Ostali sportovi

Hrvatska na Red Bull Paper Wings

Branimir Korać • petak, 06.03.2009.
Hrvatska na Red Bull Paper Wings

Red Bull nastavlja s održavanjem i promocijom ekstremnih sportova te tako organizira natjecanje Red Bull Paper Wings. Na njemu će se naći i hrvatski natjecatelji u pet hrvatskih gradova, a zanimljivo, upravo u jednoj kategoriji Hrvat drži svjetski rekord...

Radi se o prvom globalnom studentskom natjecanju u izradi i bacanju papirnatih aviona s ciljem obaranja postojećih Guinessovih rekorda. Prvo takvo Red Bull Paper Wings natjecanje održano je 2006. godine. Diljem svijeta, u 48 zemalja, sudjelovalo je više od 9.500 natjecatelja. Hrvatska je na tom natjecanju bila iznimno uspješna: naslov svjetskog prvaka u najzanimljivijoj kategoriji, "najduži prelet", osvojio je Splićanin Jovica Kozlica.

Ove godine u natjecanje se uključilo čak 85 zemalja svijeta, a hrvatski dio natjecanja održat će se kroz pet kvalifikacijskih turnira. Tri najbolja natjecatelja u svakoj kategoriji na regionalnim natjecanjima imat će priliku suočiti svoje avione na velikom završnom turniru koji će se održati na splitskom kampusu 28. ožujka s početkom u 13 sati.

Svjetsko finale se i ove godine održava u Hangar-7 u Austriji prvog i drugog svibnja. Na njemu će se natjecati pobjednici iz nacionalnih finala svake zemlje, a i trenutni svjetski prvaci imat će priliku obraniti svoje titule. Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na službenoj web stranici natjecanja.

Natjecanje se održava u tri kategorije i to duljina preleta, trajanje leta i akrobacije. Aktualni svjetski prvaci su naš Jovica Kozlica u duljini preleta s 39.43 metra te Diniz Nogueira Nunes s vremenom od 11.5 sekundi u kategoriji trajanje leta.

U Hrvatskoj se kvalifikacijski turniri održavaju po sljedećem rasporedu:

RIJEKA, 07.3.2009., dvorana Nafta, (balon iza Pomorskog fakulteta), u 11h
SPLIT, 12.3.2009., sportski tereni na FESB-u (balon), u 12h
ZADAR, 13.3.2009., Arsenal, u 17h
ZAGREB, 21.3.2009., ŠD Trešnjevka (Kutija šibica), u 11h.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!