Košarka

Gdje su nestali "Zločesti dečki"?

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 23.02.2009.
Gdje su nestali "Zločesti dečki"?
Foto: EPA

Detroit Pistonsi su se porazom od Cleveland Cavaliersa, srozali na omjer 27-27, u sezoni koja obiluje problemima za nekadašnje vladare Istočne Konferencije...

Zaista nije izgledalo lijepo sinoć u Clevelandu! Kada bolje razmislimo, izgledalo je veoma lijepo, ali za Cavalierse i prepunu Quicken Loans arenu, kada su LeBron James i društvo razmontirali Detroit Pistonse 99:78.

Bio je to poraz koji je označio povratak na nulu. Poraz koje je Pistonse vratio na sami početak, na omjer 27-27. Nakon 54 utakmice, Detroit Pistonsi su na "negativnoj nuli", na sedmom mjestu u Istočnoj Konferenciji, na nizu od šest uzastopnih poraza i na početku jednog predivnog putovanja.

To će ih putovanje odvesti redom u Miami (29-26), New Orleans (32-22), Orlando (41-14) i Boston (45-12). Cavaliersi su bili prva postaja na tom putovanju, u trenutku kada Pistonsi spašavaju i obraz i sezonu. Omjer 26-26 i sedmo mjesto u konferenciji sigurno nije ništa sramotno, niti neobično, ali stvari su malo drugačije kada pričamo o "Zločestim Dečkima" iz Motowna, koji su šest puta za redom došli do finala Istočne Konferencije i dva puta do NBA finala u kojem su 2004. i pobijedili.

Ali, prošlost im neće pomoći ove sezone. Pistonsi su odmah početkom studenog, svog prvog razigravača, Chaunceyja Billupsa, poslali u Denver Nuggetse u zamjenu za Allena Iversona. Dolaze do omjera 21-11 početkom ove godine, samo da bi izgubili 16 od zadnje 22 utakmice i našli se u ovom, nezavidnom položaju.

"Znam jednu stvar, a to je da moramo igrati čvršće nego momčadi protiv kojih smo igrali. To je sigurno, momčadi igraju čvršće od nas.", osvrnuo se Iverson nakon poraza. "Inače je ova momčad, od svih protiv kojih sam igrao u karijeri, igrala najčvršće. To je ono što me iznenađuje. Momčadi nas nadigravaju, a kad je u pitanju čvrstoća, to je nešto što uvijek možeš napraviti."

Pistonsi su zadržali osovinu Wallace - Prince - Hamilton, trojku koja je, uz Billupsa, postala zaštitno lice ove momčadi. Ipak, s dovođenjem Iversona i brzim napretkom mladog razigravača, Rodneyja Stuckeyja, trener Pistonsa, Michael Curry, dobiva igrača više u rotaciji, te šalje Richarda Hamiltona na klupu kao šestog čovjeka. Hamilton prihvaća tu ulogu pa čak i podiže svoj prosjek koševa, ali ubrzo postaje jasno kako ova momčad proživljava krizu identiteta.

Iverson (18 koševa, 5 asistencija po utakmici) je drugačiji play od Billupsa, a osim suigrača, veterani ove momčadi su izgubili i veoma bliskog prijatelja. Curry hitno traži formulu kojom će vratiti kemiju u ovu momčad, u međuvremenu Pistonsi izgledaju neuigrano u napadu i neprepoznatljivo u obrani.

Upravo je obrana bila najjača karika Detroita. Tokom ove sezone, a i sinoć protiv razigranih Cavsa, bilo je očito da Pistonsi više nisu ekipa koja gradi igru na obrani. Ne samo to, već ni komunikacija među igračima nije onakva kakva bi bila potrebna za dugoročni uspjeh.

"Baš sam govorio o povjerenju, kako u obrani, tako i u napadu. Igrali smo na terenu kao da ne volimo jedne druge i kao da smo stranci", rekao je Curry novinarima nakon podužeg razgovora u svlačionici Pistonsa.

Za navijače, ovakvu je momčad još teže gledati i razumjeti, kada je ispunjena zaista kvalitetnim individualcima. Tayshaun Prince (13 poena, šest skokova) je uistinu svestrani igrač i fantastičan branič, Rasheed Wallace (12 poena, sedam skokova) je borbeno krilo/centar s raznolikim oružjem, a tu je još i talentiran razigravač Stuckey, koji je pokazao da može biti dobra zamjena za Billupsa.

Problem ove momčadi, dakle, nije individualne prirode, problem leži u pronalaženju zajedničkog jezika u svlačionici i na terenu. Nedostaje i borbenosti pa sve to rezultira i činjenicom da navijači Detroita gube strpljenje. Novi je udarac zadan kada je početkom ovog mjeseca prekinut niz od 259 uzastopno rasprodanih utakmica u Palace of Auburn Hills dvorani.

"Palača" je ipak priča za sebe. Pistonsi kod kuće igraju loše. Izgubili su osam od zadnjih devet utakmica kod kuće, a ukupan omjer na domaćem terenu im je 14 pobjeda i 15 poraza. Samo za usporedbu, prošle su sezone kod kuće imali omjer 34-7.

"Mnogo je puta tvoja koncentracija bolja kada igraš u gostima jer si sam i protiv svih. Tako je od kada sam ovdje. Očekuje se da će se momčad pobrinuti za utakmice kod kuće, ali mi to nismo napravili pa će nam dobro doći ovo putovanje", objasnio je Prince prije odlaska Pistonsa na turneju.

Za vratom im pušu Milwaukee Bucsi (28-31), koji su sinoć nadigrali Denver. Predstojeći tjedan je od neprocjenjive važnosti. Pistonsi su očito izgubili samopouzdanje i morati će ga vraćati protiv konkurenata na Istoku, Magica i Celticsa.

Mjesta za pogreške više nema, Pistonsi su ga prokockali i vrijeme je da "Zločesti Dečki" vrate reputaciju za koju su se izborili.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!