Košarka

ACB liga najjača u Europi

Branimir Korać • petak, 06.03.2009.
ACB liga najjača u Europi
Foto: EPA

Španjolska košarkaška liga, prema malom Sportnetovom istraživanju, najjača je liga u Europi, sudeći barem po rezultatima u europskim kup natjecanjima. Vrlo visoko, odmah uz bok ACB ligi nalazi se NLB liga...

Natjecanja u europskim kupovima lagano ulaze u samu završnicu. U tri europska kup natjecanja poznati su gotovo svi sudionici nokaut rundi natjecanja, a upravo europska kup natjecanja dobar su indikator vrijednosti pojedinih liga. Često se zna diskutirati koja je liga najkvalitetnija, a to se može odrediti djelomično i rezultatima klubova predstavnika liga u europskim natjecanjima.

KRITERIJI BODOVANJA

10 bodova - četvrtfinale Eurolige

7 bodova - Top 16 Eurolige

7 bodova - četvrtfinale Eurokupa

5 bodova - Top 16 Eurokupa

3 boda - četvrtfinale Eurochallengea

1 bod - Top 16 Eurochallengea

Naravno, teško je odrediti točno i besprijekorno redoslijed kvaliteta liga, ovo ćemo uzeti kao jedan od mogućih pokazatelja. Teško se možemo složiti s činjenicom da su primjerice Belgija, Ukrajina, Poljska i Izrael ispred Francuske koja daje dva euroligaša, no to je i jedan dokaz prema kojem Francuska možda i ne zaslužuje dva euroligaša.

Španjolska (Euroliga 37, Eurokup 14, Eurochallenge 3) 54 boda

Nikakvo iznenađenje, Španjolci imaju najkvalitetniju ligu Europe. U prilog tome idu i europski rezultati gdje su se pokazali najuspješnijima. Joventut jedini nije uspio ući u Top 16 Eurolige, a tamo je neočekivano zapela Unicaja. Međutim, čak tri kluba plasirala su se u četvrtfinala te su tako Tau Ceramica, Barcelona i Real ostvarili maksimalan učinak. U Eurokupu u Topu 16 imaju dva predstavnika (Iurbentia i Pamesa) i oba predstavnika prošla su u četvrtfinale. Jedini predstavnik u završnici u Eurochallengeu je Cajasol koji će vrlo vjerojatno proći i u četvrtfinale. Španjolci puno ulažu, imaju veliku bazu kvalitetnih klubova i ovakav rasplet nije neočekivan.

NLB liga (Euroliga 17, Eurokup 19, Eurochallenge 0) 36 bodova

Pet najkvalitetnijih klubova NLB lige ispunilo je očekivanja u europskim kup natjecanjima. Razlika u kvaliteti između tih pet klubova i ostatka lige vidljiva je i na samoj ljestvici, a da postoji potvrđuju i rezultati u Europi. U Euroligi Partizan i Cibona gurali su vrlo dobro, Partizan nešto bolje i prošao je čak u četvrtfinale. U Eurokupu Zadar je već u četvrtfinalu, velike su šanse da mu se tamo priključi i Hemofarm koji u posljednjem kolu mora svladati neopterećenu Pamesu ili čekati pomoć Crvene zvezde koja bi trebala biti bolja od Azovmaša.

Rusija (Euroliga 10, Eurokup 19, Eurochallenge 6) 35 bodova

Rusku ligu možemo prozvati najzapostavljenijom ligom Europe. Kvaliteta im je veća od ovih 35 bodova kojih bi bilo više da nisu limitirani nepravedno na samo jednog predstavnika u Euroligi. I taj jedan, moskovski CSKA, bez ikakvih problema stigao je do četvrtfinala Eurolige i kandidira za sam naslov. U Eurokupu moskovski Dinamo i Himki u izravnom dvoboju s grčkim klubovima prošli su u četvrtfinale dok je podbacio tek Uniks koji je uspavan u slavlju nakon osvajanja Kupa dozvolio Zadru da ga iznenadi u Kazanu i izbaci iz daljnjeg natjecanja. U Eurochallengeu razočaranje sezone, Triumf, uspio je doći do četvrtfinala dok su Lokomotiv i CSK Samara već out, a male šanse za četvrtfinale ima Ural no u gostima bi morao s 12 razlike svladati Cajasol što baš i neće ići.

Italija (Euroliga 24, Eurokup 7, Eurochallenge 3) 34 boda

Iako Talijane izbjegavamo svrstavati među one najatraktivnije lige, njihovi klubovi uspješno nastupaju u europskim kup natjecanjima. Montepaschi je jučer protiv Cibone osigurao četvrtfinale Eurolige, a u Topu 16 imali su još dva predstavnika. Tri od četiri koliko ih je startalo, sasvim je dobar rezultat. U Eurokupu Benetton će biti jedini talijanski predstavnik na Final Eightu u Torinu dok u Eurochallengeu velike šanse za prolaz u četvrtfinale ima Virtus koji to treba potvrditi pobjedom protiv već sigurnog Kieva.

Grčka (Euroliga 20, Eurokup 10, Eurochallenge 0) 30 bodova

Polovica grčke lige ušla je u europske kupove, no samo ona dva najbolja i najveća kluba ostvarili su prolaz u nokaut fazu. Panathinaikos i Olympiakos ulažu najviše i logično - najviše dobivaju. Oba kluba plasirala su se u četvrtfinale Eurolige te Grčkoj donijeli najviše bodova. U Eurokupu su do Topa 16 stigli Maroussi i Panellinios, no dalje nije išlo u društvu s ruskim predstavnicima.

Njemačka (Euroliga 7, Eurokup 5, Eurochallenge 2) 14 bodova

Njemačka košarka najvjerojatnije neće imati niti jednog predstavnika u nokaut fazama natjecanja. U Euroligi Albi je maksimum bio Top 16, isto vrijedi i za Artland u Eurokupu te Telekom iz Bonna u Eurochallengeu. Šanse za prolaz u četvrtfinale Eurochallengea još ima Oldenburg, ali loša vijest po njih je što ne ovise samo o sebi već i o rezultatu Virtusa u Kievu gdje Talijani gostuju kod rasterećenog domaćina i traže pobjedu za prolaz. Očekivano ipak, njemačka klupska košarka nije na najvišoj razini.

Turska (Euroliga 7, Eurokup 5, Eurochallenge 1) 13 bodova

Od turskih klubova se više očekivalo. Posebice se to odnosi na Efes Pilsen koji je ostao bez Topa 16 Eurolige gdje se jedini plasirao Fenerbahče. Isti Fenerbahče nije dobro igrao u Topu 16 i nije mogao dalje od toga. U Eurokupu samo je Turk Telekom došao do Topa 16, ali u jakom društvu tu je i ostao dok je Galatasaray podbacio slabim nastupom u Topu 16 Eurochallengea. Turci ulažu puno veći novac od nekih liga koje su ispred njih, ali to se na rezultatu na kraju nije vidjelo.Ostali su bez ijednog predstavnika u nokaut fazama.

Belgija (Euroliga 0, Eurokup 5, Eurochallenge 6) 11 bodova

Belgijci su ostvarili očekivano. Charleroi je stigao do Topa 16 Eurokupa, više se baš i nije očekivalo, dok se Dexia i Liege bore za četvrtfinale Eurochallengea. Liege sam odlučuje o svojoj sudbini i za prolaz mu treba domaća pobjeda protiv Telekoma iz Bonna. Dexia također ima šanse za prolaz u četvrtfinale, a za to će trebati pobjedu protiv Amsterdama na svom parketu gdje su vrlo uvjerljivi, od 12 poena razlike.

Ukrajina (Euroliga 0, Eurokup 5, Eurochallenge 3) 8 bodova

Dva kluba "vrijedna spomena" u Ukrajini, ostvarili su i rezultate vrijedne spomena. Azovmaš je ušao u Top 16 Eurokupa gdje ima priliku doći i do četvrtfinala, ali tu mu se mora poklopiti nekoliko stvari, dok je Kiev prošao u četvrtfinale Eurochallengea. Za ostale klubove nije se niti očekivalo kako su sposobni za neki veći rezultat, ipak ukrajinska košarka počiva na ova dva kluba.

Poljska (Euroliga 7, Eurokup 0, Eurochallenge 0) 7 bodova

Poljaci su sve bodove zaradili na prolazu Prokoma u Top 16 Eurolige. Dosta se očekivalo uoči sezone i od Turowa i Anwila, međutim oni su potpuno podbacili. Posebno se to odnosi na Turow koji je igrao vrlo loše u Eurokupu gdje je prošle sezone otišao vrlo daleko predvođen Loganom i Kelatijem. Otišla su njih dvojica, otišli su i rezultati. Prokom je napravio maksimum što se očekivalo, prošao je u Top 16.

Izrael (Euroliga 7, Eurokup 0, Eurochallenge 0) 7 bodova

Maccabi se još jednom dokazao kao perjanica izraelske košarke. Telavivski div puno je uložio u momčad ove sezone, ali dalje od drugog kruga Eurolige nije mogao. No to je još dobro kada se pogleda učinak ostalih klubova. Nitko nije dohvatio Top 16 europskih kup natjecanja, a najveće razočaranje je Hapoel Jeruzalem koji u skromnom Eurochallengeu nije uspio proći među 16 najboljih.

Baltička liga (Euroliga 0, Eurokup 7, Eurochallenge 0) 7 bodova

Baltička verzija NLB lige ponosi se prije svih Žalgirisom i Lietuvos Rytasom. Lietuvos je ove sezone opravdao sva očekivanja i plasirao se barem u četvrtfinale Eurokupa dok je Žalgiris vodio borbu s financijama i nije uspio dohvatiti Top 16 Eurolige. Ostalo društvo (Riga, Kalev, Ventspils, Barons...) nije također uspjelo proći u drugi krug natjecanja što i ne čudi obzirom da su i oni imali velikih problema s financijama.

Francuska (Euroliga 0, Eurokup 0, Eurochallenge 3) 3 boda

Liga koja je "zaslužila" dva predstavnika u Euroligi može se "pohvaliti" samo jednim predstavnikom u Topu 16 svih europskih kup natjecanja. I to je Cholet dogurao do Topa 16 u Eurochallengeu gdje će na kraju završiti i u četvrtfinalu. U Euroligi su oba predstavnika (Le Mans i Nancy) očekivano ostala u prvoj fazi natjecanja, u Eurokupu isto vrijede za tri predstavnika dok je, eto, Cholet oprao obraz francuske košarke. Za ligu koja u Ulebu vrijedi više od primjerice ruske lige - porazno. Još jedan dokaz da je košarka postala rob tržišta i novca.

Cipar (Euroliga 0, Eurokup 0, Eurochallenge 3) 3 boda

Jedan, ali vrijedan. Proteas EKA AEL prošao je u četvrtfinale Eurochallengea i Cipru priskrbio tri boda. U posljednje vrijeme Ciprani dovode sve više internacionalaca i to se osjeti na rezultatima. Mahom su to veterani koji imaju iza sebe relativno uspješnu karijeru, no obzirom na malu bazu vlastitih košarkaša koji mogu nešto napraviti, taj potez im se pokazuje kao neloš.

Nizozemska (Euroliga 0, Eurokup 0, Eurochallenge 2) 2 boda

Oba nizozemska predstavnika plasirala su se u Top 16 Eurochallengea. Oba su još i u igri za četvrtfinale, ali tamo će malo teže doći. Den Boschu se moraju poklopiti neki rezultati, prvenstveno poraz Liegea na domaćem parketu od Telekoma dok Amsterdam ima veće šanse, ali na vrućem terenu u Monsu mora izgubiti manje od 12 razlike. Ipak, dva predstavnika u Topu 16 za nizozemsku košarku uspjeh je sam po sebi.

Euroliga

1Anadolu Efes 2010+223
2Barcelona 218+217
3CSKA Moskva 2010+86
4Armani Milano 1911+106
5Bayern 1911+38
6Fenerbahçe 1812+2
7Baskonia 1615+86
8Real Madrid 1713+74
9Zenit St. Peterburg 1713+63
10Žalgiris 1516-33
11Valencia 1514+5
12Olympiakos 1416-42
13Maccabi Tel Aviv 1219-25
14ASVEL Lyon-Villeurbanne 1317-77
15Panathinaikos 1119-81
16Alba Berlin 1119-134
17Crvena zvezda 921-134
18Himki 326-374

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!