Zimski sportovi

Pukla "petarda" u St. Louisu

Ante Jukić • srijeda, 04.03.2009.
Pukla "petarda" u St. Louisu

Nakon mirnog ponedjeljka, koji je ponudio tek dvoboj NY Islandersa i Colorada, noćas je ponovno bilo burno u najjačoj hokejskoj ligi svijeta. Odigrano je 12 utakmica, a izdvojiti svakako treba uvjerljivu pobjedu Detroit Red Wingsa, te domaće poraze Boston Bruinsa i San Jose Sharksa...

Uvjerljiv subotnji 8:0 poraz Detroit Red Wingsa zasigurno nije razveselio St. Louis Bluese. Momčad iz grada glazbe bila je sljedeći protivnik aktualnih prvaka, a strah od "ranjenog lava" za Bluese se, nažalost, pokazao opravdanim. Red Wingsi su, u skladu sa svojim imenom, s čistih 5:0 "proletjeli" kroz St. Louis, u noći u kojoj je za njih jedini ružan trenutak bila ozljeda Mariana Hosse na samom startu dvoboja. Nakon što najbolji strijelac Red Wingsa ostao ležati poslije udarca glavom u ogradu, uslijedili su teški trenuci za sve u dvorani, no slovački napadač ubrzo je počeo davati znakove života, tako da je utakmica nastavljena.

Red Wingse je u vodstvo na isteku 15. minute prve trećine doveo Tomas Kopecky, da bi na 2:0 povisio Henrik Zetterberg, powerplay pogotkom nedugo nakon povratka s prvog odmora. S dva gola prednosti za goste ušlo se u posljednjih 20 minuta dvoboja, a iako se većina od gotovo 20,000 gledatelja nadala preokretu, uslijedio je pravi potop domaćina. Golovima Drapera, Kronwalla i Filppule Red Wingsi su zaokružili "petardu" u mreži Chrisa Masona i prekinuli niz od tri uzastopne pobjede momčadi iz St. Louisa, koji je Bluese doveo na samo tri boda zaostatka od pozicije koja vodi u doigravanje.

Briga oko plasmana u doigravanje, pak, definitivno nemaju Boston Bruinsi i Philadelphia Flyersi, no njihov noćašnji međusobni dvoboj u TD Banknorth Gardenu i jednima i drugima je bio važan s aspekta potencijalnog obračuna u play-offu. Nema sumnje, budu li morali igrati s Bruinsima u svom pohodu na vrh Istoka, Flyersi će svoje samopouzdanje crpiti iz večerašnje pobjede, kojom su pokazali da mogu i u gostima pobjeđivati najbolje momčadi lige.

Nakon što je prva trećina završena minimalnim vodstvom Bruinsa (strijelac je u 15. minuti bio Bergeron), Flyersi su u nastavku u potpunosti zagospodarili ledom i do kraja "ogolili" krizu kroz koju trenutno prolaze domaćini. Odmah na startu druge trećine na 1:1 izjednačio je Upshlall, da bi u posljednjoj trećini gosti "udarili" čak tri puta i na taj način prelomili utakmicu. Seriju je započeo i završio Gagne, dok se između njegova dva pogotka "ugurao" Knuble. U posljednjoj minuti utakmice osmi poraz Bruinsa u posljednjih 11 nastupa ublažio je Yelle.

Osim za vodeću, utorak nije bio uspješan ni za trećeplasiranu momčad Istoka. Washington Capitalsi u posljednje vrijeme malo gube korak, a kao potvrda toga stigao je njihov drugi uzastopni poraz u Verizon Centru - dvorani gdje gosti inače uglavnom skupljaju "mrvice". Bodovima u glavnom gradu SAD-a noćas su se osladili Carolina Hurricanesi, koji su domaću publiku šokirali s čak pet vezanih golova (Staal, Cullen, Larose i dvaput Eaves) u prve dvije trećine. Capitalsi su se na semafor prvi put upisali tri sekunde prije kraja druge trećine (Semin), tako da je bilo nerealno očekivati njihov povratak u posljednjih 20 minuta. Sve što su domaćini uspjeli napraviti u tom razdoblju bio je pogodak Sergeja Fedorova za konačnih 5:2.

Neugodan domaći poraz neočekivano je noćas "popila" i vodeća momčad Zapada. Rano vodstvo Dallas Starsa (Neal), ekspresno je neutralizirao Joe Thornton, no bilo je to, ispostavit će se kasnije, sve što su San Jose Sharksi napravili u ovoj utakmici. Do isteka 60. minute vidjeli smo još tri pogotka gostiju iz Teksasa, a strijelci su bili Modano, Sutherby i, po drugi put na utakmici, Neal.

Na krilima dvostrukog strijelca Chrisa Kunitza, Pittsburgh Penguinsi su došli do važne pobjede u Tampi, New Jersey Devilsi su golom Oduye u produžetku slomili Toronto Maple Leafse, Florida Panthersi su rezultatom 4:3 (dva gola Frolika) slavili u Atlanti, dok su Moss (tri pogotka) i Iginla (dva pogotka) predvodili Calgary Flamese do 6:3 pobjede u Ottawi.

Uspješni, pak, domaćini bili su Vancouver Canucksi (4:2 protiv Wildsa, dva gola Burrowsa), Chicago Blackhawksi (Havlat u produžetku za trijumf nad Ducksima), Columbus Blue Jacketsi (5:4 kontra Los Angelesa, dvostruki strijelac Malhotra) te Nashville Predatorsi, koji su golom Arnotta u produžetku nadvisili Edmonton.

NHL, rezultati, 03.03.2009: Boston - Philadelphia 2:4, Washington - Carolina 2:5, Atlanta - Florida 3:4, Columbus - Los Angeles 5:4, Toronto - New Jersey 2:3 (OT), Ottawa - Calgary 3:6, Tampa Bay - Pittsburgh 1:3, Nashville - Edmonton 6:5 (OT), Chicago - Anaheim 3:2 (OT), St. Louis - Detroit 0:5, Vancouver - Minnesota 4:2, San Jose - Dallas 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!