Automoto

Fiat Yamaha odmah jako

Matej Milanović • subota, 28.03.2009.
Fiat Yamaha odmah jako

Na prvom danu testiranja MotoGP-a u Jerezu, Fiat Yamaha momčad, za koju voze Jorge Lorenzo i Valentino Rossi, zauzela je prva dva mjesta, a jedini koji je uz njih sišao ispod minute i 40 sekundi bio je Casey Stoner...

Prvi dan testova u Jerezu nije počeo dobro za vozače. Jutarnja kiša namočila je stazu i učinila je skliskom. Zbog toga mnogi vozači nisu uopće izlazili u prva dva sata treninga, a oni koji jesu imali su jako visoka vremena.

Napokon oko 13 sati pista se polako počela sušiti pa je pravi trening mogao početi. Do kraja dana bilo je nekoliko dobrih rezultata. Najviše su se iskazali dvojica, od koje se očekuje borba za naslov, Valentino Rossi i Casey Stoner, te mladić koji bi im mogao pomrsiti račune, Jorge Lorenzo.

Lorenzo je još jednom pokazao da može biti jako brz, završivši na prvoj poziciji, u vremenu jedne minute 39 sekundi i 791 tisućinke. Sedam stotinki sporije od njega odvozio je njegov timski kolega, Rossi. Jedini koji je uz njih dvojicu išao ispod minute i 40 bio je Australac Stoner.

Ovaj je trojac tako pokazao da se na njih može ozbiljno računati u ovoj sezoni. Ispod sekunde zaostatka za Lorenzom išli su još Chris Vermeulen, Colin Edwards i Loris Capirossi. Od ostalih velikih imena, Andrea Dovizioso bio je sedmi sa sekundom zaostatka,a bivši svjetski prvak Nicky Hayden zauzeo je devetu poziciju sa sekundom i dvije desetinke zaostatka.

Povratnik u kategoriju Sete Gibernau bio je tek 16. uz skoro dvije sekunde zaostatka. Repsol Honda, za koju vozi i Dovizioso u Jerez je na mjesto ozlijeđenoga Daniela Pedrose donijela Kousukea Akiyoshija kako ne bi propustili jednu od zadnjih mogućnosti za rješavanje problema na njihovom motoru.

Akiyoshi međutim nije oduševio, zauzevši pretposljednje, 18. mjesto, sa dvije i pol sekunde zaostatka. Rossi je uz odličan rezultat pažnju privukao i s izjavama vezanima uz smanjenje testova za MotoGP.

Naime ove godine vozači su imali manje prilika za testiranje, a bit će im smanjeno i vrijeme treninga u vikendima kada su utrke. Uz to od sljedeće će sezone biti potpuno ukinuti treninzi petkom kako bi se što više uštedjelo.

Rossi smatra da je to loše za sve vozače, koji će imati manje prilike za prilagodbu pisti i podešavanje motora. No, po Rossiju situacija će se najgore odraziti na mladim vozačima koji tek ulaze u MotoGP: "Kada mladi vozači dođu u MotoGP potrebno im je mnogo kilometara da shvate motor i dođu do maksimuma. Ja sam kada sam ulazio u ovu kategoriju odvozio jako puno kilometara, a sada to nestaje i novim će vozačiam biti sve teže."

Rossi je također dodao da bi za vozače najbolje bilo smanjiti broj utrki, a povećati broj testova. Međutim talijanu je jasno da zbog televizije to nije moguće. Sutra će vozači osim nastavka testova odraditi i 45 minuta kvalifikacija nakon kojih će najbrži vozač, kao nagradu, dobiti BMW-ov automobil.

MotoGP, test u Jerezu:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) 1:39.791
2. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 1:39.861
3. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) 1:39.906
4. Chris Vermeulen (AUS/Rizla Suzuki) 1:40.572
5. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha) 1:40.579

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!