Ostali sportovi

21-godišnjaku pobjeda karijere

Maja Giljanović • četvrtak, 09.04.2009.
21-godišnjaku pobjeda karijere

Edvald Boasson Hagen je u Belgiji na 71. jednodnevnom classicu Gent-Wevelgem potvrdio glas koji ga bije. 21-godišnji je Norvežanin upisao najveću pobjedu u karijeri i izazvao pravu euforiju u svojoj Columbiji...

Hagen je u 21. godini pobjednički "uplovio" u Wevelgem i zaljubljenike u biciklizam podsjetio na Bernarda Hinaulta i Eddy Merckxa koji su svoje velike karijere započeli baš trijumfom ovdje.

Hinault je Gent-Wevelgem osvojio 1977., a Merckx 1967. (ukupno triput) te najavili veličanstvene karijere. Francuz i Belgijac su, naime, jedni od samo petorice kojima je uspjelo osvojiti sva tri (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espana) "majora". Hagen je kratko izjavio: "Pucam od ponosa, ali nemojmo pretjerivati. Hinault i Merckx su ikone biciklizma i bilo bi pretenciozno uspoređivati se s njima".

Menadžer Columbije Bob Stapleton, pak, nije krio oduševljenje Hagenom koji je šesti najmlađi pobjednik utrke od njenog prvog izdanja 1934.: "Još su stari Latini govorili Nomen est omen i nije slučajnost da ga zovemo baš Eddy".

Hagen je dominantno osvojio 203 kilometara dugačku utrku. Norvežanin je napao (u prvom redu Liquigasovog Kuščinskog) na usponu na Kemmelberg na 170. kilometru, sprint učinio pukom formalnošću te slavio ispred drugoplasiranog Bjelorusa i Australca Matthew Gossa (Saxo Bank) na trećem mjestu.

Najveći favorit utrke Mark Cavendish (Columbia) osvojio je samo 55. mjesto, a čak ih je 99 od 186 koliko je startalo u Gentu odustalo.

Gent-Wevelgem:
1.Hagen (Norveška, Columbia) 5h00:15
2.Kuščinski (Bjelorusija, Liquigas) 0
3.Goss (Australija, Saxo Bank) +53
4.Hayman (Australija, Rabobank) +53
5.Klier (Njemačka, Cervelo) +57
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!