Automoto

Potop u pustinji

Maja Giljanović • nedjelja, 12.04.2009.
Potop u pustinji
Foto: EPA

Prva utrka MotoGP svjetskog prvenstva je zbog povodnja biblijskih razmjera usred pustinje u Kataru odgođena. Kakvu-takvu zadovoljštinu navijači su dobili u utrkama do 125 i 250 kubika...

Samo minutu-dvije prije starta iznova se otvorilo nebom nad Losailom i upropastilo start MotoGP svjetskog prvenstva. Orkanski je vjetar četiri sata prije utrke sa sobom dovukao tmaste oblake koji nisu nagoviještali ništa dobro i dok su se niže klase još i provukle 800ccm nije.

Kišna utrka pod reflektorima doslovce je neizvediva. Svjetlo od 5.5 milijuna vati raspršuje se, naime, na umjetan način i vidljivost smanjuje na minimum minimuma neprirodnim odrazom kako lokava na stazi, tako i kapljica na vizirima vozača.

"Kad bismo bar izvukli pouku iz večerašnjeg debakla i ukinuli utrku pod reflektorima. Eksperiment je proveden, nije uspio i sada bi odgovorni to trebali i priznati", izjavio je branitelj naslova i peterostruki MotoGP svjetski prvak Valentini Rossi.

"Pripremamo se šest mjeseci, a ostanemo kratkih rukava. Šteta, prava šteta. Znate kako se osjećam? Glupavo. Kao kad petljate s curom, a mama vam u najnezgodnijem trenutku bez kucanja upadne u sobu", slikovito je zaključio il Dottore.

Utrku najmanje kubikaže (125ccm) odnio je nakon samo četiri odvožena kruga (zaradili su zato samo 12.5, 10 i 8 bodova) Andrea Iannone (Aprilia) ispred Juliana Simona (Aprilia) i Sandra Cortesea (Derbi), a 250 kubika nakon šest krugova Hector Barbera (Aprilia) ispred Julesa Cluzela (Aprilia) i Mikea Di Meglia (Aprilia).

Koliko je kiša u Kataru rijetka pojava dovoljno govori da u prosjeku pada osam dana u godini, a dva je dana ispucala što na treningu u petak, što danas u utrci. Je li MotoGP utrka otkazana ili je samo te će se voziti sutra još je neizvjesno: "Koliko je pametno ostajati ovdje još jedan dan u godini u kojoj štedimo svaki novčić?", pita se pole-man i dvostruki pobjednik u Kataru zaredom Casey Stoner.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!