Automoto

Španjolci izvrsni u Japanu

Matej Milanović • nedjelja, 26.04.2009.
Španjolci izvrsni u Japanu
Foto: EPA

Jorge Lorenzo pobjednik je druge utrke sezone MotoGP-a koja je odvožena u japanskom Motegiju. Drugo mjesto zauzeo je Rossi, Pedrosa je odličan treći, a razočaravajući Stoner okončao je utrku na četvrtoj poziciji...

Napokon je kiša poštedjela vozače MotoGP-a koji su svoju drugu utrku, Veliku nagradu Japana u Motegiju, mogli odraditi pod suncem i dobrim uvjetima za vožnju.

Valentino Rossi je dobro startao i ostao prvi, a Casey Stoner startao je jako loše i pao sve do sedme pozicije u tijeku prvog kruga. Najbolji start je napravio Daniel Pedrosa koji je startao kao jedanaesti i odmah došao do drugog mjesta.

U tijeku prvog kruga Yuki Takahashi naletio je na nesretnog Nickyja Hayden i obojicu eliminirao iz utrke. Krug kasnije Jorge Lorenzo prešao je Pedrosu na drugom mjestu.

Lorenzo je nastavio voziti jako dobro i u devetom krugu pretječe Valentina Rossija i odlazi na prvo mjesto s kojeg ga više nitko neće skinuti do kraja nadmetanja.

Do 17. kruga osim izlijetanja Setea Gibernaua i Tonija Eliasa, koji se vratio u utrku, nije se dogodilo ništa bitnog. U tom krugu počela je bitka Pedrose i Rossija za drugu poziciju. Nekoliko puta su se izmijenjivali na tom mjestu, no, Pedrosa nije izdržao ritam i Rossi se opet odljepio.

Na dva kruga od kraja Stoner je napokon stigao i prešao Andreu Doviziosa na četvrtom mjestu. Kao i u Kataru izostala je napeta završnica. Lorenzo je zasluženo slavio i preuzeo vodstvo u prvenstvu. Pedrosa je pokazao da može iako je ozljeđen. Razočaranje utrke je Stoner koji nije bio ni blizu postolja, a tek na kraju je ulovio četvrtu poziciju.

Nakon dvije utrke nema jednog vozača koji dominira prvenstvom. Ipak, treba reći da su i prošle sezone Pedrosa i Lorenzo krenuli odlično da bi počeli padati u formi tijekom godine. Pokazali su da se mogu nositi s najboljima. Sad moraju pokazati mogu li tako voziti kroz cijelu sezonu i borit se za naslov.

Rossi nije bio previše nezadovoljan, iako je još jedanput ostao bez pobjede: "Bio je jedan dio utrke u kojem sam se dosta mučio. Nisam mogao dobro voziti i izgubio sam puno vremena. Tamo je stigao i Dani. No, poslije sam počeo sam dobivati samopouzdanje. Završnica utrke je bila zanimljiva. Zabavio sam se. Nismo pobijedili, ali imamo dva druga mjesta, nije loše."

Jako je sretan bio Daniel Pedrosa. Španjolac je očekivao dobar plasman, ali nije vjerovao da može do postolja:"Mislim da nitko nije očekivao ovaj rezultat. Jako sam sretan. Na početku utrke sam ostao iznenađen što sam bio tako blizu Yamahe. Za mene je ovo jako važno, sa fizičkim problemima uspjeti doći do postolja."

Jorge Lorenzo nije smatrao da može pobijediti. Ipak rano drugo mjesto i odličan ritam dali su mu do znanja da može do pobjede, koju je na kraju i ostvario sigurnom vožnjom: "Ovu sam pobjedu izgradio misleći na ono što sam lošega napravio u Kataru. No, nisam očekivao pobjedu, Rossi i Stoner su još bolji u odnosu na nas. Dobro sam vozio ,sve je bilo super i evo moje druge pobjede u životu u MotoGP-u. Jako sam sretan. Sljedeća je utrka u Jerezu i tamo očekujem velik broj publike."

MotoGP, Velika nagrada Japana, Motegi:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) 43:47.238
2. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) +1.304
3. Daniel Pedrosa (ŠPA/Honda Repsol) +3.763
4. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) +5.691
5. Andrea Dovizioso (ITA/Repsol Honda) +9.207
6. Marco Melandri (ITA/Hayate) +30.555
7. Loris Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) +32.756
8. Mika Kallio (FIN/Pramac Racing) +39.416
9. James Toseland (VBR/Monster Yamaha) +43.106
10. Chris Vermeulen (AUS/Rizla Suzuki) +43.245
11. Randy De Puniet (FRA/LCR Honda) +44.834
12. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha) +46.540
13. Alex De Angelis (SMR/San Carlo Honda Gresini) +53.525
14. Niccolo Canepa (ITA/Pramac Racing) +1:21.804
15. Toni Elias (ŠPA/San Carlo Honda Gresini) +1 krug

Nisu završili utrku:
Nicky Hayden (SAD/Ducati Marlboro)
Yuki Takahashi(JPN/Scot Racing)
Sete Gibernau (ŠPA/Grupo Francisco Hernando)

MotoGP, Ukupni poredak:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) 41
2. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 40
3. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) 38
4. Andrea Dovizioso (ITA/Repsol Honda) 22
5. Daniel Pedrosa (ŠPA/Honda Repsol) 21
6. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha)17
7. Mika Kallio (FIN/Pramac Racing) 16
8. Chris Vermeulen (AUS/Rizla Suzuki) 15
9. Alex De Angelis (SMR/San Carlo Honda Gresini) 13
10. Marco Melandri (ITA/Hayate) 12
11. Randy De Puniet (FRA/LCR Honda) 11
12. Loris Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) 9
13. Toni Elias (ŠPA/San Carlo Honda Gresini) 8
14. James Toseland (VBR/Monster Yamaha) 7
15. Nicky Hayden (SAD/Ducati Marlboro) 4
16. Sete Gibernau (ŠPA/Grupo Francisco Hernando) 3
17. Niccolo Canepa (ITA/Pramac Racing) 2
18.Yuki Takahashi(JPN/Scot Racing) 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!