Nogomet

Jurčić mora naći mjesto za Moralesa

Vedran Attias • nedjelja, 12.04.2009.
Jurčić mora naći mjesto za Moralesa
Foto: Davor Sajko

Nakon sjajne pobjede, ali ne i takve izvedbe u Vinkovcima, Dinamo se još jednom prilično mučio za nova tri boda te ih osvojio u posljednjim minutama. Dok s jedne strane trener Plavih Kruno Jurčić može biti sretan jer zaista ima "karakternu momčad", s druge treba biti realan i reći kako Dinamo ne igra dobro...

Dolaskom na klupu Dinama Kruno Jurčić najavio je standardizaciju momčadi što je dobra stvar jer neki igrači bolje igraju ako nisu pod kočnicom i ako znaju da "su unutra", no što ako je početna teza, sama osnova standardizacije - pogrešna? Dinamo igra bolje ako u igri ima više "nogometaša", no unatoč tome Pedro Morales je prikovan za klupu.

Igra Pedro - igra Dinamo

Jurčić je vodio Dinamo pet utakmica i upisao četiri pobjede, a Morales nije niti jednom krenuo od prve minute. Čileanac je gotovo redovito dobivao posljednjih pola sata utakmice i uglavnom igrao dobro te bio inicijator bolje igre Dinama. U Vinkovcima je Dinamo zabio četiri gola u nastavku, a protiv Intera su Plavi postali opasni tek njegovim ulaskom.

Slepička, Mandžukić, Sammir, Sivonjić i Morales su igrači u Dinamu koji "znaju igrati nogomet". Jednostavno, to su igrači koji imaju "nešto" i oni rade razliku. Koliko god trener Dinama bio uporan i "vjerovao svojim ljudima", slijepo im vjerovati nema smisla i zato mora naći mjesto u momčadi za barem četvoricu od ovih pet igrača jer nema smisla početi sa "svojim ljudima", vidjeti da ne valja, napraviti izmjene, igrati bolje i onda sljedeću utakmicu - opet početi isto.

Moralesova prebacivanja strane, driblinzi, pa čak i oni neuspjeli, dižu ritam utakmice i dižu Dinamo. Uostalom, taman da Čileanac samo izvodi prekide - koristan je. Protiv Intera je Dinamo nekoliko puta (Bišćan) prijetio iz kornera i prekida nakon što ih je oštro ubacio Morales. Ako već Jurčić ne odustaje od igranja s dva zadnja vezna što je pravi put ako se Dinamo zaista želi uigrati za Europu onda bi ova druga dva veznjaka, krilni igrači, trebali biti zaista konkretni igrači koji znaju igrati. Pogotovo ako je sada već jasno vidljivo kako je Callelo doslovno zadnji vezni koji skoro nikad ne ide prema naprijed.

Loši bekovi

Barcelona kojoj se cijeli svijet divi veliki dio svoje igre temelji na - bekovima. Koliko god Messi bio genijalan, sigurno ne bi tako fenomenalno igrao da je na strani s njim Etto, a ne Dani Alves. Brazilac je u Dinamovom dresu igrao jednu odličnu sezonu, no Etto je daleko od forme i njegova izjava kako će "zbog Tomečaka sjesti na klupu" - dovoljno govori. Tomečak je talentiran i već sada dobar igrač, no isto tako je mlad i nikako ne može i ne smije biti igrač od kojega se očekuje da rješava utakmice jer će to samo biti (pre)veliki pritisak na mladog reprezentativca.

Na drugoj strani, Dinamo tek ima problema. Ljubimac publike u Maksimiru, Luis Ibanez - stvarno nije dobar igrač; barem ne lijevi bek. Dok u napadu još i nije toliko loš, samo kada bi smanjio (čitaj: izbacio) pokušaje udarca s 30 i više metara, u obrani je - užasan. Kada je tek došao u Dinamo, Branko Ivanković je rekao kako je u Argentini Ibanez igrao u formaciji 3-5-2 gdje je bio bočni, a ne bek i kako je "taktički neobrazovan". Nekoliko mjeseci kasnije, situacija je ista.

Iako tribine redovito plješću njegovoj borbenosti i požrtvovnosti, pravo je pitanje: "zašto on uvijek trči za igračem koji mu bježi?", a odgovor je vrlo jednostavan - jer krivo stoji i konstantno kasni. Drugim riječima, Terry u Maksimiru ne bi dobio pljesak jer on nikad ne trči za igračem; on samo dođe ispred i - uzme loptu. Sreća za Dinamo što su Kovač i Bišćan vrhunski stoperi pa mogu pokriti rupu, no i to ćemo moći samo u HNL-u.

Prije nastavka sezone Dinamo je nakon priprema odigrao prijateljsku utakmicu na Hitrec-Kacijanu po vrlo teškom vremenu i natopljenom terenu, no ono kako je Ibanez doslovno plivao i ispadao - nije bilo ugodno gledati. Dok se sve to događa, Jurčić na klupi drži Hrgovića koji, iako nije bio na razini svojih igara u Hajduku, nije igrao loše. Dapače, na zimskim se pripremama fizički dignuo i na Poljudu bio najbolji igrač Dinama koji je sjajno čuvao Gabrića.

Stoga bi puno logičnije bilo staviti Tomečaka na desnog beka koji bi bio vrlo ofenzivan i neka trči koliko može, a Hrgovića na lijevog koji bi zapravo bio treći stoper. Možda će se tek sada oni "znalci" koji su zviždali Hrvoju Čali zapitati i shvatiti kako je Dinamo imao dobrog beka čijem su odlasku itekako kumovali potpuno neopravdani zvižduci i povici s tribina.

U svakom slučaju, Dinamo ima dobru momčad i mladog trenera koji je dobro krenuo na klupi, no ne treba biti toliko uporan u forsiranju nečega što nije dobro; barem ne dok ima bolja rješenja na klupi. Sigurno je kako bi cijeli stadion volio da je Badelj bolji od Moralesa ili Ibanez od Hrgovića, no - nisu. I sve dok to neće postati, ne bi trebali igrati prije njih - koliko god to željeli navijači...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!