Nogomet

Bilić pozvao Gabrića, pripreme u Rovinju

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 18.03.2009.
Bilić pozvao Gabrića, pripreme u Rovinju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izbornik Slaven Bilić objavio je danas popis kandidata za kvalifikacijsku utakmicu koja Hrvatska početkom sljedećeg mjeseca igra u Andori. Izbornik se odlučio za već isprobane snage, uz dodatak Drage Gabrića, a manje iznenađenje je tek činjenica da će se reprezentacija pripremati u Rovinju, a ne u Čatežu kao što je to uobičajeno...

Nakon prijateljskog ogleda protiv Rumunjske, stiglo je vrijeme za novo okupljanje hrvatske reprezentacije. Izbornik Slaven Bilić je u Sheratonu obznanio listu kandidata za kvalifikacijski ogled s Andorom, a na stolu nisu bile samo sportske teme, već i one političke. Naime, hrvatska reprezentacija neće na pripreme u standarni Čatež, već u Rovinj, a izbornik nije bježao od toga da u toj odluci ima i malo politike. Što se popisa tiče, on donosi uglavnom provjerena imena, a među kandidatima je po prvi puta Hajdukovac Drago Gabrić.

Kandidati za Andoru

Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak Moskva, Rus), Vedran Runje (Lens, Fra), Danijel Subašić (Hajduk).

Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham, Eng), Ivica Križanac (Zenit, Rus), Hrvoje Vejić (Hajduk), Dario Knežević (Juventus, Ita), Dino Drpić (Karlsruhe, Nje), Josip Šimunić (Hertha, Nje), Danijel Pranjić (Heerenveen, Niz), Hrvoje Čale (Trabzonspor, Tur).

Vezni: Ivan Jurić (Genoa, Ita), Nikola Pokrivač (Monaco, Fra), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev, Ukr), Jerko Leko (Monaco, Fra), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Niko Kranjčar (Portsmouth, Eng), Dario Srna (Šahtar, Ukr), Ivan Rakitić (Schalke, Nje), Drago Gabrić (Hajduk).

Napadači: Ivica Olić (HSV, Nje), Eduardo da Silva (Arsenal, Eng), Ivan Klasnić (Nantes, Fra), Mario Mandžukić (Dinamo), Nikola Kalinić (Hajduk).

Hrvatska je posljednju kvalifikacijsku utakmicu igrala prošle godine, a Bilić poziva na mobilizaciju: "Nakon Ukrajine koja je bila davno, ponovno su pred nama kvalifikacije. Igrali smo u međuvremenu u Bukureštu gdje smo bili vrlo dobri, no sada su pred nama ponovno kvalifikacijske utakmice."

Bilić bez puno razmišljanja kaže što očekuje od utakmice u Andori: "Čeka nas neugodno gostovanje u smislu putovanja, a utakmica je bitna jer je su svaka tri boda bitna. Ipak čeka nas "lagana" utakmica u kojoj nas, naravno, zanima samo pobjeda. Moramo pristupiti maksimalno ozbiljno bez obzira na snagu protivnika."

Naša se reprezentacija za ovu utakmicu, neće pripremati u Čatežu, kao što je to oduvijek bio običaj, nego će Bilić svoje igrače na pripreme odvesti u Rovinj. Naime, glavni tajnik Zorislav Srebrić je naglasio kako se u Čatež ne ide isključivo zbog "sponzorskih obaveza" te da ne postoje nikakvi drugi, odnosno politički, razlozi.

U Varaždinu s Crnom Gorom

Izbornik mlade reprezentacije Dražen Ladić najavio je prijateljsku utakmicu s Crnom Gorom te ostatak priprema: "U sklopu priprema za Europsko prvenstvo, 27. ožujka igrat ćemo prijateljsku utakmicu s Crnom Gorom u Varaždinu. Četiri dana kasnije igra se protiv Mađarske, a do 7. lipnja kada počinju kvalifikacije imat ćemo još četiri utakmice kako bi iskristalizirali momčad koja će krenuti u kvalifikacije."

Izbornik je prokomentirao odluku da se reprezentacija priprema u Rovinju, a ne u Sloveniji: "Odluka stožera u suradnji s HNS-om, koji nam daje potpunu autonomiju, jest da idemo u Rovinj. Ne igramo doma pa nam nije toliko nužna blizina Zagreba; vremenski uvjeti su puno bolji u Rovinju nego u Čatežu, a ne treba bježati niti od toga da, iako se radi o sportu, odnos između zemalja nije baš idealan. Ako tome dodamo sponzorske obveze i ako se sjetimo da je nama Rovinj bio više nego optimalno rješenje u pripremama za Euro - jasno je zašto smo donijeli tu odluku."

Reprezentacija se okuplja u nedjelju u Zagrebu: "Dosta igrača će doći tek u ponedjeljak pa nećemo ići u Rovinj u nedjelju nego tek dan iza, a onda ćemo se tamo pripremati do subote. U ponedjeljak je trening u Zagrebu da bi se dan prije utakmice krenulo u Andoru."

Jedino novo ime na popisu jest Drago Gabrić: "Ja sam bio na dosta utakmica i on se nametnuo kao motor Hajduka i još pred kraj prvog dijela prvenstva sam rekao da bih ga volio provjeriti. Nema Iličevića, ali mi smo prije par mjeseci govorili da imamo grupu od 18-19 igrača koji su stalni i tu nije lako ući, no za ostala mjesta ima njih sedam - osam koji dobivaju priliku priviknuti se na situaciju koja će se jednog dana od njih očekivati."

Mladi na televiziji

Iako naša mlada reprezentacija s Crnom Gorom igra prijateljsku utakmicu, gledatelji će prijenos moći gledati na nacionalnoj televiziji: "Ne radi se samo o utakmici nego će se u gradu održavati čitav program obilježavanja 100 godina igranja nogometa u Varaždinu. Utakmica će biti u televizijskom prijenosu na što smo posebno ponosni jer se ne radi o kvalifikacijskoj utakmici pa to nije običaj", rekao je glavni tajnik Zorislav Srebrić.

Naravno, sve je zanimalo stanje Eduarda: "Pričali smo prije par dana i rekao je da u utorak starta s treningom što znači da je dobro." Na popisu se našlo i ime Dine Drpića: "Ostali smo bez dva stopera i normalno da je Drpić ovdje. Mi ovoj utakmici pristupamo kao da igramo protiv bilo koga drugoga i ne možemo ući u deset dana priprema sa tri stopera. Drpić je redovito najbolje ocijenjeni igrač svog kluba i zato je pozvan."

Među kandidatima nema Mladena Petrića kojeg je zaustavila ozljeda: "Radi se o rupturi mišića, ali ne tako strašnoj pa bi on za minimalno tri tjedna mogao igrati za svoj klub. Nažalost, nema ga protiv Andore, ali do sljedeće utakmice ima vremena." S druge strane, u reprezentaciju se vratio Ivan Klasnić: "Znalo se dogoditi da bude na klupi, no on zabija za svoj klub i zato je tu."

Isto tako, na popisu je nakon dugo vremena i Dario Knrežević koji je već duže vrijeme van terena: "Njegova je cijela sezona, nažalost, ispunjena ozljedama, no on je čak bio u kadru za Chelsea, a s obzirom na ozljedu Chiellinija - mogao bi ubrzo krenuti od prve minute." Na popis je izbornik stavio tri vratara, a razlog je taj što Runje - neće braniti: "Kontaktirali su me iz Lensa i zamolili da ga poštedimo ove utakmice pa su zato pozvana tri vratara."

Zanimljivo, na popisu je Josip Šimunić iako ima žute kartone: "Premda nema pravo nastupa zbog kartona, izrazio je želju pridružiti nam se", rekao je izbornik. Istom tom logikom, na popisu je mogao biti i Dinamovac Robert Kovač: "Nije Joe pozvan jer mi nemamo pravo zvati igrača koji ne konkurira. Joe je zvao i rekao da bi volio doći i biti s nama."

Popis kandidata za kvalifikacijsku utakmicu u Andori:

Vratari:
Stipe Pletikosa, Vedran Runje, Danijel Subašić

Braniči:
Vedran Ćorluka, Ivica Križanac, Hrvoje Vejić, Dario Knežević, Dino Drpić, Josip Šimunić, Danijel Pranjić, Hrvoje Čale

Vezni:
Ivan Jurić, Nikola Pokrivač, Ognjen Vukojević, Jerko Leko, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Dario Srna, Ivan Rakitić, Drago Gabrić

Napadači:
Eduardo da Silva, Ivan Klasnić, Mario Mandžukić, Nikola Kalinić

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!