Zimski sportovi

Petarda za ostanak u Diviziji 1!

Petar Plevnik • petak, 17.04.2009.
Petarda za ostanak u Diviziji 1!
Foto: Davor Sajko

Zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi nad izravnim konkurentom Australijom, hokejaši Hrvatske u svom posljednom susretu na Svjetskom prvenstvu u Litvi i drugu godinu zaredom uspjeli su izboriti ostanak u Diviziji 1...

Kao što se uoči prvenstva i očekivalo, izravni dvoboj Hrvatske i Australije posljednjeg dana Svjetskog prvenstva Divizije 1 u Vilniusu odlučivao je koja će reprezentacija osigurati ostanak u ovom društvu. Odluka hrvatskog izbornika Pavla Kavčića da u susretu protiv Litve odmori naše ponajbolje igrače danas se pokazala potpuno opravdanom, budući da je Hrvatska deklasirala Australiju, koja se nakon godine dana vraća u Diviziju 2.

Prema očekivanjima, prva je trećina protekla u dosta nervoznoj igri s obje strane, a mogli bi smo čak reći da je Australija u tom dijelu igre djelovala opasnije, stvorivši nekoliko vrlo neugodnih situacija pred golom sigurnog Vanje Belića. Ipak, osam minuta prije kraja prve trećine Veljko Žibret na dodavanje Mate Mlađenovića dovodi Hrvatsku u vodstvu i najavljuje svoju sjajnu partiju.

Vezane vijesti

Nakon vodstva Hrvatske, Australci su veliku prigodu doći do izjednačenja imali tri minute prije isteka prve trećine, no udarac Stranskog iz odlične situacije pogađa okvir Belićeva gola i omogućava Hrvatskoj da na odmor ode s minimalnom prednošću.

Teško da su naši igrači mogli poželjeti bolje otvaranje druge trećine, budući da nakon samo 16 sekundi igre u nastavku Mlađenović ubacuje pred gol Australaca, a Žibret sjajnim potezom u zraku posprema pločicu u gol iznenađenog australskog vratara Ezzya.

Drugi pogodak Žibreta vidno je oslobodio naše igrače, koji šest minuta do kraja druge trećine koriste igrača više te Žibret nakon dodavanja kapetana Švigira sjajnim udarcem iz daljine pogađa gornji kut za 3:0! Hrvatska ipak nije s tim rezultatom upsjela otići na odmor, budući da kapetan gostiju Robert Starke 25 sekundi prije kraja koristi neopreznost naše obrane i pogotkom za 3:1 vraća nadu Australiji.

Sve nade Australaca u eventualan preokret osam minuta prije kraja susreta raspršio je Janko Kučera, nakon što Mario Novak koristi pogrešku Starkea, a Kučera neometan gura pločicu kroz noge Ezzya za 4:1. Uvjerljivu pobjedu Hrvatske i svoju odličnu partiju tri je minute kasnije potvrdio Mate Mlađenović, koji na dodavanje Švigira na drugoj vratnici zabija za konačnih 5:1!.

Tako je momčad Pavla Kavčića i drugu godinu zaredom uspjela izboriti ostanak u Diviziji 1, drugoj ligi svjetskog hokeja, što je, uzmu li se u obzir uvjeti u kojima naši igrači treniraju, ravno senzaciji!

Svjetsko prvenstvo divizije 1, grupa A, Litva:
Hrvatska - Australija 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!