Automoto

Honda mijenja Pedrosu

Matej Milanović • srijeda, 25.03.2009.
Honda mijenja Pedrosu
Foto: EPA

Španjolac Daniel Pedrosa, koji nastavlja svoj oporavak, neće biti prisutan na službenom testu MotoGp-a u Jerezu. Honda je odlučila da je bolje ne gubiti priliku za sakupljanje važnih podataka te našla zamjenu za ove testove...

Ovog će vikenda u španjolskom Jerezu vozači MotoGP-a imati dobru priliku da isprobaju neke nove stvari i da vide kako stoje u odnosu na druge timove. U subotu će biti normalni testovi, bez posebnog natjecateljskog žara, a u nedjelju će svi vozači imati 45 minuta da pokušaju odraditi najbrži krug.

Osim isprobavanja vlastitih motora i želje da se pokažu boljima od rivala, natjecatelji će imati dodatnu motivaciju. Naime, najbrži vozač nedjeljnog testa će kao nagradu dobiti specijalnu verziju automobila BMW 135i posvećenog BMW-ovoj ekipi u Formuli 1.

Daniel Pedrosa neće moći nastupiti na ovom prvom obračunavanju sa svojim konkurentima za naslov. Pedrosa se još liječi od ozljede i doktori su zadovoljni njegovim naprecima. No, da bi mogao nastupiti u Kataru striktno su mu zabranili nastup ovog vikenda.

Honda se tako našla u velikim problemima, obzirom da su ovo zadnje prilike da se uoče eventualni problemi sa motorom, odnosno da se vidi na čemu treba još proraditi prije početka prvenstva za dva tjedna.

Japanski je gigant na kraju odlučio Pedrosin motor ovog vikenda dati u ruke japanskom vozaču Kousukeu Akiyoshiju. Japanac ima 34 godine i u svojoj je karijeri uglavnom radio kao test vozač, uz nekoliko wild cardova na MotoGP utrkama.

Honda vjeruje da je bolje imati dva motora na ovom testu, kako bi se skupilo što više podataka, iako jedan od te dvojice zapravo neće voziti motor u ostatku sezone.

Repsol Hondin team manager Kazuhiko Yamano potvrdio je to današnjim izjavama: "Ovo je važan test i mi želimo maksimalno iskoristiti ova dva dana u približavanju prema novoj sezoni."

Yamano je pojasnio kako su im prošli testovi bili korisni, pa to očekuju i od ovog: "Momčad je skupila puno korisnih podataka na prijašnjim testovima u Sepangu i Kataru i namjera nam je dodatno napredovati u ovom završnom testu prije početka sezone."

Vođa momčadi žali što Pedrosa ne može biti s njima ovom prilikom, no vjeruje da će Akiyoshi uspješno odraditi posao: "Iako bi u savršenom svijetu Dani bio ovdje, mi smo uvjereni da će Kosuki uspješno pomagati Andrei Doviziosu s našim razvojnim programom za Hondu RC212V."

Testovi u Jerezu bit će posljednji službeni testovi prije početka sezone. Tako će, osim želje vozača da osvoje BMW, biti prisutna i želja momčadi da se u što boljem svjetlu prikažu na zadnjem nastupu prije Katara. Zbog toga i zbog nastupa svih velikana, osim Pedrose, nedjelja obećava veliki spektakl u borbi za najbrže vrijeme u Jerezu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!