Nogomet

"Moje remek-djelo"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 20.04.2009.
"Moje remek-djelo"
Foto: EPA

Naslov prvaka Nizozemske drugi je puta u povijesti otišao u Alkmaar, a Louis van Gaal na klupi AZ-a smatra da je to njegov najveći uspjeh, bez obzira na rezultate s Ajaxom i Barcelonom...

AZ Alkmaar svoju je jedinu prvenstvenu titulu ponio 1981. godine, a tada se pojavio Louis van Gaal i osmislio novu. Van Gaalovi nogometaši osigurali su trofej tri kola prije kraja prvenstva zahvaljujući visokom porazu Ajaxa kod PSV-a, premda su to mogli učiniti i vlastitim snagama, ali su u subotu kod kuće poraženi od Vitessea (1:2).

Van Gaalu je to šesti naslov prvaka u trenerskoj karijeri. Tri je osvojio s Ajaxom, između 1994. i 1996. godine, a dva je donio na Camp Nou, 1998. i 1999. godine.

Vezane vijesti

Svoje je dojmove prenio nizozemskom tjedniku Voetbal International: "Ovo prvenstvo je moje pravo remek-djelo. Mogućnosti u Ajaxu i Barceloni su neusporedivo veće, tamo možete dovoditi velika pojačanja i pritom birati igrače iz vlastitog podmlatka".

Nizozemski je stručnjak u Alkmaaru prvu zvijezdu imao u marokanskom napadaču Mouniru El Hamdaouiju, koji je tijekom dosadašnjeg dijela sezone postigao čak 22 pogotka.

No, Van Gaal se sjetio i raspleta prvenstva 2007. godine, kada je naslov AZ-u pobjegao u zadnjem kolu. "Ova titula ne ispire gorak okus tog gubitka. Te smo godine trebali osvojiti dvostruku krunu", smatra Nizozemac.

Pritom nije sakrio razočaranje što naslov nije osigurao pred vlastitim navijačima: "Nismo se znali nositi s pritiskom utakmice za naslov. Previše je igrača podbacilo. Šteta je što nismo ispunili očekivanja publike koja je bila spremna za proslavu titule".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!