Automoto

Stoner pomeo konkurenciju

Matej Milanović • nedjelja, 29.03.2009.
Stoner pomeo konkurenciju
Foto: EPA

Australac Casey Stoner odvozio je dva odlična kruga i zasluženo pobijedio na zadnjem testu pred novu sezonu koji je ujedno bio i prvi pravi okršaj ovogodišnjih vozača. Valentino Rossi dugo se borio s Australcem, no na kraju je morao priznat premoć rivala...

U španjolskom Jerezu, crni su se oblaci nadvili nad stazom. To je prisililo sve vozače da odmah izađu i počnu pritiskati od prve minute. Nakon petnaestak minuta Casey Stoner je postavio odličnih 1:39.176 što je čak sedam desetinki ispod jučerašnjeg najboljeg vremena, Jorgea Lorenza.

Valentino Rossi je u nekoliko prilika radio odlične krugove i postepeno spuštao svoje vrijeme sve do minute 39 sekundi i 480 tisućinki. Na 17 minuta od kraja natjecanja pao je James Toseland. U zavoju mu se zanio motor i on je odletio u zrak te potom pao glavom na zemlju.

Test je prekinut na pet minuta, a Toseland je odvezen u bolnicu. Po prvim vjestima ne bi trebalo biti ništa ozbiljnije i moguće je da ga vidimo opet na motoru već u Kataru, na prvoj utrci sezone.

Po nastavku nadmetanja, Stoner se vratio na stazu kako bi poboljšao svoj rezultat i spriječio pobjedu Rossija. Rossi je nastavio sa svojim poboljšavanjem rezultata i dodatno priprijetio Australcu spustivši se na minutu, 39 sekundi i 365 tisućinki.

No, svega par minuta kasnije Stoner je postavio fenomenalno vrijeme i odagnao svaku sumnju oko današnjeg pobjednika sišavši za više od tri desetinke ispod vremena minute i 39 sekundi.

Stoner je tako pobijedio na današnjem natjecanju i kao nagradu osvojio BMW-ov automobil. No, prošle dvije godine pobjednik ovog natjecanja na kraju nije osvajao svjetsko prvenstvo te će se Stoner nadati da može prekinut tu tradiciju.

Suzukiji su odradili odličan posao, iako je zaostatak za Stonerom veći od sekunde. Naime, teško su mogli očekivati da će Loris Capirossi i Chris Vermeulen biti treći i peti. Lorenzo je išao nešto gore od jučer i završio četvrti.

Andrea Dovizioso ponovio je jučerašnje sedmo mjesto, a velik napredak napravio je Sete Gibernau koji je danas bio jako dobar osmi. Danas su čelni ljudi MotoGP-a najavili i nekoliko važnih promjena.

Momčadima će biti dopušteno ostvariti dva testa tijekom sezone, a u zadnjih sedam utrka svaki će vozač smjeti najviše upotrijebiti pet motora. Iduće godine za cijelu sezonu imat će šest motora, a kršenje ovog pravila bit će kažnjeno oduzimanjem bodova. Odlučeno je i da od sljedeće sezone novi vozači u MotoGP-u neće moći odmah voziti za službene timove, nego će kretati iz satelitskih momčadi.

MotoGP, službeni test u Jerezu:
1. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) 1:38.646
2. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) +0.719
3. Loris Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) +1.111
4. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) +1.183
5. Chris Vermeulen (AUS/Rizla Suzuki) +1.202

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!