Vodeni sportovi

Hrvati dobri

Sportnet • utorak, 21.04.2009.
Hrvati dobri

Hrvatski jedriličari odlično su plasirani i nakon trećeg dana regate Svjetskog kupa u Francuskoj. Ivan Kljaković Gašpić i dalje vodi u klasi Finn, Marin Mišura je četvrti u istoj klasi. U Laseru drugi i treći su Luka Radelić i Tonči Stipanović, sedmi Daniel Mihelić. Tina Mihelić osma je u Laser Radialu. Danas je završila kvalifikacijska serija, sutra počinje finalna.

Po pet do osam čvorova zapadnjaka jedrilo se danas u Francuskoj zadnjeg dana kvalifikacijske serije. Sutra počinje finalna serija koja će u petak kulminirati s velikim finalom u koje ulazi deset najboljih u svakoj klasi.

Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split) povećao je svoju prednost na devet bodova u odnosu na drugoplasiranog Slovenca Vinčeca i drži stabilno prvo mjesto u klasi Finn. "Zeznuto je danas bilo za jedriti na našem polju, trebalo je ustrajati u boljoj strani, pa makar vozio nekom u krmu. Danas je trebalo biti strpljiv i ustrajan", rekao je Ivan. Marin Mišura (Split) izgubio je jedno mjesto, nakon šest jedrenja je četvrti, međutim trećeplasirani Britanac Scott bježi mu samo jedan bod.

U Laseru sve vrvi od hrvatskih kormilara! U drugom od dva današnja plova za ovu klasu u sve tri kvalifikacijske skupine ciljnu liniju drugi je presjekao jedan hrvatski kormilar – Luka Radelić (Labud, Split), Tonči Stipanović (Mornar, Split) i Ivan Taritaš (Sv. Nikola, Zagreb). Nakon šest plovova Radelić i Stipanović su drugi i treći, s istim bodovima. "Evo danas je sve išlo po planu. Krenulo je odlično, prvu sam regatu imao super start i kroz desnu stranu sam došao drugi na oznaku, do kraja regate samo me Goodison prošao, bio je prebrz. Drugu smo se odmah od starta Goodison i ja odvojili od ostalih. Njega nije bilo šanse proći, međutim 3. i 2. mjesto danas prva liga. Napokon je vjetar bio nešto normalniji, pa sam mogao jedriti kako sam zamislio i nije bilo iznenađenja s vjetrom", kaže Tonči.

Britanac Paul Goodison na prvom mjestu ima devet bodova manje, nekolicina kormilara iza hrvatskog dvojca prati ih u stopu i regata je daleko od riješene. Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) u šest plovova nema slabiji ulaz od devetog mjesta, što dovoljno govori koliko stabilno jedri. Trenutačno je sedmi. Puno razloga za zadovoljstvo ima Ivan Taritaš, koji je stigao nadomak topa deset, nalazi se na 11. mjestu, sjajan rezultat za ovog mladog kormilara, svojedobno europskog juniorskog prvaka. Na 14. mjestu je Aron Lolić (Labud). U zlatnoj finalnoj skupini jedrit će i 30. Milan Vujasinović (Labud, Split). Fran Peručić (Zagreb) i Ino Gatin (Zagreb) su 96. i 103. i natjecanje će nastaviti u brončanoj skupini.

Tina Mihelić (Labud) ostala je osma i nakon pet jedrenja za Laser Radial, koji je jedini danas odradio samo jedan plov. Startale su djevojke i šesti plov regate, međutim vjetar nije podržao. Čehinja Fenclova i dalje je prva.

Nakon devet plovova za klasu 49er Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) su 16. U tri današnja plova najbolje su odjedrili posljednji, upravo kad je najviše trebalo. Treće mjesto u zadnjem plovu dana lansiralo ih je u zlatnu finalnu skupinu. Goran i Ivan Ivanković (Croatia, Opatija) su 31. i od sutra će se natjecati u srebrnoj skupini. Na broju jedan nema promjena, i dalje vode Sibello/Sibello (ITA).

Također 15. mjesto zauzimaju u ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok), koje su danas zabilježile nešto slabiji prvi plov i odlično sedmo mjesto u drugom plovu. Ženske su posade općenito danas jedrile dosta šaroliko, poredak se dosta mijenjao nakon šest jedrenja. Vodstvo su preuzele Austrijanke Vogl/Flatscher. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) su 51. U muškom 470 ponovno vode Švicarci Buhler/Steiger.

Na olimpijskoj dasci RS:X Mihovil Fantela (Sv. Krševan) je nakon pet plovova 81. Prvi je Francuz Bontemps.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!