Košarka

"Svi žele osvojiti trofej"

Ivor Krapac • četvrtak, 19.02.2009.
"Svi žele osvojiti trofej"
Foto: Davor Sajko

Iako se radi o najmanje značajnom službenom natjecanju u sezoni, jedinom koje ne donosi baš nijedan bod u važnoj utrci za nastupom u Euroligi, Velimir Perasović istaknuo je da nema momčadi koja ne bi voljela imati trofej Kupa Krešimira Ćosića u rukama. Cibona će s dovoljno motiva ovog vikenda nastupiti na završnom turniru u Zadru, a očito i bez većeg psihološkog opterećenja - trener Cibosa prebacio je teret favorita na Zadrovu stranu...

Stanje u Ciboninoj momčadi nije idealno, u posljednjih sedam dana su, što zbog ozljeda, što zbog bolesti, izvan redovitog režima treninga bili Troha, Homan, Prkačin, Anderson, Vukušić, Princ i Zubčić, no Velimir Perasović najavio je da će u Zadar otići svi. Tko će i koliko biti spreman za petak i polufinalni ogled s domaćom momčadi (18 h), tek će se vidjeti.

"Zadar je i domaćin i favorit turnira, bez obzira što se obično kaže da u kupu nema favorita", kazao je trener Cibosa: "Pokazali su da su na svom terenu korak ispred nego kad su u gostima, na domaćem parketu igraju puno bolje, ali to ne znači da mi nemamo ambicije da osvojimo trofej. Naše ambicije su najveće moguće i pokušat ćemo uzeti naslov."

"Ovo je ipak borba za trofej bez obzira što, nažalost, nema neko značenje u smislu bodovanja za Euroligu i samom tom činjenicom je devalviran. Jednostavno, svi ga žele osvojiti... Pritisak? Mi imamo pritisak na svakoj utakmici, kad god Cibona igra javnost očekuje pobjede, bez obzira bilo to realno ili ne i bez obzira protiv kog igrali. Taj pritisak vjerojatno imaju Zadrani, a imamo ga i mi", dodao je Perasović.

"No, mislim da su oni ipak favoriti. U situaciji su da su nas dvaput pobijedili u sezoni i igraju na domaćem terenu, a pogotovo s obzirom da su zadnje dvije utakmice odigrali puno bolje nego mi - taj pritisak očekivanja je na njihovoj strani, posebno zbog toga što u svojoj dvorani gube rijetko, gotovo nikako."

Susret Zadra i Cibone će većina proglasiti finalom prije finala, i trener Cibosa se djelomično slaže - s malom ogradom: "Volim respektirati sve momčadi, pa tako respektiram i drugi par, finale je ono koje će se odigrati u subotu. No, u dosadašnjem tijeku NLB lige Zadar i mi smo već pokazali da smo dvije najkvalitetnije momčadi, razlika između broja pobjeda nas i Zadra u odnosu na druge dvije momčadi je ogromna - ako ćemo gledati s tog aspekta, onda je to finale prije finala. Ipak, ja respektiram i druge dvije momčadi, pogotovo stoga što su i jedni i drugi potpuno promijenili momčad i igraju sasvim drugačiju košarku nego prije dva mjeseca."

Cibosi će u petak u polufinalu možda biti bez svog jakog aduta, kapetana Nikše Prkačina, koji je nekako pod najvećim upitnikom od svih dvojbenih. Leđa su i dalje ozbiljan problem, Perasović je istaknuo da to ne izgleda dobro: "Nama je najvažnije da ga vratimo u formu u kojoj je bio u 11. mjesecu. S ozljedama i netreniranjem koje se nadovezalo u zadnjih mjesec dana, manje me zabrinjava kako će ga Zadar braniti, više me brine u kojem je on stanju."

"Najvažnije je da dođe na optimalnu razinu forme da bi protivničke momčadi mogle razmišljati o njegovoj igri - ukoliko tjelesno ne bude spreman i ukoliko bude imao ovoliko problema koliko ih je imao u zadnjih mjesec dana, onda je apsurdno govoriti o strategiji", nastavio je Peras o Prkačinu: "Nije u dobrom stanju, pokazuje velik napor i želju da izađe iz tjelesne situacije u kojoj se nalazi, no ne ide kad tri dana treniraš, pa sedam dana ne. Mora biti proces treninga od minimalno mjesec dana da bi se vratio na raniju razinu forme, to ne ide u tri treninga."

Nije ni u Zadru sve ružičasto, Dejan Ivanov je pod suspenzijom i na odlasku iz kluba, a Desmon Farmer, o kojem Perasović ne zna puno, tek je pristigao, u petak ga čeka prvi nastup u novom dresu. No, trener Cibosa ne zamara se stanjem u kojem je sutrašnji protivnik, nije bio siguran ni kakva je situacija s Ivanovom i računa li Zmago Sagadin još uvijek na bugarskog krilnog centra: "Važniji mi je način na koji ćemo izaći na parket i igrati. Evidentno je da očekujem da ćemo biti bolji nego protiv Splita i da nećemo dozvoliti onakav početak i padove u igri kakve smo imali na toj utakmici. Ako budemo igrali onako, nemamo nikakve šanse."

Dodatna Perasovićeva briga u sutrašnjem ogledu bit će pravilo da ni u jednom trenutku utakmice u petorci ne smiju biti više od dva stranca - morat će pažljivo "miksati" minutažu Earla Callowaya, Alana Andersona i Jareda Homana. "Naravno da će pomoćnik brinuti o tome, neću ja biti kriv ako se nešto krivo dogodi, mora biti kriv netko drugi", našalio se trener Cibosa: "Treba se prilagoditi, puno puta tijekom igre reagiraš automatski, netko treba biti tu i upozoriti. Stvarno treba biti oprezan, u nekom trenutku izvršiš izmjenu bez da razmišljaš o tome."

Kako bi se izbjegle neželjene tehničke pogreške, moglo bi biti i neuobičajenih rotacija: "Bit će puno situacija da se zbog tog pravila vadi igrač koji igra dobro, nije baš najsretnije rješenje... Vidjet ćemo kako će to izgledati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!