Zimski sportovi

"Val d'Isereu Svjetski kup"

Antonija Pavlić • utorak, 17.02.2009.
"Val d'Isereu Svjetski kup"
Foto: Dejan Popek

Ako iz konkurencije samo za ovu priliku izuzmemo Janicu i Ivicu Kostelić, najveći hrvatski skijaški uspjeh postat će superkombinacijska bronca Natka Zrnčića-Dima. Talentirani se i neustrašivi 22-godišnjak u svakom novom natjecateljskom spuštanju skijaškim padinama potvrđuje kao jedan od univerzalaca koji će u doglednom vremenu igrati važnu ulogu u Svjetskom kupu, te daje pečat na dokument u kojem piše kako "kockasta" budućnost u svjetskom skijanju postoji, i postojat će, i nakon ere Kostelića...

Brončana kolajna 22-godišnjeg Zagrepčanina prva je hrvatska svjetska medalja koja nije iskovana u radionici Ante Kostelića i u njegovim će zagrebačkim vitrinama zauzeti sigurno počasno mjesto. Jedini skijaš 40. izdanja svjetske smotre koji je nastupio, završio, i ušao u 30 najboljih sve utrke, a još k tome i oko vrata ovjesio svjetsku broncu, Val d'Isere će još jednom; nakon prvih bodova u Svjetskom kupu uopće, prvih slalomskih bodova, prvog plasmana na postolje, kao i prvog plasmana dva Hrvata na podij u istoj utrci, pamtiti i po prvom velikom, vrhunskom, povijesnom uspjehu.

Ivica ipak upitan za Sestriere

Situacija s leđima Ivice Kostelića svakim se danom bez iznimaka mijenja. Ako je danas dobro, gotovo će se po pravilu sutra probuditi ukočen i sposoban za ništa. Ante Kostelić je potvrdio medijima kako je njegov nastup u Sestriereu, gdje se vozi veleslalom i za našeg predstavnika iznimno važna kombinacija, sada postao upitan. "Pauza je već dugo potrajala, propustili smo i Svjetsko prvenstvo, no očito da ovoj ozljedi treba puno više vremena. Mi ga nažalost nemamo. Neće biti potpuno spreman za Sestriere, to je sada sigurno, no nismo još odlučili hoće li putovati ili ne. Ako se situacija sa zdravljem bitno popravi, otputovat ćemo pa probati. Nevjerojatno je što nam se ovo događa baš sada, kada imamo jedinstvenu priliku."

"Ne znam što bih rekao. Val d'Isere je moje mjesto, obožavam ga i na nekoj mi je ljestvici, mogao bih to tako reći, odmah nakon Zagreba. Tu sam uzeo prve bodove, prvi put se našao na postolju, a pamtit ću i nezaboravan doživljaj stajanja na podiju kraj Ivice prošle godine. Žao mi je što je Svjetsko prvenstvo završilo, a i što Val d'Isere nema domaćinstvo svih utrka Svjetskoga kupa", sa smiješkom je rekao Natko po povratku u Hrvatsku.

Najbolji rezultat poslije trećeg mjesta u superkombinaciji ostat će Natku nevjerojatno 14. mjesto slaloma. Pomalo nerealno, jer je gotovo 70 posto najboljih odustalo, što u prvoj, što u drugoj vožnji. No, odlika je velikih i sama mogućnost završavanja utrka, i pod pritiskom i bez njega, te bez obzira što je za 14. mjesto bilo dovoljno odvoziti +5.44 slabije od prvoplasiranog, Natku ostaje radost i ponos jedinog skijaša koji je u svim utrkama ušao u krug osvajača bodova: "Jako sam ponosan na taj uspjeh i velika mi je čast biti jedini skijaš koji je ostvario takav izvanredan pothvat. Posljednja slalomska utrka mi je bila najteža u životu i jedva sam došao do cilja, bila je to prava rovovska bitka", dometnuo je.

Odmora i pretjeranog slavlja u domovini za Natka ipak neće biti, već ovog ga vikenda čeka nova runda veleslalomskih uzbuđenja, kao i potvrđivanje forme sa SP-a i posljednji ovosezonski izazov superkombinacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!