onda o njima ne razmišljaš previše. Ponavljam, na SP-u se broje samo odličja, no ni ovo sedmo mjesto nije tako loš rezultat."

Od rekordne 101 skijašice koliko ih se otisnulo sa starta, prva je vožnja izbacila njih 47: "Staza je bila malo grbava, pa se kada si se odlučio na više riskiranja automatski povećala opasnost od izlijetanja", opisala je Ana, kojoj je Bellevarde po konfiguraciji trebao savršeno odgovarati. Izuzetno strma, prava muška staza, a usto i potpuno ledena.

Nika Fleiss s druge strane plasman na 40. Svjetskom prvenstvu neće imati. Samoborka je s velikim zaostatkom od preko dvije sekunde gotovo stigla do cilja, no nekoliko ju je vrata prije izbacilo i završila je u snijegu: "Od kada sam se otisnula sa starta nisam mogla naći pravi ritam. Staza mi je diktirala tempo, umjesto da ja diktiram njoj. Vodila sam veliku borbu s njom, no nije bilo sreće", tužna je bila Nika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!