Zimski sportovi

Svindal slavi, Kostelić u velikoj borbi

Antonija Pavlić • subota, 14.03.2009.
Svindal slavi, Kostelić u velikoj borbi
Foto: Kristijan Komarica

Za kakvu su završnicu Svjetskoga kupa podlogu pripremili najbolji svjetski slalomaši u Areu! Sa prvim je startnim brojem već Veliki kristalni globus odustajanjem izgubio Austrijanac Benjamin Raich, dok si je u borbi za slalomski trofej odličnom vožnjom veliku priliku stvorio Ivica Kostelić. Profesor na četvrtom mjestu za prvom trojicom zaostaje 15, 27 odnosno 52 stotinke sekunde, dok Jean Baptiste-Grange drži tek desetu poziciju sa zaostatkom većim od jedne sekunde...

Psihička barijera završavanja posljednje utrke sezone u krugu osvajača bodova ipak je spriječila Benjamina Raicha da po drugi put u karijeri podigne Veliki kristalni globus. Krenuo je Austrijanac prvi sa starta, solidno odradio početni dio staze, no negdje na sredini iz "čista mira" haklao kolac i Veliki globus tim činom prepustio Akselu Lundu Svindalu.

Norvežanin se tako nakon teške ozljede zbog koje je propustio veći dio prošle sezone vratio u velikom stilu i na neki način obranio Veliki globus iz prethodne sezone, koji je osvojio kada je još bio u punoj formi. Odlučila su ovaj puta samo dva boda, a ponovno je sporiji u fotofinišu bio Raich.

Odličnu prvu vožnju prezentirao je pak hrvatski skijaš Ivica Kostelić te se tako na najbolji mogući način uključio u borbu za Mali slalomski globus. Ispred Kostelića na četvrtom mjestu poredali su se Manfred Moelgg, Giuliano Razzoli i Julien Lizeroux, dok je njegov glavni konkurent Jean Baptiste-Grange zauzeo desetu poziciju sa +1.03 stotinke zaostatka.

Ivici za Globus treba isključivo jedno od prva tri mjesta, a u kombinacijama su njegovo prvo i Grangeovo najmanje četvrto, Ivičino drugo i Grangeovo barem deveto te Ivičino treće i Grangeovo neosvajanje bodova.

Kada se sve zbroji i oduzme, pak, očekuje nas sigurno jedna od najuzbudljivijih slalomskih utrka Svjetskoga kupa u posljednjih nekoliko sezona, a nadamo se i s pozitivnim raspletom za hrvatskoga skijaša.

Završnica Svjetskog kupa, Are, slalom, prva vožnja:
1. Manfred Moelgg (Italija) 53.69
2. Giuliano Razzoli (Italija) +0.25
3. Julien Lizeroux (Francuska) +0.37
4. Ivica Kostelić (Hrvatska) +0.52
5. Manfred Pranger (Austrija) +0.54
6. Mario Matt (Austrija) +0.55
7. Ted Ligety (SAD) +0.64
8. Andre Myhrer (Švedska) +1.00
9. Marcel Hirscher (Austrija) +1.01
10. Jean-Baptiste Grange (Francuska) +1.03
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!