Košarka

Od kandidata za naslov do prosjeka

Goran Markuš • petak, 20.02.2009.
Od kandidata za naslov do prosjeka
Foto: EPA

U najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, NBA-u, očekivano, vrlo je lako postati dio prosjeka i pasti u zaborav. Upravo to dogodilo se Sunsima koji su se na početku sezone spominjali u krugu klubova koji će ganjati naslov prvaka da bi nakon 50-ak susreta praktički cijelu momčad ponudili na zamjenu te završili na devetoj poziciji Zapadne konferenciji, mjestu koje ih niti ne vodi u playoff lige. Što, odnosno tko je najveći krivac?

Steve Nash, Jason Richardson, Amare Stoudemire, Grant Hill i Shaquille O'Neal u prvoj petorci sa zamjenama kao što su sve bolji Leandro Barbosa, Matt Barnes ili pak Louis Amundson - tko ne bi htio ovakvu momčad imati na raspolaganju. Prema viđenom, točan odgovor bio bi Steve Kerr.

Naime, šokiravši NBA javnost Kerr je uoči završnog tjedna NBA tržnice ponudio čitavu momčad, s izuzetkom Nasha, na zamjenu. Ipak, nakon uvodnih nekoliko dana dolazi do velikog obrata te umjesto masovnih rotacija unutar momčadi Kerr i uprava Sunsa odlučuju zadržati igrače i otpustiti trenera, Terryja Portera na čije mjesto dolazi Alvin Gentry.

Burna vremena za trenere

Smjena Portera osmi je otkaz trenera u aktualnoj sezoni. Rekord je blizu - hoće li biti i srušen?

2004/2005 - 9 otkaza
2008/2009 - 8 otkaza
2003/2004 - 7 otkaza
1996/1997 - 7 otkaza

Još jedan šok kako za igrače tako i za sve ostale. Iako je Kerr do posljednjih minuta pokušao realizirati zamjenu O'Neala za kojeg bi u Phoenix iz Clevelanda dovukao Sashu Pavlovica i Bena Wallacea istovremeno oslobodivši nešto mjesto pod salary capom, nije uspio i društvo je ipak ostalo zajedno. Financijski gledano Phoenix će sljedeće godine imati problema sa luxury taxom, no trenutno nas zanima pogled s one igračke strane. Je li ovakav rasplet događaja dobar ili loš za sam klub?

Za početak svakako moramo naglasiti kako je upravo Kerr inzistirao na dovođenju Portera koji je zamijenio uspješnog, no njemu ne toliko prihvatljivog Mikea D'Antonija, čovjeka koji je sve podredio Nashu i brzini igre. Akcije "unutar sedam sekundi" bile su svakodnevnica, a Sunsima je to i više nego odgovaralo. Nažalost, prošle godine u playoffu ih je dočekao odličan San Antonio koji ih izbacuje već u prvom krugu i tu počinju problemi.

Naime, neuspjeh Kerr koristi kao opravdanje za otpuštanja D'Antonija te dovođenje svog nekadašnjeg kolege iz Spursa, Terryja Portera čiji je stil organizacije igre puno bliži Kerru - okrenuti se obrani dok se napad usporava i koncentrira isključivo na O'Nealu koji se iskorištava ili za pick-and-roll igru ili kao magnet za obranu protivnika nakon čega se u posljednjim sekundama traži polaganje jednog od ostale četvorice na terenu.

Međutim, to nisu bili Sunsi. Mučenje iz napada u napad bilo je očito što je nedavno potvrdio i Nash: "Osjećam kao da cijeli svijet nosimo na leđima." Tako jednostavno više nije išlo i promjene su bile neminovne.

Iako se o smjeni Portera pričalo za vrijeme cijelog All-Star vikenda generalni menadžer kluba, Steve Kerr inzistirao je da se odluka odgodi sve do nedjelje kada je osobno posjetio svog kolegu i iznio mu novost. Kako D'Antoni nije bio na raspolaganju klub je uzeo najbolje što se nudilo, a to je bio Gentry, čovjek koji je četiri godine bio asistent iskusnom Mikeu upravo u klubu čiji je sada glavni trener, Phoenix Sunsima.

Svoju odluku Kerr je ubrzo i javno objasnio: "Znao sam da će biti teško, no moram priznati da sam ipak podcijenio ovako veliku tranziciju. Zaposlio sam Terryja jer sam vjerovao u njega. Zapravo, još uvijek vjerujem, no činjenica je da nam je nedostajalo dinamike. Za njega je to zasigurno bio najteži posao i drugog ishoda nije bilo."

Očekivano, Gentry je već na prvom treningu krenuo stopama svog mentora, D'Antonija: "Ja se moram prilagoditi ekipi. Moramo se pokušati vratiti stilu koji je očito puno bolje funkcionirao od ovosezonskog. Nash je motor za naš automobil i tako se moramo ponašati."

Mnogi su upozoravali da ovakva drastična promjena ne može biti napravljena preko noći, no samo nekoliko dana nakon preuzimanja mjesta glavnog trenera Gentryjeva momčad očito je eksplodirala. Akcije unutar sedam sekundi sve su uspješnije što dokazuju i dvije pobjede protiv Clippersa kojima su prvi puta utrpali 140, a drugi puta još dojmljivijih 142 poena.

Krenulo je dobro

Velike pobjede protiv Clippersa još su veće pogledamo li malo u povijest. Naime, u proteklih deset sezona 140 poena u regularnom vremenu upisano je tek četiri puta:

Nuggets (2008) - 168 poena
Bulls (2008) - 151 poen
Warriors (2009) - 144 poena
Grizzlies (2007) - 144 poena
Suns (2009) - 142 poena

Čovjek koji je donedavno bio na prodaju, Stoudemire prometnuo se u najveću napast po koš svojeg protivnika dok Nash sve lakše i lakše popunjava svoju statistiku s novim asistencijama. "Moramo se dovesti u red, posebice mentalno. Nedostaje kohezije i razumijevanja unutar ekipe, no ovog puta mislim da smo na pravom putu. Trebat će vremena, no siguran sam da ova momčad to može", s osmjehom na licu izjavio je Nash.

Ipak, nameće se očito pitanje: Što s O'Nealom? Naravno, i na ovo pitanje Gentry ima spreman odgovor: "S njim u petorci imali smo i omjer 15:3 s prosjekom od 112 poena po susretu. Vidjeli ste ga na All-Staru gdje je trčao koliko su ga noge nosile - zašto ne bi trčali s njim? O'Neal se zna izvući na krilo, zna prodati loptu kroz noge, a nekoliko njegovih fantastičnih, no ujedno i vrlo brzih kombinacija sa Nashom mogli ste vidjeti protiv Clippersa. Sve ovo samo potvrđuje činjenicu da Shaquille može igrati i ovakvim stilom."

Cilj je jednostavan. Na posljednjoj medijskoj konferenciji Gentry je istaknuo kako su u protekle četiri godine (pod vodstvom D'Antonija) svaki puta imali barem jednu 10-0 seriju, no ove godine nisu uspjeli doći niti do pola. "Iako je playoff ono na što ciljamo, ovakva lijepa tradicija jednostavno se ne smije prekinuti", hrabro je zaključio Gentry. Trenutno su na 2-0, a s nadolazećih 29 susreta svašta je moguće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBATeme tjedna
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!