Nogomet

Bilić: "Šest najvažnijih mjeseci"

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 23.03.2009.
Bilić: "Šest najvažnijih mjeseci"
Foto: Kristijan Komarica

U Sheratonu se danas okupila hrvatska nogometna reprezentacija i tako započela "akciju Andora". Čak desetak dana priprema za relativno laganu utakmicu ima izbornik Slaven Bilić, što je zapravo idealna prilika za stvaranje dobre podloge uoči odlučujućih šest mjeseci kvalifikacija...

Hotel Sheraton još je jednom okupio najbolje hrvatske nogometaše; u trenutku presice još nisu stigli tek Hajdukovci, Klasnić i Rakitić, dok Ognjen Vukojević večeras igra pa će doći tek sutra.

Raspored reprezentacije

Reprezentacija će danas trening odraditi na Maksimiru (16.00) nakon kojega idu u Rovinj, gdje će do petka imati dva treninga dnevno, u 10.30 i 16.30. Nakon jutarnjeg subotnjeg treninga u Rovinju, reprezentativci će dobiti slobodan vikend, ponovno će se okupiti u Zagrebu i za tjedan dana na Maksimiru održati posljednji "domaći" trening. U utorak dolaze i vježbaju u Andori na stadionu Comunal gdje ih u srijedu čeka ogled s domaćom reprezentacijom. Reprezentacija se vraća idućeg četvrtka iz Barcelone.

Reprezentacija će danas odraditi trening u Maksimiru, a onda kreće put Rovinja gdje će boraviti ovog tjedna. Izbornik Bilić ukratko je predstavio stanje aktualno stanje u reprezentaciji:

"Utakmicu shvaćamo maksimalno ozbiljno, zanimaju nas samo tri boda. Olića je de facto srušila viroza, pa smo se dogovorili da je bolje da se on oporavi u Hamburgu. Mi se nadamo da će se brzo oporaviti pa će nam se priključiti u Rovinju. Mandžukić ima problema sa skočnim zglobom, to sad gleda naša liječnička služba pa ćemo vidjeti kakva je situacija."

Raspored je donio neuobičajeno duge pripreme Biliću, ali stručni stožer ne namjerava raditi ništa specijalno: "Radit ćemo standardne stvari. Naglasak će biti na igri. Dugo se nismo vidjeli. Nećemo se jasno pripremati 10 dana za Andoru. Ovo je specifična utakmica, a takvih nažalost nema puno. Radit ćemo na protoku lopte, agresivnosti, zajedništvu, da jednostavno napredujemo u odnosu na zadnji puta - da u svakoj situaciji na terenu budemo optimalni. Neće biti posebnih zahtjeva, radit ćemo kao i do sada."

Sude Ciprani

Utakmica s Andorom započet će u srijedu u 20.30 na Estadi Comunalu, a sudit će ciparska trojka - Leontis Trattou s pomoćnicima Andreasom Papapanayiotouom i Aristedesom Christouom. Delegat je Bugarin Michail Kassabov, a kontrolor suđenja Michel Piraux.

Dok će Hrvatska snage odmjeravati s Andorom, u Londonu će igrati Engleska i Ukrajina. Izbornik kao da se nije mogao odlučiti kakvim bi ishodom bio zadovoljan: "Englezi igraju dvije utakmice, Goran Vučević će gledati obje. Što bi bilo najbolje? Mi smo u situaciji da moramo biti koncentrirani na naše utakmice. Do kraja ima još teških utakmica za sve reprezentacije. Jasno da su Englezi u najboljoj situaciji i da bi pobjedom protiv Ukrajine bili u još boljoj, ali ni tada ne bi bilo gotovo."

Bilić, očito, ni sam nije siguran ganja li još uvijek Hrvatska prvo mjesto ili se treba posvetiti osvajanju drugog: "Ako gledamo drugo mjesto, onda je najbolje da Englezi dobiju. Ako se natječemo za prvo, onda je najbolje neriješeno. Nas u svakom slučaju čeka jaka mobilizacija jer nas čeka najvažnijih šest mjeseci u ove tri godine koliko je ovaj stožer zajedno s ovim igračima. Počevši od danas, svaki trening treba iskoristiti jer nas čekaju Ukrajinci, dva puta Bjelorusi, Englezi, Kazahstanci."

Kandidati za Andoru

Podsjetimo se, izbornik Bilić je za akciju Andora pozvao čak 25 igrača kako bi što bolje iskoristio prilično duge pripreme, a na popisu su:
Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak Moskva, Rus), Vedran Runje (Lens, Fra), Danijel Subašić (Hajduk).
Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham, Eng), Ivica Križanac (Zenit, Rus), Hrvoje Vejić (Hajduk), Dario Knežević (Juventus, Ita), Dino Drpić (Karlsruhe, Nje), Josip Šimunić (Hertha, Nje), Danijel Pranjić (Heerenveen, Niz), Hrvoje Čale (Trabzonspor, Tur).
Vezni: Ivan Jurić (Genoa, Ita), Nikola Pokrivač (Monaco, Fra), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev, Ukr), Jerko Leko (Monaco, Fra), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Niko Kranjčar (Portsmouth, Eng), Dario Srna (Šahtar, Ukr), Ivan Rakitić (Schalke, Nje), Drago Gabrić (Hajduk).
Napadači: Ivica Olić (HSV, Nje), Eduardo da Silva (Arsenal, Eng), Ivan Klasnić (Nantes, Fra), Mario Mandžukić (Dinamo), Nikola Kalinić (Hajduk).

Kakva je situacija s Nikom Kranjčarom i Eduardom da Silvom, iza kojih je sezona obilježena ozljedama: "Niko je već uhvatio kontinuitet još od Bukurešta, i mora se dovući do kraja sezone bez novih ozljeda. Što se Eduarda tiče, on je bio na klupi protiv Newcastlea, što znači da je zdrav jer Wenger ga inače ne bi koristio u momčadi."

Izbornik smatra da je forma igrača "uobičajena", da njih "75 posto redovito igra", a osvrnuo se na to broj napadača u reprezentaciji: "Prije neki dan smo imali šest napadača na listi, a onda je Petrić otpao, sada je upitan Olić, Mandžukić ima probleme, i eto vas već u problemima."

Hrvatska je nekoliko puta, i to vrlo dojmljivo, igrala s jednim "papirnatim" napadačem te s Nikom Kranjčarom u ulozi polušpice. Najbolje se pamti dvoboj s Njemačkom na Euru, gdje su i Kranjčar i cijela reprezentacija odigrali iznimnu utakmicu. Da li je to i jedna od varijanti za Andoru?

"Varijanta s jednim napadačem... Ma i to je igra s dva napadača, ja sam Niki govorio - ti si napadač. Protiv Andore je i to moguće, ali nije ni bitno s koliko nominalno napadača na papiru imate, već s koliko igrača završavate akcije. Protiv Andore je jako bitno da sami sebi ne gušimo prostor koji će ionako biti zgusnut s njihovim autobusom ispred šesnaesterca."

Stručni stožer

Idućih desetak dana osim igrača svoj će posao odraživati i stručni stožer s logistikom - izbornik Bilić s pomoćnicima Asanovićem, Jurčevićem, Prosinečkim i Mrmićem, liječnici Zoran Bahtijarević i Jurica Rakić, fizioterepauti Domeniko Sisgoreo, Nderim Redžaj, Mario Petrović, ekonomi Ilija Crnogorac i Mladen Pilčić, te uvijek pristupačni glasnogovornik Davor Gavran.

Glavni tajnik Zorislav Srebrić obavijestio nas je o aktivnostima ostalih reprezentacija: "Danas se okupila i mlada reprezentacija u hotelu Laguna. Oni u petak igraju u Varaždinu protiv Crne Gore, tada ćemo obilježiti 100 godina nogometa u Varaždinu. S puno nade očekujemo nastup naše U-17 reprezentacije protiv Nizozemske, nadamo se da ćemo imati više sreće nego što je imala malonogometna reprezentacija protiv Češke. U Kopenhagenu je redoviti kongres Uefe gdje ćemo nazočiti predsjednik HNS-a Vlatko Marković i ja. Predsjednik će dobiti nagradu za višegodišnji rad u europskoj nogometnoj federaciji."

Dakako, među okupljenim reprezentativcima nije nedostajalo dobrog raspoloženja. Uostalom, o atmosferi dovoljno govori da je Joe Šimunić odabrao doći na pripreme iako protiv Andore ne može nastupiti...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!