Nogomet

Poraz koji to nije

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 23.03.2009.
Poraz koji to nije
Foto: Bruno Karadža

Dvoboj Hajduka i Zagreba, na štetu domaćeg nogometa, pamtit će se po sudačkoj odluci na samom kraju prvoga dijela. Dosuđeni je jedanaesterac, kojim je Hajduk stigao u vodstvo iako su gosti početnih 45 minuta bili bolja momčad, digao prašinu u klubu, ali i šire. Iako ostaju pitanja "što bi bilo da je bilo" Pjesnicima ne preostaje ništa drugo do okretanja stvarima na koje mogu utjecati, a to je njihova izvedba kojom i sami napokon mogu biti vrlo zadovoljni…

Mnogi su s podsmijehom komentirali tvrdnje stratega "bijelih" Luke Pavlovića, ali i njegovih igrača, kako na temelju igre iz Maksimira grade optimizam za nastavak prvenstvenih akcija. 90 splitskih minuta stalo je na stranu momčadi iz Ulice pjesnika. Iako niti na Poljudu nisu stigli do bod(ov)a, pa čak niti do pogotka, Zagrebovi su igrači opravdali povjerenje svoga trenera, a zatim i hrvatskoj javnosti prezentirali kombinatoran i privlačan nogomet u kojem ne posežu za grubostima i glumom.

A i reakcije iz tabora Dinama i Hajduka te nezadovoljstvo vlastitim predstavama činjenica su više koja ide u prilog radu i talentu u Kranjčevićevoj ulici. Nisu se Pjesnici riješili navike primanja jeftinih pogodaka, nisu u sedam dana postali zreliji u odnosu na poraz u Zadru, no pomak u igri, ali i razmišljanju sada je mnogima ipak vidljiv.

Vezane vijesti

U najavi susreta Pavlović je obećao kako će se momčad Zagreba u Splitu pokušati predstaviti u svom najboljem izdanju te "biti bolji nego u prošlom dvoboju s Hajdukom", a spomenuo je još jednom bitan element koji je do sada prilično utjecao na ishode susreta "bijelih", posebno protiv sastava koje su, ovakvim pristupom, bez većih muka mogli pobijediti. "Mi moramo biti kombinatorni, ali onda to moramo i konkretizirati. Prije svega ipak moramo znati odgovoriti na njihovu čvrstoću, tu ne smijemo posustati i predati se."

I zaista, njegova momčad nije podbacila. Već tradicionalan pad u igri Pjesnika nakon primljenog pogotka ovoga se puta nije dogodio. Zagrebovi su nogometaši sa svojom igrom nastavili i nakon 54. minute. Iako nisu uspjeli zatresti mrežu domaćeg vratara, Hajdukovi igrači duže su vrijeme bili podređena momčad. A podređeni su bili sastavu koji je u obrambenoj četvorci zaigrao s dvojicom veznjaka i oporavljenikom Mikulićem dok se u središnjici donedavni junior "bijelih" Damir Šovšić borio s budućim reprezentativcem Hrvatske Dragom Gabrićem.

Gledajući smjer kojim je odlučio krenuti i odgajati momčad, Luka Pavlović nakon Poljuda, a uoči dva tjedna prvenstvene stanke, može biti ponosan na nju. Momčad Pjesnika momčad je koja igra nogomet, ne i igru živaca, posjeduje srčanost i čvrstoću, ali je ne temelji na destrukciji. Momčad je koja niti jedan susret ne započinje s namjerom da se svjesno brani, već dopušta nadmetanje pa makar je to često, čak prečesto, koštalo i bodova.

Za rezultatski neuspjeh ovoga proljeća odgovorna je i nemoć u napadu, ali i česte nesigurnosti u obrani koja vodi do jeftinih grešaka, a zatim i pogodaka u vlastitoj mreži. U Kranjčevićevoj su uvjereni da će rad na treningu to korigirati već ove sezone. Zrelost i iskustvo, a nakon toga i sreća ono je što Zagrebašima nedostaje u prvoj sezonu u ovom pomlađenom sastavu. Situacije poput one iz 54. minute, iz koje su Splićani postigli drugi pogodak, posljedica su upravo spomenutih faktora.

Vratar Škorić i branič Pejić do spomenute su minute bez pogreške ispunjavali svoje zadaće i greška kod vraćanja lopte, a zatim i neuspjelo zatvaranje centaršuta ne mogu umanjiti njihove ocjene za prikazano. Upravo je Pejić jučer bio Zagrebov igrač s najviše "krvi" i želje, a njegova izvedba i pristup cijeloj momčadi mogu i moraju poslužiti kao primjer kakvi trebaju biti u idućim susretima. Posebno se to odnosi na domaće susrete, a prema najavama, upravo će se na tome raditi u idućih 14 dana odmora od HNL-a.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!