Nogomet

Italija mijenja Škotsku i Wales

Borna Rupnik • ponedjeljak, 02.03.2009.
Italija mijenja Škotsku i Wales
Foto: Keystone - Euro 2008 SA

Proširivanje završnice Europskog prvenstva sa 16 na 24 momčadi pokazalo se prevelikim zalogajem za kandidaturu Škotske i Walesa, države koje su 2016. godine željele ugostiti najbolje reprezentacije Staroga kontinenta...

Škotska i Wales odustaju od zajedničke kandidature za dobivanje domaćinstva Europskog prvenstva 2012. godine, objavio je izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza Gordon Smith. Prošireni turnir stavlja pred ta dva saveza financijske zahtjeve s kojima se ove dvije zemlje ipak ne mogu nositi.

"Od nas se sada traži infrastruktura o kakvoj ne možemo ni razmišljati. Čak i ako ne računamo stadione, troškovi prijevoza, smještaja i prostora za treniranje bili bi golemi", rekao je Smith, istaknuvši da škotska želja za organizacijom velikog natjecanja nije nestala, no morat će pričekati izlazak iz gospodarske krize.

S njim se složio i njegov velški kolega, tajnik saveza David Collins: "Trenutna gospodarska situacija i Uefina odluka o proširenju bili su ključni čimbenici pri donošenju naše odluke o odustajanju". U Walesu potrebne kriterije zadovoljava tek stadion Millenium u Cardiffu, a troškovi izgradnje ili dogradnje ostalih stadiona iznosili bi desetke milijuna funti. "To si ne možemo priuštiti", kratko i jasno objasnio je velški ministar Ieuan Wyn Jones.

Njihovo bi mjesto mogla zauzeti Italija, koja je domaćinstvo europske smotre 2012. godine izgubila od Poljske i Ukrajine. Podsjetimo, za to su se natjecanje također zajednički kandidirale Hrvatska i Mađarska.

"Naravno da je Italija zainteresirana. Ne možemo odbaciti izazov velikih međunarodnih natjecanja jer se moramo baviti svime što našemu nogometu pruža nadu", rekao je predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Giancarlo Abete.

U razgovoru za nacionalni radio dodao je kako će se o talijanskoj kandidaturi raspravljati na sjednici saveza, koja će biti održana prije isteka roka za podnošenje zahtjeva, odnosno 9. ožujka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!