Košarka

Zadar vs. Cibona: Anderson protiv motiva

Branimir Korać • četvrtak, 19.02.2009.
Zadar vs. Cibona: Anderson protiv motiva
Foto: Ivan Lacković

Analiza momčadi i situacije u momčadi uoči polufinalnog dvoboja Zadra i Cibone dovela je do zaključka kako je riječ o vrlo izjednačenim momčadima. Na zadarskoj strani isključiva prevaga je motiv dok na Ciboninu stranu prevaguju Alan Anderson i klupa...

Dvoboj Zadra i Cibone u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića je finale prije finala. Bez želje za umanjivanjem vrijednosti Zagreba i Splita, možemo reći kako će pobjednik ovog dvoboja biti veliki favorit i za finalnu pobjedu.

Tko je gdje jači, gdje je prednost koje momčadi, pokušat ćemo saznati raščlanjivanjem petorki i klupe.

Rok Stipčević vs. Earl Calloway

Dvojica razigravača posve različitog načina igre. Stipčević je prvenstveno sjajan šuter, a tek onda razigravač koji naš i nije onaj klasični playmaker. Imao je ove sezone utakmica s velikim brojem asistencija, ali one su prvenstveno dolazile iz picka s Gečevskim, samo razigravanje nije bilo raznovrsno. S druge strane Calloway je u napadu puno pokretljiviji i agresivniji konstantno tražeći igrača.

U obrambenoj fazi veliki je plus na strani Callowaya koji se ove sezone dokazao kao sjajan obrambeni igrač čuvajući odlično i najbolje europske razigravače.

Obrambeno gledano Calloway je puno jači igrač od Stipčevića dok je napadački Stipčević jači, ali samo zbog toga što je sposoban sam riješiti utakmicu. Možemo reći kako je ovdje zaključno teško ukupno nekom dati prednost iako vaga važe lagano na Callowayovu stranu zbog raznovrsnosti.

Damir Rančić vs. Davor Kus

Davor Kus je u lošoj formi i to izjednačava ovaj dvoboj. U "normalnim" uvjetima Kus bi imao prednost i u obrambenoj i napadačkoj fazi, ali trenutno je daleko od prave forme što vraća Rančića u ravnotežu. Ipak, Kusova obrana je jača i tu ima prednost, ali sve se to vraća Rančićevim napadom.

U ovom trenutku Davor je posve izgubio samopouzdanje i ne može pogoditi niti najotvorenije šuteve s vanjskih pozicija dok Rančić veže već nekoliko kvalitetnih napadačkih utakmica i tu ima prednost.

Rančiću plus za napad, Kusu za obranu i konačni rezultat je - neodlučen. Mala prednost je ipak možda malo na strani Rančića, čisto zbog trenutne forme, ničeg drugog.

Juby Johnson vs. Alan Anderson

Alan Anderson je klasa za sebe i svakako ima prednost u ovom dvoboju. Bez obzira što je Johnson dobar obrambeni igrač i igrač koji je sposoban vezati otvorene šuteve, Anderson je bitno jači, posebice u napadačkom segmentu igre.

Cibonino krilo sposobno je uništiti protivnika teško zadrživim ulazima pod koš ili pak šutem, izuzetno teško ga je čuvati i jedan je od najboljih napadača u NLB ligi. Niti obrambeno nije loš, iako izgleda pomalo nezainteresirano, uvijek je spreman za skok i za krađu lopte.

Johnson je prvenstveno kvalitetan obrambeni igrač, no sigurno je kako će više problema imati on s Andersonom nego Anderson s njim. U ovom dvoboju Anderson čisto odnosi pobjedu.

Tomislav Ružić vs. Lukša Andrić

Možda i najteži dvoboj za procjenu prvenstveno zbog samog Andrića. Procijeniti kako će se Andrić "probuditi" i što će pokazati na terenu, ne može nitko. Njegove igre variraju od lošeg do odličnog i vrlo je teško reći kakvog ćemo Lukšu gledati u Zadru.

S druge strane Ružić je puno konstantniji. Od njega znate što možete očekivati, nije igrač koji će ponuditi spektakl, ali je vrlo koristan igrač na obje strane terena. Odlaskom Ivanova može se očekivati kako će dobiti veću minutažu nego što je to imao u dosadašnjim susretima.

Ukoliko Andrić odigra na svojoj gornjoj granici, dobiva ovaj dvoboj prvenstveno u napadačkom segmentu, no ako zaboravi "doći" na utakmicu, prevaga ide na stranu Ružića.

Todor Gečevski vs. Nikša Prkačin

Gečevski i Prkačin su poput Callowaya i Stipčevića prilično različiti igrači. Todor igra više licem prema košu i dosta se oslanja na šut s vanjske pozicije, a ne može se posebno pohvaliti kvalitetnom obranom.

S druge strane Prkačin obožava igru leđnom tehnikom i nije toliki košgeter kao Gečevski već se prilagođava više momčadi i može vrlo dobro razigrati suigrače.

Obrambeno Prkačin bolje odrađuje svoje zadatke, bolje zatvara skok, a u prilog mu idu i fizikalije obzirom da je robusniji od Gečevskog. Gečevski je pak napadački možda za nijansu jači igrač zbog raznovrsnosti šuta, ali kada se stave na vagu obrambene i napadačke dionice, prednost je na strani hrvatskog reprezentativca.

Klupa

Zadar na klupi ima svega dvojicu igrača koji mogu stvoriti prevagu i to Perića i Farmera. Dok su Perićeve kvalitete dobro poznate, Farmer je još uvijek enigma. Neku manju dionicu mogli bi još odigrati Macura i Prostran, no oni su u ovom trenutku zaduženi tek za odmaranje društva na svojim pozicijama.

Cibona tu ima veliku prednost jer ima puno raznovrsniju i bolju klupu. Homan, Rozić, Vukušić, Troha, Šundov, sve su to igrači visoke kvalitete za naše prilike i igrači koji su ove sezone već imali odlične trenutke, izuzevši Šundova, no i on u određenim postavkama može biti itekako koristan.

Veća mogućnost rotacije i to na način da se ne izgubi na kvaliteti, svakako je na strani Cibone.

Zmago Sagadin vs. Velimir Perasović

Sagadin je iskusan trener koji je dosta toga prošao u karijeri. Perasović je tek na početku, ali već je ostvario niz odličnih rezultata i dokazao se u europskim okvirima.

Slovenski stručnjak u posljednje vrijeme nema značajnijih uspjeha na klupskom planu, no to ne stavlja sumnju u njegovo znanje. Kao i Perasović, tip je trenera koji traži disciplinu i čvrstu igru u obrani i tek je na početku zadarskog puta.

Teško je reći tko je tu prevaga, Sagadin je iskusniji, ali Perasović nije samo jednom ili dvaput dokazao perspektivu i kvalitetu.

Motiv

Motiv je svakako na strani domaćina. Kada god igraju pred svojim navijačima, Zadrani su izuzetno motivirani, a posebno su napaljeni kada igraju protiv Cibone. S druge strane Cibona želi osvojiti Kup, ali shvaćaju kako neće svijet propasti ako ga ne uzmu i ovo im nije top priority natjecanje.

U Zadru je drugačija priča. U već debelo uzdrmanoj sezoni gubitak trofeja u svojoj dvorani i to polufinalnim porazom od Cibone bio bi pretežak šamar i samo bi značajno potresao klub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!