Zimski sportovi

U potrazi za izgubljenom formom

Ante Jukić • petak, 06.03.2009.
U potrazi za izgubljenom formom

U čak šest, od devet noćas odigranih utakmica u NHL-u, slavili su gosti. Nove poraze na domaćem ledu ubilježili su Boston Bruinsi i Washington Capitalsi, čija je forma u posljednje vrijeme u silaznoj putanji.

Veći dio sezone Boston Bruinsi i Washington Capitalsi igrali su sjajno, nudeći međusobni dvoboj u finalu doigravanja Istočne konferencije kao sigurnu okladu. Sada, 20-ak utakmica prije kraja regularnog dijela sezone, i jedni i drugi upali su u rezultatsku krizu, i odjednom više nema one moći zbog koje su gosti gubili bodove i prije nego bi ušli u TD Banknorth Garden i Verizon Centar. Iskoristili su to noćas Phoenix Coyotesi i Toronto Maple Leafsi, momčadi iz donjeg doma najjače hokejske lige svijeta.

Dvije noći nakon što su u svojoj dvorani poraženi od Philadelphije, Bruinsi su potpisali kapitulaciju po vrlo sličnom scenariju. Nakon ranog vodstva (za 1:0 u osmoj minuti pogodio je Kobasew), domaćini su upali u crnu rupu, što su Coyotesi vrlo brzo iskoristili. Pet minuta nakon vodećeg gola Bruinsa rezultat je svojim prvim pogotkom u dresu momčadi uz Phoenixa poravnao Upshall, da bi drugi, pokazat će se i odlučujući gol na utakmici, postigao Reinprecht, u osmoj minuti druge trećine.

Phoenix je, inače, momčad koja je najviše trgovala u netom završenom prijelaznom roku, a ako je suditi po prvoj utakmici odigranoj u novom "ruhu", čini se da su napravili dobar posao. Coyotesima je noćašnja pobjeda u Bostonu bila prva nakon 1996. godine, kada je franšiza još igrala u Winnipegu. Osim što su prekinuli bostonsko "prokletstvo", Coyotesi su okončali i niz od tri uzastopna poraza, dok njihovi domaćini još uvijek traže izlaz iz krize koja ih trese u posljednje vrijeme. Bruinsima je ovo, naime, bio deveti poraz u zadnjih 12 utakmica.

Identičnim rezultatom kao i vodeća momčad Istočne konferencije, na ledu svog Verizon Centra poraženi su i Washington Capitalsi. Istina, družini iz glavnog grada SAD-a kakvo-takvo opravdanje može biti činjenica da su igrali bez svog najboljeg igrača, Alexa Ovečkina (ozljeda pete), no činjenica je da u posljednjih nekoliko utakmica Caps'i igraju neprepoznatljivo, s njim ili bez njega. Poraz od Maple Leafsa bio im je treći uzastopni na domaćem ledu, što im se ove sezone još nije dogodilo.

Sve najvažnije u noćašnjem dvoboju dogodilo se u posljednjoj trećini. Publiku u dvorani prvi je, početkom sedme minute, šokirao Lee Stempniak, a loše je postalo gore tri i pol minute kasnije, kada za 2:0 pogađa Pavel Kubina. Capitalsi su tada sve karte bacili u napad, no više od Seminovog gola za smanjenje vodstva nisu uspjeli napraviti. Junak neočekivanog gostujućeg slavlja Maple Leafsa bio je Martin Gerber, čija je NHL karijera do prije nekoliko dana izgledala kao gotova stvar. No, nakon što su se Ottawa Senatorsi odrekli usluga 34-godišnjeg švicarskog vratara, uskočili su Leafsi, tako da je Gerber dobio neočekivanu priliku u jednom od najpopularnijih klubova na svijetu. Velikih 37 obrana u prvom nastupu u novom dresu sasvim je lijep način zahvale...

Preporođeni Pittsburgh Penguinsi u četvrtak su uzeli još jedan vrijedan gostujući "skalp". Golovima Crosbyja, Kennedyja (2) i Letanga prošlogodišnji vice-prvaci slomili su Florida Pantherse, za koje je jedini strijelac bio Dvorak. Osim u svojoj pobjedi, Penguinsi su noćas mogli uživati i u katastrofi svojih najvećih rivala iz Philadelphije. Flyerse su, u inače teško osvojivom Wachovia Centru, rezultatom 5:1 ponizili Calgary Flamesi, a prvo ime susreta bio je dvostruki strijelac Olli Jokinen, koji je dan ranije stigao iz Phoenixa. Preostale pogotke za goste iz Kanade postigli su Cammalleri, Leopold (također debi u novom klubu, došao iz Colorada) i Conroy, dok je jedini strijelac za indisponirane domaćine bio Knuble.

Identične 4:2 pobjede ubilježili su Ottawa Senatorsi (Edmonton), Nashville Predatorsi (Columbus) i NY Rangersi, koji je slavili protiv rivala iz susjedstva, NY Islandersa. Kasnim pogocima Handzusa i Kopitara (14 sekundi prije kraja) Los Angeles Kingsi su anulirali 4:2 prednost Starsa, te potom u produžetku odnijeli i onaj preostali bod, drugim pogotkom večeri Handzusa.

Ništa manje uzbudljivo nego u LA-u, nije bilo ni u obližnjem San Joseu. Domaći Sharksi sredinom druge trećine imali su velikih 3:0 (Pavelski (2) i Clowe) protiv Minnesota Wildsa, no borbeni gosti uspjeli su se vratiti u utakmicu i "dohvatiti" produžetak, a zatim i pobjedu. Pobjednički pogodak za Wildse postigao je Koivu, koji je i inicirao veliki povratak gostiju. Preostala dva gola Wildsa bila su djelo Boucharda i Zidlickyja.

NHL, rezultati, 05.03.2009: Boston - Phoenix 1:2, NY Islanders - NY Rangers 2:4, Philadelphia - Calgary 1:5, Washington - Toronto 1:2, Ottawa - Edmonton 4:2, Florida - Pittsburgh 1:4, Nashville - Columbus 4:2, Los Angeles - Dallas 5:4 (OT), San Jose - Minnesota 3:4 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!