Nogomet

Želje postale realnost, rezultat popratio igru

Mihaela Bradovski • utorak, 14.04.2009.
Želje postale realnost, rezultat popratio igru
Foto: Borna Čavrag

Nakon poraza u Splitu, s kojim su startali u treći prvenstveni krug, nogometaši Zagreba sa stopostotnim uspjehom iza sebe mogu arhivirati susrete s direktnim protivnicima za Europu, Varteksom i Osijekom. U prošlom je kolu u Varaždinu pala momčad protiv koje Pjesnici u dva dvoboja nisu upisali niti bod, dok su Osječani u 25. kolu poraženi i treći puta ove sezone. Subotnja je pobjeda posebno razveselila Ulicu pjesnika jer je upravo ona u posljednje vrijeme označena najvećim hendikepom "bijelih"…

Subotnji početni sastav Zagreba startao je i na posljednjem spomenutom gostovanju, i iako u Kranjčevićevoj ne odustaju od kadra s dvadesetak podjednakih igrača, čini se kako je Luka Pavlović, ne temelju trenutne forme, pronašao dobitnu kombinaciju. Jedanaestorici na terenu leđa čuvaju igrači poput Oršulića, Jugovića, Piškora, Abdurahimija, Grgića, igrači koji bi u većini prvoligaških sastava igrali od prve minute. Iako u momčadi ima nekoliko juniora (u početnom sastavu redovito barem dvojica), strateg "bijelih" povratkom u formu navedenih igrača, ali i ozlijeđenih Mikulića i Jurendića, mogao bi biti na slatkim mukama.

Nakon susreta sa Hajdukom za "bijele" je startala "akcija Kranjčevićeva". Reprezentativnu pauzu Pjesnici su iskoristili upravo za stvaranje igre na vlastitom trenu, koju su naznačili već u susretu s Varteksom, a bez problema je nastavili i protekle subote. Niz od nekoliko neuspješnih kola na noge je podigao navijače, koji su posljednja dva susreta ipak zadovoljni i uz pljesak ispratili igrače s terena. A upravo su u ta dva susreta Zagrebaši gotovo bez greške u djelo proveli želje i najave svoga trenera, ali i vlastite.

Vezane vijesti

Varteks i Osijek "bijelima" su donijeli agresivnost uz preuzimanje kontrole nad igrom ("Želio bih da su moji igrači po pitanju agresivnosti kao Hajdukovi, to je ono što nama treba, pogotovo na domaćim dvobojima. Da se postavimo kao gazde, da se zna kuda sve te gostujuće momčadi dolaze."), bez gubljenja strpljenja, odnosno ishitrenih i neizrađenih akcija, uz osjetno smanjenje grešaka ("Moramo biti strpljivi, a posebno smanjiti naše pogreške koje su nas do sada toliko puta stajale pobjeda na našem terenu.").

U posljednjom je susretu momčad iz Ulice pjesnika napredovala u još nekoliko segmenata. U prilici za pogodak našli su se gotovo svi igrači vezne linije i napada (poentirao stoper), a osim izrađenih akcija nije nedostajalo niti pokušaja iz daljine ("Moramo biti i kombinatorni, ali onda to moramo i konkretizirati. Moramo biti opasniji po protivnički gol."). Kao i u Varaždinu središnjica Zagrebovog sastava zadržala je čvrstinu, napadači su joj pomagali u velikoj mjeri (Vugrinec), odnosno zapucali nekoliko zrelih prilika (Krstanović), no Osijek su prije svega dobili krilni i bočni igrači kvalitetnim križanjima i probojima, kako na lijevoj tako i na desnoj strani ("S Mujdžom i Pejićem imamo jednu probojnost prema naprijed što će nam trebati posebno za iduće domaće utakmice.").

A upravo su Mujdža i Pejić, uz igrače susreta i strijelce posljednjih pogodaka Parlova i Kartela, pronašli svoje mjesto u momčadima 24. i 25. kola. Osim njih, zapaženu su ulogu protiv Osječana odigrali kapetan Matija Špičić te junior Vedran Celjak. Osim što su kvalitetno odradili posao u obrani, Celjak i Pejić nemalo su se puta našli i pred samim šesnaestercem gostiju, a obojica su, Pejić u prvom te Celjak u drugom poluvremenu imali lijepu priliku ugroziti suparničkog vratara. Osim svega spomenutog, inače veznjak Pejić, svojim je centaršutom sjajno pronašao Kartela na drugoj stativi za trenutak koji je Zagrebu i donio tri boda.

Mensur Mujdža jedan je od igrača s najviše prvoligaških sezona za sobom u ovom pomlađenom kadru Pjesnika, a njegovo je buđenje došlo upravo s proljećem. Pomogao je tome i povratak u veznu liniju iz koje je Mujdža puno opasniji po protivnika i rezultat, što vlastitim pokušajima, što asistencijama za pogotke. Osim čvrstine u fazi obrane u susretu s Osijekom Matija Špičić puno je odlučnije sudjelovao i u napadačkim akcijama, a krajem prvoga poluvremena našao se u nekoliko izglednih situacija. Forma u kojoj se nalazi nekadašnji napadač Zagreba jedan je od razloga zbog kojih je Miroslav Pejić prebačen u posljednju liniju, a ista mu je donijela i poziv u mladi reprezentaciju Hrvatske.

Od susreta u Splitu "bijelima" ždrijeb za suparnike donosi momčadi koje, baš kao i oni, još uvijek konkuriraju za poziciju koja donosi euro status. Tako će biti i u nedjelju na Kantridi gdje im na putu prema novom uspjehu, zbog trećeg žutog kartona, neće moći pomoći upravo kapetan Špičić. Rijeka je ove sezone već "pala" na svom terenu, a pamti se i prolazak Zagreba u polufinale Kupa nakon dva izjednačena susreta. Pozitivan rezultat na idućem gostovanju upotpunio bi razmišljanja kako Pjesnici napreduju iz susreta u susret, te donio novi napredak na tablici, no kako je riječ o dvije momčadi čiji rezultati dolaze po principu "toplo-hladno" neizvjesnosti neće nedostajati.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!