Zimski sportovi

Skupina C: Švedska lako, SAD teže

Borna Rupnik • subota, 25.04.2009.
Skupina C: Švedska lako, SAD teže
Foto: EPA

Hokejaši Sjedinjenih Američkih Država upisali su svoju prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj. Uz dosta su muke svladali žilave Latvijce rezultatom 4:2, uz dva vrijedna pogotka braniča Jacka Johnsona. Austrija je Šveđanima poslužila tek za ozbiljniji trening...

SAD - LATVIJA 4:2

Premda su Latvijci dva puta vodili, nisu uspjeli izbjeći poraz od Sjedinjenih Američkih Država u svojoj prvoj utakmici. U prvo ime susreta prometnuo se igrač Los Angeles Kingsa Jack Johnson, no njegova je uloga na početku imala negativan predznak. Upravo je on zaradio dvije minute kazne koju je na dodavanje Aleksandrsa Nizivijsa za latvijskih 1:0 iskoristio Herberts Vasiljevs.

Vezane vijesti

No, Johnson se iskupio sredinom prve trećine poravnavši na 1:1, ali to nije pokolebalo Latviju. U 27. minuti dvoboja novu radost svojoj momčadi donosi Martin Karsums, nakon što mu je pak iza gola izvrsno dostavio Girts Ankipans.

Ipak, Amerikanci su se na vrijeme trgnuli. Na 2:2 izjednačio je Drew Stafford, iznenadivši vratara Edgarsa Masalskisa, a favorite je u vodstvo doveo upravo Johnson još prije ulaska u posljednju trećinu.

Konačnih 4:2 postavio je Patrick O'Sullivan 14 minuta prije kraja utakmice, pospremivši u mrežu odbijanac Rona Hainseya. Latvijci su dali sve od sebe ne bi li barem smanjili rezultat, no bez konkretnog učinka, što je razočaralo velik broj njihovih navijača na tribinama PostFinance Arene u Bernu. No, SAD su zasluženo slavile, što pokazuje i statistika prema kojoj su Latvijci uputili dvostruko manje udaraca na protivnički gol (38-19).

"Dobro je da smo se susreli s nekim problemima. Tako smo isprobali karakter", rekao je poslije utakmice trener reprezentacije SAD-a, Ron Wilson. "Mnogo smo malih stvari odradili kako treba, a ionako nije važno da prvih nekoliko utakmica odigramo vrhunski", dodao je.


ŠVEDSKA - AUSTRIJA 7:1

Pobjednik ogleda Švedske i Austrije bio je poznat i prije početka susreta, bilo je tek pitanje koliko će puta jedni od favorita ovogodišnjeg turnira zatresti mrežu Austrijanaca. Da če se sve odvijati u skladu sa švedskim planovima najavio je kapetan Tri krune Kenny Jönsson nakon samo minute i pol igre.

Do kraja prve trećine Šveđani su još dva puta bili precizni. Magnus Johansson i Marcus Nilsson nisu ostavili ni zrnce šanse austrijskom vrataru Berndu Brückleru.

Martin Oraze uspio je početkom druge trećine pronaći put kroz gužvu i smanjiti na 3:1, što je privremeno ohrabrilo Austrijance koji su ambicioznije krenuli prema naprijed. Međutim, Skandinavci su im ubrzo pokazali da ne planiraju dopustiti iznenađenje.

Posljednju dionicu pogotkom je otvorio Mattias Weinhandl, a isti je igrač pet minuta kasnije postigao i svoj drugi gol za 5:1.

Prije isteka vremena u strijelce su se upisali i Johan Harju te Loui Eriksson za završnih 7:1, čime su potvrdili švedsku kandidaturu za sam vrh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!