1. Hrvatska nogometna liga, 20. kolo, 01.03.2009, 20:15 h, Maksimir, Zagreb, gledatelja: 3.000
Suci: Bruno Marić (Daruvar), Damir Pervan (Bjelovar), Željko Perak (Karlovac)
Dinamo
Dinamo
Jorge Sammir 18'
1:0(1:0) Slaven Belupo
Slaven Belupo

Dinamu bodovi, Mandži ozljeda

Tomislav Pacak, Vedran Attias • nedjelja, 01.03.2009.
Dinamu bodovi, Mandži ozljeda
Foto: Mislav Sajko

Lijep pogodak Sammira, ali i vrlo ružan start Rogulja na Mandžukića najvažnija su dva detalja derbija kola u kojem je Dinamo s minimalnih 1:0 svladao Slaven Belupo i tako zadržao priključak s vodećim Hajdukom...

Dinamo je uspio "pregrmiti" poraz iz Splita i vratiti se na pobjednički kolosijek protiv Slavena, iako je izostala neka sjajna predstava koja bi napunila samopouzdanjem momčad i publiku. Ipak, i ovih 1:0 sigurno će malo smiriti situaciju u Maksimiru jer Belupo nije nimalo bezopasan suparnik, posebno ne za ovako uzdrmani Dinamo.

Marijan Vlak morao je malo "prodrmati" sastav koji je bez ispaljenog metka pao u Splitu jer Dinamo protiv Slaven Belupa jednostavno nije imao pravo na bilo što osim pobjede. Tako je iz momčadi ispao Slepička, a u napadu se pomalo neočekivano pojavio Tomo Šokota.

Na desnom beku je, pak, priliku dobio Ivan Tomečak koji se maksimirskoj publici predstavio u vrlo lijepom svjetlu. Kada smo kod publike, stanka od 80 dana nije probudila neku veliku ljubav prema Dinamu kod Zagrepčana, pa je derbi protiv trećeg na ljestvici i domaći debi Roberta Kovača privukao tek oko 2.500 ljudi na tribine oronulog stadiona.

Takav Dinamo startao je dobro protiv gostiju iz Koprivnice, pomoglo je jasno što je prostora za igru bilo puno više nego protiv žestokog Hajduka. U sedmoj minuti Mandžukić je glavom pored gola poslao ubačaj Hrgovića, a minutu kasnije Šokota izlazi sam pred Rodića, ali ga iskosa ne uspijeva matirati.

Dinamo je laganu terensku premoć, ne i dominaciju, pretvorio u vodstvo u 18. minuti. Šokota je odigrao ulogu "sidruna", ostavio loptu za Tomečaka koji prekrasnim centaršutom pronalazi glavu Sammira, a Brazilac lijepim udarcem u desni kut pokazuje da se dobro snalazi i glavom.

Slaven Belupo je umalo odmah uzvratio, ali udarac Jajala s vrha šesnaesterca prolazi malo pored gola. Solidnih pola sata okončano je lijepom akcijom Modrih, Sammir se probio po desnoj strani, ubacio nisko u sredinu gdje prvo kasni Mandžukić, a potom Hrgović šalje loptu ravno među Bad Blue Boyse.

Ritam je nakon toga drastično pao, Belupo je uspostavio ravnotežu na sredini, ali Dinamova obrana nije dopustila niti jednu opasnost pred golom Butine. S druge strane, Calello i Vrdoljak nisu bili dovoljno raspoloženi da bi nosili Dinamovu igru u sredini, pa je sve palo na trenutke inspiracije Badelja i Sammira, a takvih je bilo sve manje kako se približavao "veliki odmor".

Drugi dio je, nažalost, sličio na tu završnicu prvog dijela. Dinamo je tražio put do drugog pogotka koji bi riješio utakmicu, ali ipak prilično oprezno, pa se pred Rodićem nisu redale silne prilike. Slaven je, pak, još jednom odigrao stidljivo u gostima; očito je da Petkovićeva momčad ima probleme sa samopouzdanjem kada se otisne iz Koprivnice, pa u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci bodove uzima iznimno rijetko.

U 55. minuti Sammir je izvrsno prošao po desnoj strani, ubacio nisko na drugu vratnicu gdje se ne snalazi Šokota, a jednako sjajnu šansu Sammir je u 68. minuti pripremio Mandžukiću i Šokotu, no obojica su zaboravili na pravilo "druge vratnice". Prije toga je Brazilca izvrsno proigrao Badelj, njih dvojica bili su jedini koji su povremeno izmamili pljesak gledatelja.

"Bonaca" je trajala do 75. minute kada je Jajalo sjajno odapeo s 25 metara, ali njegov udarac još bolje je skinuo Butina i tako spasio Dinamovo vodstvo, a time djelomično i priključak s Hajdukom.

Vlak i Petković su zamjenama pokušali promijeniti tijek zbivanja - Vlak tako da unese više žara i kreativnosti u momčad, Petković više napadačkih ambicija, ali u principu im to nije uspjelo.

84. minuta donijela je daleko najružniji trenutak na utakmici - Kaja Rogulj pogubno je statao na Mandžukića, u "taylorovskom stilu" pokosio je Dinamovog napadača i zaradio izravan crveni karton, dok je "Mandža" zbog ozljede morao napustiti igru.

Pokaže li se ozljeda ozbiljnom kao što se čini u prvom trenutku, Dinamo će upravo po tome pamtiti ovu utakmicu u kojoj je golom Sammira ostao korak iza Hajduka. U Maksimiru se mogu samo nadati da ozljeda Mandžukića nije preteška, te da je ova pobjeda protiv Belupa početak pobjedničkog niza. Petkoviću, pak, preostaje tražiti načine kako u goste dovesti onaj koprivničanski Slaven Belupo...

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Rijeka2:1Zadar
Cibalia1:0Varaždin
Sesvete1:4Zagreb
Inter-Zaprešić0:4Hajduk
Šibenik1:1Osijek
Dinamo1:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!