Košarka

March Madness: Louisville protiv pritiska

Branimir Korać • srijeda, 18.03.2009.
March Madness: Louisville protiv pritiska

Popularni March Madness razdoblje je kada sveučilišna košarka kod velikog dijela američke populacije nadmašuje zanimanje za čak i NBA ligu. U četvrtak kreće borba za naslov sveučilišnog košarkaškog prvaka, a većina već sada stavlja "ruku u vatru" kako će to biti Louisville...

Tko će biti novi sveučilišni prvak? Većina anketa daje značajnu prednost Louisvilleu pod vodstvom velikog Ricka Pitina, ali skeptici ipak tvrde kako Louisville neće pokoriti turnir. "Neće izdržati pritisak", najčešći su komentari, međutim, iskustvo Pitina u ovakvim situacijama njihov je veliki plus. Realno, Cardinalsi su najbolja momčad na Srednjem zapadu i apsolutni favorit za plasman na Final Four u Detroitu. A tamo će ih zasigurno čekati daleko teži posao, posebice u borbi s momčadima s juga i istoka gdje je nekoliko izuzetno jakih sveučilišta.

Pitino nije baš bio oduševljen kada je vidio bracket, već u trećem krugu očekuje ga vjerojatno Wake Forest s Jeffom Teagueom kojeg je želio u što kasnijoj fazi. "Ne mogu reći da smo presretni, ali ako smo broj jedan, tako se moramo ponašati do kraja i pokazati zašto smo broj jedan", govori Pitino.

Parovi

MIDWEST

Louisville - Morehead State
Ohio State - Siena
Utah - Arizona
Wake Forest - Cleveland State
West Virginia - Dayton
Kansas - North Dakota State
Boston College - USC
Michigan State - Robert Morris

WEST

Connecticut - Chattanooga
BYU - Texas A&M
Purdue - Northern Iowa
Washington - Mississippi State
Marquette - Utah State
Missouri - Cornell
California - Maryland
Memphis - Northridge

EAST

Pittsburgh - East Tennessee State
Oklahoma State - Tennessee
Florida State - Wisconsin
Xavier - Portland State
UCLA - VCU
Villanova - American
Texas - Minnesota
Duke - Binghampton

SOUTH

North Carolina - Radford
LSU - Butler
Illinois - Western Kentucky
Gonzaga - Akron
Arizona State - Temple
Syracuse - Stephen F. Austin
Clemson - Michigan
Oklahoma - Morgan State

Tko bi mogao poremetiti Pitinu planove? Sjajna sezona je iza Johna Caliparija i Memphis Tigersa i bilo bi iznenađenje da na Final Fouru ne gledamo polufinale Louisville - Memphis. Tyreke Evans i društvo samouvjereno najavljuju naslov prvaka iako su svjesni kako do njega moraju na teži način, preko velikih favorita. Gubili su u nizu od Xaviera, Georgetowna i Syracusea, za razliku od prošle godine slabiji su za Derricka Rosea, ali Calipari je posljednjih tjedana odradio sjajan posao i doveo Memphis u status favorita. Stručnjaci predviđaju kako ipak neće sve ovisiti o freshmanu Evansu nego o preuzimanju odgovornosti starosjedioca Andersona i Doziera. Ukoliko oni budu na očekivanoj razini, Memphis će biti vrlo opasan.

Tar Heelsi na naslov čekaju od 2005. godine i vjeruju kako ponovno imaju momčad sposobnu za vrh. Tyler Hansbrough i Ty Lawson glavni su aduti, ali i glavni problem. Hansbrough osjeća lagane probleme s ozljedom prepona, no to ga neće spriječiti u nastupu, ali puno kompliciranija situacija je s brzim razigravačem Lawsonom. On je u susretu protiv Dukea ozlijedio prst, prst je značajno naotekao i trener Williams nije zadovoljan brzinom oporavka. Otvaranje protiv malog Radforda će propustiti, a nitko ne zna kada će moći točno na parket. S njegovim izostankom dionice North Caroline značajno opadaju i prvi favorit za naslov još uoči početka sezone ne nalazi se u idealnoj situaciji. S druge strane, ukoliko se Lawson vrati na parket na vrijeme, dakle barem u drugom krugu, Tar Heelsi se vraćaju tamo gdje im je i mjesto - među tri-četiri glavna favorita za naslov.

Četvrto sveučilište s kojim ujedno i zatvaramo listu glavnih favorita za Final Four, je Pittsburgh. Panthersi u svojim redovima imaju tri sjajna pojedinca u Samu Youngu, DaJuanu Blairu i Lavenceu Fieldsu koji su sposobni odvući svoju momčad do pobjede protiv bilo koga. Osnovna prednost im je što imaju širok roster i mogu igrati s devet-deset igrača ravnopravno u bilo kojem trenutku. Isto tako, atletski su sjajna ekipa, odlično se snalaze i u brzoj i pozicijskoj igri i to zahvaljujući visokoj košarkaškoj inteligenciji Fieldsa koji je idealan razigravač za ovu momčad.

Ostatak društva vreba iz prikrajka i pokušat će pomrsiti planove favoritima. Svakako treba obratiti pozornost na još nekoliko sveučilišta koja mogu napraviti velikog nereda. Prvenstveno Oklahoma Soonersi koji izgledaju nepravedno zapostavljeni od strane mnogih. Soonersi u svojim redovima imaju jednog od najdominantnijih igrača turnira Blakea Griffina kojeg je vrlo teško zaustaviti. Prosjeci od 22 poena i 14 skokova dovoljno govore o kakvom je igraču riječ. Njihov je pak problem što nemaju dugačku klupu i dosta će ovisiti o Griffinovoj inspiraciji.

Svaka ozbiljnija analiza mora obuhvatiti i tradicionalni jaki Connecticut. Huskiesi će obrambeno odraditi odličan posao, posebno Thabeet, no napadački će trebati raznovrsnost. Thabeet i Adrien ponudit će dominaciju pod obručem, no za veći rezultat trebat će im i podrška vanjske linije, posebice konstantnost A.J. Pricea. Isto tako moraju pokazati i bolju reakciju na agresivnu obranu protivnika, posebice prema Thabeetu i Adrienu u čemu se ove sezone nisu u svim slučajevima najbolje snašli.

Sveučilište koje na svojoj klupi ima Mikea Krzyzewskog nikako ne smije ostati na margini. Duke s Coach K-om i Geraldom Hendersenom ima tek jedan "mali" problem. Na putu do Final Foura stoji im sjajni Pittsburgh, a ukoliko bi prošli njih, morali bi vjerojatno na North Carolinu.

To bi manje-više bilo to. Moguća su uvijek iznenađenja, u pitanju je jedna utakmica, loš/dobar dan, ali ostale momčadi nemaju potrebnu konstantu za veliki rezultat. Bila bi prava senzacija da u finalu ne gledamo dvoboj između navedenih momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!