Automoto

Promjene za nadolazeću sezonu

Luka Margan • utorak, 24.02.2009.
Promjene za nadolazeću sezonu
Foto: EPA

Recesija je u punom jeku, otpuštaju se ljudi, "režu" se troškovi u svim djelatnostima pa tako i u oktanskom svijetu. Pred napuštanjem ove discipline nalazi se i japanski proizvođač motocikala, Kawasaki, čiji su troškovi u minuloj sezoni dosegli brojku od 40 milijuna dolara. Kvalitetni vozački duo, John Hopkins i Marco Melandri, tako će najvjerojatnije ostati bez posla, ali svijet na dva kotača ide dalje i ovom vas prilikom upoznajemo s novim pravilima igre....

Za početak je nužno napomenuti kako su sve izmjene, s kojima ćemo vas upoznati, učinjene s ciljem redukcije troškova jer oni uvelike determiniraju kvalitetan nastup. Na taj se način želi privući više timova i vozača u ovu disciplinu, dok se uvođenjem ograničenja na elektronici nastoji postići veća konkurentnost na stazi.

Pa krenimo redom. Prva promjena odnosi se trajanje treninga i kvalifikacija, koji su skraćeni sa standardnih sat vremena na 45 minuta. I to pravilo stupa na snagu od prve ovosezonske noćne utrke na stazi Losail u Kataru, koja je na rasporedu 12. travnja tekuće godine.

Zatim dolazimo do bitnije izmjene koja se odnosi na – pogonski agregat. Naime, u zadnjih osam utrka prvenstva biti će dopušteno korištenje samo pet agregata. Zabranjuje se i mijenjanje dijelova izuzev dnevnog servisiranja, odnosno odražavanja tih moćnih strojeva.

Nove zabrane odnose se i na elektronički, odnosno hidraulični sustav kontroliranja starta, a također je zabranjena i upotreba elektronski kontroliranog ovjesa. Kočioni diskovi i pločice izrađene od keramičkih dijelova postaju prošlost.

Novost je i korištenje samo Bridgestone guma. Svaki će vozač imati na raspolaganju dvadeset slik guma pred svaku utrku (četvrtak) u predstojećoj sezoni i to – četiri prednje u A smjesi, četiri prednje u B smjesi, šest zadnjih u A smjesi, šest zadnjih u B smjesi te po šest para wet guma.

Sve u svemu, ostaje nam da pratimo testiranja te s nestrpljenjem iščekujemo start prve ovogodišnje utrke u Kataru (Doha), kada će se navedeni noviteti početi primjenjivati u praksi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!