Nogomet

U džepu i bod i napredak

Borna Rupnik • utorak, 17.03.2009.
U džepu i bod i napredak
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Remi Croatije i Slaven Belupa (0:0) nipošto nije bio predstava za sladokusce, no u Sesvetama ipak caruje zadovoljstvo jer momčad Croatije nakon devet kola konačno nije primila pogodak, i to protiv uglednijeg protivnika, a s obzirom na stanje na ljestivci, rezultat je puno bitniji od dojma...

Napokon je i u Sesvete stigao prvi proljetni bod. Ostvaren je u utakmici protiv Slaven Belupa koju će svi sudionici željeti što prije zaboraviti jer osim spomenutog boda nikome nije donijela mnoštvo komplimenata, premda se obje obrane mogu pohvaliti da nisu primile gol, a sudeći prema prikazanoj igri to je bio jedan od važnijih ciljeva.

U takvoj će se atmosferi putovati i na nedjeljno gostovanje u Rijeku, a kormilarski dvojac Srećko Lušić i Anto Petrović mora dobro razmisliti čime se još može suprotstaviti momčadi s Kantride. Protiv Slavena je konačno debitirao Stjepan Jukić, zaigravši nešto povučenije od standardnog isturenog napadača Aljoše Vojnovića.

U premijernom je nastupu silno želio pokazati svoje mogućnosti, a iako nije obavio svoj primarni zadatak - postigao gol - istaknuo se trkom i borbenošću te postao ozbiljan kandidat za stalno mjesto u prvoj postavi Croatije. Sudjelovao je i u obrambenim akcijama svoje momčadi, a povremeno se potrudio i kvalitetno asistirati.

Čini se da se ponovno probudio i mladi Antun Palić. S nekoliko je poteza izazvao pljesak tribina u Kranjčevićevoj ulici, a ako prinove Jukić i Artim Pollozhani nastave odrađivati jednak trkački učinak, moglo bi mu ostajati više prostora za učinkovite prodore. Makedonac je učvrstio svoju poziciju izvođača prekida i zajamčeno mu je mjesto u stražnjem dijelu veznog reda, rame uz rame s Jasminom Agićem.

Lušića posebno može radovati podatak da se Mario Čutura nakon dolaska iz Zagreba vrlo brzo uklopio u obrambenu četvorku i izvrsno nadoknađuje neigranje, odnosno odlazak Kristijana Polovaneca. Protiv koprivničkog prvoligaša dominantnom se predstavom istaknuo i Renato Pilipović na mjestu stopera, kapetanski preuzevši konce igre u svoje ruke kada nije bilo drugog izbora.

Croatiji u ovom trenutku ponajviše nedostaje strpljenje nakon prijenosa lopte na suparničku polovicu i sustavna organizacija napada, odnosno igra u širinu. Sesvećani često pokušavaju progurati loptu kroz gustu sredinu ili šalju neuhvatljive duge lopte umjesto da razvlače protivničke obrane. S više posjeda lopte vjerojatno bi se dobilo i na samopouzdanju i mirnoći. Ipak, u usporedbi s početkom ovogodišnjeg dijela natjecanja, napredak je očigledan i u sesvetskim se redovima vjeruje u očuvanje prvoligaškog života, iako je do tog cilja još uvijek dug put.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!