Košarka

"Kad imaš priliku - uzmi je"

Ivor Krapac • petak, 17.04.2009.
"Kad imaš priliku - uzmi je"
Foto: Kristijan Komarica

(Iz Beograda za Sportnet.hr Ivor Krapac) U potrazi za prvim Ciboninim trofejem u NLB ligi, Velimir Perasović najavio je subotnji ogled s Partizanom na sličan način kao i ključno gostovanje u Sieni u potrazi za četvrtfinalom Eurolige u ranijem dijelu sezone. Cibona ima priliku, a kad je tu, treba je iskoristiti...

Mirnoća s kojom su u većem dijelu utakmice sigurno odradili posao protiv Hemofarma otvorila je apetite i za veći Cibonin uspjeh na završnom turniru NLB lige u Beogradu. Finale je u najavi Final Foura bilo primarni cilj, a sada kad je ostvaren, zašto ne zasladiti i drugim, povratkom u Zagreb s trofejem u rukama?

"Uvijek je lijepo biti korak do titule i uvijek se dobro osjećaš kad igraš finale, Prkačin je dobro rekao da je ovo kruna sezone. Nemojmo se zavaravati, ovo mene podsjeća na Final Four Eurolige, sve je odlično organizirano, bio sam na euroligaškom Final Fouru prije tri godine u Pragu, malo je više svijeta i pompe, ali ne toliko puno. Možemo biti ponosni što smo došli u finale ovakvog natjecanja", istaknuo je Velimir Perasović u najavi subote.

Peras ovakve turnire pamti i iz splitskih igračkih dana, a između sadašnjeg i tadašnjeg osjećaja, tvrdi, nema velike razlike: "Sve je to isto kao i kad si igrač, ako si sportaš, to doživljavaš na jednak način. Kao trener možda jedino imaš više odgovornosti jer ne ovisiš i brineš samo o sebi, nego i o drugima."

Prolaskom u finale i s osiguranih dodatnih pet bodova za euroligaški ugovor ostvaren je vrijedan rezultat, no bez obzira na to, trener Cibosa ne misli da je to posebno rasterećenje za subotu.

"Kad smo došli na Final Four, postigli smo primarni cilj, po toj logici ni jučerašnju utakmicu nismo trebali igrati pod pritiskom. Sada imamo priliku koju trebamo pokušati iskoristiti, uvijek se sjetim kad je ondašnja Jugoplastika došla na euroligaški Final Four, svi su tada govorili da smo time napravili sve što smo trebali - no, kad imaš priliku, uzmi je, tko zna kad će se ponovno pojaviti. Možda Cibona u sljedećih pet godina neće doći na Final Four, možda će tu biti svake, ali to ne možemo znati."

O mogućem trofeju kao prekretnici hrvatske klupske košarke Peras nije posebno razmišljao: "Mislim da je naš dolazak ovdje i plasman u finale među tri srpska kluba već prekretnica, iskorak kakvog naši klubovi realno nisu imali nekoliko godina. Prema tome, bez obzira osvojili trofej ili ne, velik je korak naprijed za našu košarku da smo se uspjeli ubaciti među klubove koji su posljednjih godina dominirali regionalnom košarkom."

Bez obzira kako finale završilo, trener Cibosa smatra da se stvari neće bitno promijeniti uoči iduće sezone - u sportu se stalno treba dokazivati, a tu je i drugi aspekt priče: "Neće nam biti lakše, Cibona ne može lako napraviti dobru momčad jer za to nema mogućnosti - na tržištu nemamo hrvatskih igrača, a momčad moramo raditi ovisno o hrvatskim igračima. Nemojmo se zavaravati, iz godine u godinu bit će teže i teže dok se broj tih igrača ne poveća i ne dođe do kvalitete koja je ekonomski prihvatljiva za nas, bez toga ne možemo biti konkurentni."

"I za iduću sezonu imat ćemo muke, mi, Zadar i ostali hrvatski klubovi nemamo bazu koju imaju srpski klubovi", dodao je Peras: "Hemofarm će dogodine biti samo bolji, to su mladi igrači koji su u naponu, a mi moramo regenerirati momčad puno više nego oni - to je ta razlika koja postoji između nas, ono što nedostaje da bismo imali kontinuitet. Partizan svake godine promijeni dva igrača, a svi ostali ostaju, dok nama zakon tržišta diktira da mijenjamo momčad, ne možemo govoriti o 'boomu' dok se to ne promijeni."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!