Košarka

Eurokup 2008: Nedodirljivi Joventut

Borna Rupnik • srijeda, 01.04.2009.
Eurokup 2008: Nedodirljivi Joventut
Foto: Nikola Movrić

Eurokup je u svojih šest dosadašnjih izdanja iznjedrio šest različitih pobjednika, a posljednjim su izdanjem, kao i obično, dominirali Španjolci. Zadar se ove godine na Final Eightu našao u novom uglednom društvu u kojem će bilo kojoj momčadi biti teško ponoviti uvjerljivu prošlosezonsku predstavu Joventuta...

Zadrani su u sezoni 2007./2008. ostali na korak od završnog turnira Eurokupa (tada se još zvao Ulebov kup) ubilježivši u osmini finala protiv Pamese nedovoljnu pobjedu i uvjerljiv poraz. Pamesa je tako postala jedan od čak tri španjolska predstavnika u torinskoj završnici, ali se već u četvrtfinalu namjerila na izvrsni Joventut iz Badalone.

Predvođen današnjim trenerom Unicaje iz Malage, Aitom Garcijom Renesesom, Joventut je na krilima budućem NBA-ovca Rudyja Fernandeza, Čeha Luboša Bartona i mladog talenta Rickyja Rubia svladao Pamesu 77:67, a u polufinalu se susreo s Galatasarayem, boljom momčadi iz napetog turskog četvrtfinalnog ogleda s Bešiktašem. Cuneyt Erden donio je Galatasarayu pobjedu svojom jedinom tricom sedam sekundi prije kraja, a u dresu Bešiktaša nastupio je i naš Sandro Nicević.

Galatasaray je Joventutu došao nešto bliže, ali ne i dovoljno blizu (90:83), a u drugom su polufinalu igrali moskovski Dinamo i treća španjolska momčad, Akasvayu Girona. Dinamo je u četvrtfinalu izbacio jedine prave autsajdere turnira, poljski Turow Zgorzelec, dok su košarkaši iz Girone svladali dobre zadarske poznanike, ruski Uniks iz Kazana.

Dosadašnji pobjednici Eurokupa

GodinaKlub
2003.Pamesa Valencia
2004.Hapoel Jeruzalem
2005.Lietuvos Rytas
2006.Dinamo Moskva
2007.Real Madrid
2008.DKV Joventut
2009.?

Neizvjesna polufinalna utakmica otišla je na stranu Akasvayu Girone (81:78) premda je Dinamo imao dva napada za produžetak te je 13. travnja upriličeno španjolsko finale. Međutim, od uzbuđenja na terenu nakon prve četvrtine nije bilo ni "u" - Joventut je sjajnom obranom slomio otpor svojih sunarodnjaka i slavio s golemih 25 koševa prednosti (79:54) te potpuno zasluženo odnio trofej u svoje vitrine, a Rudy Fernandez se okitio i titulom najkorisnijeg igrača same završnice. Najbolji strijelac finalnog susreta bio je Joventutov Amerikanac Demond Mallet s 26 koševa.

Treće je mjesto osvojio Dinamo, nadigravši nemotivirani Galatasaray 84:67.

"Uspjeh je nevjerojatan, ali to je i bio naš cilj ove sezone. Ja sam zamalo propustio finale zbog bolova u ramenu, ali stisnuo sam zube jer se s ovakvih utakmica ne smije izostati", zborio je poslije slavlja Rudy Fernandez, pohvalivši svoje suigrače na zaustavljanju Marca Gasola, ponajboljeg igrača u sastavu iz Girone.

Joventut je tako postao treći španjolski osvajač ovog natjecanja, nakon premijernog slavlja Pamese 2003. godine i Real Madrida 2007. godine. Košarkaši iz Valencije u jedinom su finalu koje se igralo u dvije utakmice svladali slovensku Krku iz Novog Mesta, a Real je slavio protiv Lietuvos Rytasa. U međuvremenu su naslovi putovali u Izrael (Hapoel je pobijedio upravo Real iz Madrida), potom u Litvu (Lietuvos Rytas je bio bolji od grčkog Makedonikosa) te u Rusiju (Dinamo iz Moskve kratkih je rukava ostavio još jedan grčki klub, Aris).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!