Zimski sportovi

Sezona se lomi u Sestriereu

Antonija Pavlić • petak, 20.02.2009.
Sezona se lomi u Sestriereu
Foto: Davor Sajko

Odličja na 40. Svjetskom prvenstvu su podijeljena i sada je vrijeme da Bijeli cirkus svoje putovanje nastavi na destinacijama Svjetskoga kupa. U završnu borbu za Veliki kristalni globus skijaši će krenuti iz Sestrierea, gdje će na snijeg najbolji veleslalomaši i kombinatorci. Hrvatska bi, ako se situacija s Ivicom Kostelićem, kojeg muče leđa, i Daliborom Šamšalom kojeg je napala viroza, dodatno popravi, u ovom talijanskom skijalištu na samoj slovenskoj granici mogla imati rekordnih pet kombinatoraca, od čega čak trojicu u prvih 30...

Četiri postaje Svjetskoga kupa u alpskom skijanju iščekuju još svoju priliku za organizaciju utrka Bijelog cirkusa u ovoj sezoni. No, prije Kranjske gore, Kvitfjella i završnice u Areu, najbolje svjetske skijaše ispratit ćemo u talijanskom Sestriereu gdje su na rasporedu veleslalom u subotu i superkombinacija koja sadrži SuperG i slalom u nedjelju.

Hrvatska je delegacija u Sestriere stigla iznimno brojna; uz Ivicu Kostelića, koji još nije odlučio o svom nastupu zbog novih komplikacija s bolnim leđima, za kombinacijski su nastup sigurni brončani sa SP-a Natko Zrnčić-Dim, te 13. i 14 s istog natjecanja Tin Široki i Ivan Ratkić. Najvjerojatnije preskakanje utrke doživjet će pak Dalibor Šamšal, kojeg muči viroza, premda sadašnje informacije govore kako bi i on trebao zauzeti svoje mjesto na startu.

Situacija s trenutno vodećim u poretku Svjetskoga kupa je pak prilično složena. Jean Baptiste-Grange na drugom mjestu od Ivice ima 46 bodova manje, te je najvjerojatniji epilog da će naš najbolji skijaš, ukoliko se odluči na preskakanje nastupa u Italiji, vodeće mjesto morati prepustiti Francuzu, Austrijancu ili Norvežaninu.

Treće mjesto i 62 boda manje od Ivice do sada je akumulirao Benjamin Raich, dok svjetski superkombinacijski prvak, Norvežanin Aksel Lund Svindal na svom kontu ima manjak od 87 bodova. U malo većem zaostatku, iako nikako nedostižnom, su i na četvrtom i petom mjestu, Švicarci Didier Defago i Carlo Janka, prvi sa 157, potonji sa 193 boda manje od Kostelića, a oba usto i izvanredni veleslalomaši.

Što se tiče pojedinačne borbe za Male kristalne globuse, bit će zanimljivo vidjeti može li se Carlo Janka nakon osvojenog zlata na SP-u 'dignuti' i uključiti u ravnopravnu borbu s Bennijem Raichom, Tedom Ligetyjem i već spomenutim Cucheom, te s druge strane, može li pomalo u sjeni i ne toliko eksponirani vodeći u kombinacijskom poretku Silvan Zurbriggen zadržati vodstvo od 23 boda ispred Carla Janke te 69 i 75 ispred Raicha i Kostelića te podignuti na koncu sezone Mali kristalni globus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!