Automoto

Svi očekuju poboljšanje

Matej Milanović • utorak, 21.04.2009.
Svi očekuju poboljšanje
Foto: EPA

Ovog vikenda vozit će se druga utrka MotoGP sezone na stazi u Motegiju,prvi puta ovako rano u sezoni. Valentino Rossi, Casey Stoner, Loris Capirossi i Jorge Lorenzo su favoriti na papiru, no svi vozači vjeruju u poboljšanje...

Prošle je godine velika nagrada Japana, koja se vozi na stazi u Motegiju, bila 15. utrka sezone. U povijesti će ostati upamćena kao staza gdje je Valentino Rossi osigurao osmi naslov svjetskog prvaka. Ove godine se utrka u Japanu vozi puno ranije te će se vozači MotoGP-a na njoj obračunati već ovog vikenda. Osim prošle godine Rossi je na ovoj stazi slavio i 2001. godine kada je to još uvijek bila druga utrka u Japanu i vozila se pod imenom Velike nagrade Pacifika.

Od 2005. do 2007. u Motegiju je prvi bio Loris Capirossi, koji će se nadati da može to ponoviti i ove godine i tako potvrditi činjenicama svoja nadanja u svjetski naslov. Casey Stoner je otkako je u MotoGP-u u Japanu nastupio triput. Pred tri godine nije završio utrku, zatim je bio šesti, a prošle godine drugi. Australac se nada da može nastaviti s poboljšanjem na toj utrci i tako povećati prednost u prvenstvu.

Staza u Motegiju izgrađena je 1997. blizu istoimenog grada. Ova se utrka smatra Hondinom kućnom utrkom budući da je upravo japanska kuća naručila njezinu izgradnju. U MotoGP-u Honda u Motegiju ne slavi od 2004. i pobjede Makota Tamade.

Staza je poznata kao Twin Ring Motegi jer osim staze po kojoj voze motori ima i oval na kojem se voze druga motoristička natjecanja. Na ovoj su se pisti vozile utrke CART-a, a danas se vozi Indy Racing League (američka inačica Formule). Također, prije jedanaest godina ugostila je i utrku NASCAR serije. Staza je dugačka 4.8 kilometara, a može ugostiti nešto više od 68 tisuća ljudi. Utrka će se voziti u 24 kruga, odnosno nešto više od 115 kilometara.

Nicky Hayden loše se proveo u Losailu sa jako neugodnim padom u toku kvalifikacija: "Fizički sam ok. Prošla utrka je bila težak posao jer sam bio sav izudaran, ali dobro ozdravljam i u Japanu ne bi smjelo biti problema. Vjerojatno će mi u četvrtak skinuti šavove i to bi trebalo okončati ovu neugodnu situaciju. Stvarno želim napraviti dobar rezultat u idućoj utrci".

Njegov timski kolega, Casey Stoner slavio je u prvoj utrci i očekuje dobar rezultat te podsjeća da je u Japanu imao dobrih rezultata i u prošlosti: "U Motegiju sam bio na postolju u sve tri klase, ali nije uvijek išlo tako dobro. Uvijek mi se ova staza činila pogodnijom za automobile nego za motore, ali sve u svemu sviđa mi se. Ako si u dobrom stanju može biti jako zabavna. Nažalost, nismo odradili nijedno zimsko testiranje ovdje, za razliku od Katara, tako da će trebati krenuti od nule s puno manje vremena za testove. Ja sam dosta miran. Podešenja koja smo pronašli tijekom zime su se pokazala dobrima na različitim stazama tako da bi i u Motegiju to mogao biti dobar početak."

Daniel Pedrosa daleko je od idealne forme. Svjestan je da se neće moći boriti za pobjedu, no vjeruje da u Motegiju može bolje nego u Losailu: "Jedva čekam Japan. Noga mi je puno bolje i svakim danom mogu više pokretati koljeno. Još uvijek ga ne mogu potpuno pomicati, ali mislim da ću do kada dođemo u Motegiju imati deset stupnjeva veću pokretljivost nego li je to bilo u Kataru, a to bi trebala biti poprilična razlika. Treba ići stepenicu po stepenicu. Prvo se oporaviti fizički i tek onda razmišljati o motoru. Ipak, volim Motegi, a tamo sam i pobjeđivao tako da jedva čekam Hondinu domaću utrku."

Loris Capirossi bio je najrazočaraniji čovjek nakon utrke u Kataru. Posebno mu je bilo žao što je iznevjerio ljude iz svoje momčadi i zbog toga se želi iskupiti u Japanu: "Nakon onoga što se dogodilo u Kataru sada idemo na stazu koju dobro poznajem. U Losailu sam bio jako razočaran, ali to je prošlo. Nadam se da u Japanu mogu do dobrog rezultata za sve momke u Suzukiju koji su se trudili tijekom zime da bi nam dali kompetitivne motore. Ovdje sam pobjeđivao u prošlosti i želim to ponoviti."

Jorge Lorenzo završio je treći u Kataru, ali nije bio zadovoljan zaostatkom za dvojicom fenomena, Rossijem i Stonerom: "Jako sam motiviran glede utrkivanja u Japanu. Katar je bio dobar početak iako nisam uspio držati ritam Valentina i Caseyja. Ovom im prilikom želim biti puno bliže - to je cilj utrke. Prošle godine sam ovdje bio na poleu, ali sam utrku okončao tek kao četvrti. Nadam se da ću ove godine biti na vrhu do kraja."

Na kraju, svoje mišljenje dao je i čovjek kojeg mnogi asociraju sa moto utrkama, Valentino Rossi: "Sjećanja na prošlu godinu su nevjerojatna, jer je ona u Motegiju bila posebna utrka. Donijela mi je prvenstvo nakon dvije godine suše. Ove godine će biti puno drukčije - to je tek druga utrka i biti će čudno ići tamo tako rano u sezoni. Očekujem da će Stoner opet biti jak tako da trebamo smanjiti zaostatak u odnosu na njega, ako ništa drugo da bude žešća borba."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!