Košarka

Cibona vs. Zagreb: Tomić jedini plus

Branimir Korać • subota, 21.02.2009.
Cibona vs. Zagreb: Tomić jedini plus
Foto: Kristijan Komarica

Cibona u susret sa Zagrebom ulazi kao favorit. Na papiru su jači, no ovosezonski dvoboji pokazali su kako Zagreb može stvoriti dovoljno problema favoriziranom gradskom rivalu...

Repriza prošlosezonskog finala na papiru ne bi trebala donijeti toliku neizvjesnost kakva je bila prošle sezone. Iako i Zagreb ima nešto jaču momčad u odnosu na prošlo finale, Cibona ipak ima osjetno jaču momčad i trebala bi slaviti u ovom dvoboju.

Oba dosadašnja susreta ove sezone prvenstveno za Cibonu imala su veliki značaj i igralo se u grču te su Cibosi tek u samoj završnici odnijeli pobjedu. Bilo je teško, ali ipak u susret ulaze s 2-0 u međusobnim susretima što im daje određenu psihološku prednost.

Analizom pozicija u prednosti je Cibona. Individualna kvaliteta je na strani momčadi Velimira Perasovića, no ostaje im onaj teži dio posla, to pokazati i na terenu i pretočiti u pobjedu.

Earl Calloway - Vladimir Krstić

Izuzev iskustva, sve je na strani razigravača Cibone. Krstić ne može odgovoriti Callowayu na brzinu, tranzicijsku igru, pa čak niti na agresivnost u obrani. No Krstić zato može jako dobro odigrati na postavljenu obranu i na kartu iskustva donijeti dobre odluke.

Ipak, osjetna je razlika na strani Callowaya koji bi trebao ovdje stvarati razliku. Krstićev voljni moment možda neće biti dovoljan u borbi s kvalitetom Amerikanca koji je ove sezone pokazao kako posjeduje visoku kvalitetu i posebice kada dobro uđe u utakmicu, teško je zaustavljiv na ovim prostorima.

Davor Kus - Damir Mulaomerović

Kus je jučer pokazao kako se vraća u pravu formu i odigrao je jako dobru utakmicu. I on i Mulaomerović posjeduju rutinu i sposobni su riješiti utakmicu. Mulaomerović je korisniji u napadačkom dijelu gdje može poentirati i razigrati momčad, no zato Kus odnosi veliku prednost u obrambenoj fazi.

Bit će to zanimljiv dvoboj u ovom trenutku i u ovoj formi izjednačenih protivnika. Prevagu bi mogla donijeti Kusova obrana. Ukoliko uspije zatvoriti Mulaomerovića i zaustaviti ga, odnijet će pobjedu u ovom dvoboju. U ovom trenutku kreću s istih pozicija, tko će biti uspješniji, tijek susreta će odrediti.

Alan Anderson - Kruno Simon

Anderson je osjetno jači igrač od Simona koji će ga u obrambenoj fazi vrlo teško uspjeti zadržati. Simon je sjajan šuter i iako ne posjeduje posebnu brzinu, vrlo je racionalan i dobar i na ulazu pod koš. No Anderson je dobar i u obrambenoj fazi i ukoliko bude na potrebnoj razini, neće Zagrebov napadački adut imati previše prostora.

S druge strane Anderson racionalnom igrom može biti ključni igrač ovog dvoboja i odnijeti pobjedu protiv Zagrebove obrane. Međutim, naglasak je na racionalnoj igri, a ne kao jučer forsiranju i kada je trebalo i nije trebalo. U svakom slučaju prednost nad Simonom u izravnom dvoboju je osjetna.

Vedran Vukušić - Luka Žorić

Za razliku od susreta sa Zadrom, očekuje se kako će Velimir Perasović krenuti u petorci s Vedranom Vukušićem koji bi se trebao suprotstaviti Luki Žoriću. Vukušić je napadački vrlo dobar u situacijama kada otvara šut za tri poena, ima izvrsnu ruku i može preokrenuti utakmicu dalekometnim šutem. Žorić je pak orijentiraniji na igru u reketu gdje snagom ima prednost nad Vukušićem.

Prilično izjednačen dvoboj, možda bi do prije godinu dana Vukušić bio u osjetnoj prednosti, ali borbeni Žorić je dosta napredovao, odgovara mu Zagrebov način igre i približio se posve Vukušiću.

Lukša Andrić - Ante Tomić

Kao i uvijek kada je u pitanju susret Zagreba i Cibone, Tomić i Andrić pružaju posebnu poslasticu. Dvoboj dvojice pokretljivih centara, nada hrvatske košarke, i ovaj put će biti posebno zanimljiv.

Andrić je fizički nešto snažniji i u prednosti, ali ostale karakteristike su na strani Tomića. Uistinu je gušt gledati Tomićevu igru, napadački je sjajan, otvara prostor suigračima, sposoban je i sam poentirati, a visinom u reketu stvara svima problem jer se teško odlučiti na prodor kada znate kolika visina vas čeka u reketu.

Dok Tomić tehnikom pokušava riješiti napadačke probleme, Andrić je u posljednje vrijeme odlučniji i upravo tim brzim rješenjima mogao bi prebaciti prednost na svoju stranu. Ipak, predobro se obojica poznaju i teško da će biti iznenađeni. Mala prednost ipak ide Tomiću.

Klupa

Puno duža klupa Cibone znači i prevagu na strani Cibone. Gotovo svi igrači koji u Ciboni sjede na klupi imali bi mjesto u Zagrebovoj petorci što dovoljno govori u kakvoj su prednosti Cibosi u ovom dvoboju.

Motiv

Obje momčadi imaju podjednak motiv. Cibona ima veliku želju s Perasovićem na klupi doći do prvog trofeja i to na terenu u Zadru gdje nikad nisu imali ugodan doček. Zagreb pak na sve načine želi uzeti drugi trofej u povijesti kluba i to drugi uzastopce Kup Krešimira Ćosića. Dodatni motiv im je gradski rival - svima je drago pobijediti veliku Cibonu.

Velimir Perasović - Denis Bajramović

Iskustvo u vođenju utakmica, općenito trenerskoj karijeri je ono što vuče na stranu Perasovića. Jedan od naših najpotentnijih stručnjaka odnosi sigurnu pobjedu protiv Bajramovića koji nema previše iskustva u samostalnom vođenju momčadi. U ovakvim dvobojima to može biti osjetna prednost.

Papir važe na stranu Cibone, no to treba potvrditi i na parketu. Svakako su Vukovi favoriti, no Zagreb u dobroj večeri može puno toga zakomplicirati. Ključ je disciplina u igri Cibone, bez pojedinačnih iskakanja i ukoliko se taj preduvjet ispuni, Cibona će uzeti trofej.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!