Košarka

Kako došli, tako i otišli

Branimir Korać • ponedjeljak, 06.04.2009.
Kako došli, tako i otišli
Foto: EPA

Košarkaši Zadra u Torino su došli kao autsajderi. Bez obzira na sva naša razmišljanja kako je u jednoj utakmici sve moguće, Zadrani nisu mogli "skinuti" Bilbao čak niti u situaciji kada je njihov najbolji igrač bio indisponiran...

Jednostavno smo takvi, uoči nekog natjecanja i iako nam je kristalno jasno da smo autsajderi - vjerovat ćemo. To je sportski i to je u redu, nitko nam to ne može oduzeti. Tako je bilo i uoči nastupa Zadra u Torinu. Bez obzira na snagu ostalih momčadi, bez obzira na snagu prvog protivnika, nadali smo se čudu.

Govorilo se korak po korak, a kada Hrvati razmišljaju "korak po korak, utakmicu po utakmicu", jasno je da se samo nadamo. U protivnom već kalkuliramo s protivnicima u kasnijoj fazi, no ovdje to nije bio slučaj. Nije bilo niti potrebe, Zadar se ipak pokazao slabijom momčadi od Iurbentije i to nas ne treba biti sram priznati.

Vezane vijesti

Iurbentia je momčad iz sredine ljestvice najjače europske lige, ove sezone su pobjeđivali madridski Real i Tau Ceramicu, dva sudionika četvrtfinala Eurolige i ugledna kluba u europskim okvirima što dovoljno govori o njihovoj snazi. Za površnog pratitelja košarke Španjolci se možda ne čine toliko jaki, izuzev našeg trojca nemaju previše poznatih igrača za hrvatsku javnost, no to ne znači da su loši.

Janis Blums je bio krvnik Zadrana, latvijski reprezentativac odigrao je odličnu utakmicu i nije ga se moglo zaustaviti. Javi Salgado i Drago Pašalić priključili su mu se kada je to Španjolcima bilo najpotrebnije i to je, na žalost, bilo dovoljno.

Možemo pričati što bi bilo da su Zadrani bili precizniji s linije slobodnih bacanja, ali isto tako Španjolci mogu uzvratiti kontraargumentom što bi bilo da je Banić bio pravi. Banić je prvo ime Iurbentije ove sezone, međutim, protiv Zadra je odigrao vrlo loše i nije pomogao svojoj momčadi. Niti to nije previše značilo Zadranima.

Nije ispunjen niti drugi uvjet koji je davao nadu, a to je luda šuterska noć Zadrana. Za to su apsolutno sposobni, pokazalo se u više navrata tijekom sezone, međutim, protiv Iurbentije to nije ostvareno. Za tricu su šutirali slabih 5/23, a da bi dobili Iurbentiju trebala im je sjajna šuterska večer prije svih Rančića, Stipčevića, Johnsona i Farmera. Sva trojica su šuterski bili indisponirani i za tricu bacali 2/14. Protiv jačih ekipa Zadar u takvom razvoju događaja nema velike šanse.

Tri natjecanja Zadrani su arhivirali i jedino Eurokup zaslužuje prolaznu ocjenu. Stigli su do četvrtfinala, objektivno dalje se nije niti moglo i ovo je već uspjeh. Ostatak društva je ipak bio klasa više.

Iako je Eurokup ocijenjen prolaznom ocjenom, nije isprao gorak okus podbačaja u Kupu Krešimira Ćosića i NLB ligi. Ostalo je još domaće prvenstvo za popravljanje dojma, no niti tu start nije bio baš bajan i Zadar je i dalje miljama od ružičaste situacije. Selekcija igrača i sve što se događalo proteklih mjeseci očito su uvjetovali ovu za njih lošu situaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!