Zimski sportovi

Skupina A: Devet komada Kanade

Tomislav Pacak • nedjelja, 26.04.2009.
Skupina A: Devet komada Kanade
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha Tomislav Pacak i Davor Sajko) Mađari su usprkos brojnoj podršci navijača bili lagan zalogaj za raspucane Kanađane koji su s 9:0 jasno pokazali tko je tko u hokeju. U vrlo zanimljivoj i napetoj drugoj utakmici Skupine A, Bjelorusija je napravila važan korak u borbi za četvrtfinale natjecanja pobijedivši nakon raspucavanja Slovačku...

SLOVAČKA - BJELORUSIJA 1:1 (nakon raspucavanja 1:2)

Već je i pogled na IIHF renking sugerirao da nas čeka neizvjesna utakmica, s obzirom da su se sastale osma (Slovačka) i deveta reprezentacija svijeta. Tijek utakmice samo je potvrdio da slovačko 13. mjesto iz Kanade prošle godine nije slučajnost već da Slovaci nemaju toliko široku bazu na nadoknade manjak NHL talenta koji se događa kada, primjerice Marian Hossa, ostane u doigravanju dulje nego što bi slovački navijači voljeli.

Slovačke ovacije Filcu

Vezane vijesti

Puno se slovačkih navijača okupilo u Kloten Areni, a iako njihovim miljenicima uglavnom nije išlo, stvorili su odličnu atmosferu. Najveće ovacije dobio je trener Jan Filc kada je prikazan na velikom ekranu; to nimalo ne čudi, jer je Filc autor najvećeg slovačkog uspjeha, zlata na SP-u 2002. godine. Ovog će puta, međutim, Filc jako teško ponoviti takav uspjeh jer Slovaci nemaju ekipu za borbu s Kanađanima, Fincima, Rusima...

Prva trećina vrlo izjednačenog ogleda završila je bez pogodaka, uz laganu nadmoć Slovačke (9-6 u udarcima), ali i premoć Bjelorusa u ozbiljnim šansama. Svoju jedinu pravu Slovaci su stvorili s igračem manje, no Andrej Mezin skinuo je kontru "1 na 1" i održao egal.

Slovaci su malo pojačali pritisak u drugoj trećini, Mezin je bio na nekoliko velikih iskušenja, no do gola su stigli crveni. 20-godišnji Andrej Stas pamtit će svoj prvi gol na svjetskim prvenstvima - lijepo se odupro svom čuvaru i iskosa s desne strane zabio u suprotnji donji kut za 1:0 Bjelorusa i šok na većem dijelu tribina.

Bjelorusi su na odmoru zaključili da je napad najbolja obrana, pa je tako u 52. minuti ponajbolji u njihovim redovima, Mihajl Grabovski, imao odličnu šansu koju mu je skinuo Stana.

"Slovack Pack" bez Demitre

Vjerojatno je čudno navijati protiv kluba u kojem igra vaš reprezentativac, no u hokeju je to česta pojava ako volite svoju reprezentaciju. Slovaci nemaju bazu poput Kanađana, pa je jasno da njima iznimno nedostaju igrači poput Hosse ili Pavola Demitre. Demitra najviše nedostaje Handzušu i Bartečku s kojima je često igrao zajedno, uključujući neko vrijeme u St. Louisu kada je njihova linija prozvana "Slovack Pack".

Pritisak Slovaka ipak je urodio plodom - 30. udarac bio je koban za Mezina kojeg su samo tri minute dijelile od statusa junaka utakmice. Krasno je prošao Andrej Sekera, član Buffalo Sabresa, i potom nesebično uposlio Marcela Hossu koji preciznim udarcem matira Mezina za 1:1 i erupciju oduševljenja na tribinama. Tim rezultatom završen je i regularni dio utakmice, pa je uoči produžetka svaka momčad osigurala bod.

U dodatnih pet minuta zaigralo se uvijek atraktivnih 4 na 4, a 3:22 prije kraja Dominik Granak zaradio je isključenje i omogućio Bjelorusima igrača više; tri Slovaka ipak su "izvukla" Granaka, pa je odluka o osvajaču dodatnog boda pala nakon izvođenja penala. U raspucavanju su se spretnijima pokazali Bjelorusi, točnije Oleg Antonenko koji je zabio dva puta; kod Slovaka je precizan bio tek Stefan Ružička, ali je on ujedno i promašio odlučujući udarac.

Bjelorusi su tako došli do dodatnog boda koji im može itekako puno značiti u borbi za četvrtfinale, zna to i trener Glen Hanlon: "Imamo puno respekta za Slovačku, obje su momčadi odigrale dobru utakmicu. Ponosan sam na svoje igrače, odigrali smo pametno, bez nepotrebnih isključenja."

"Zlatni" Jan Filc bio je vidno nezadovoljan nastupom svojih štićenika: "Čestitam Bjelorusiji na dobroj igri i bodovima. Izgubili smo važan bod u raspucavanju, a nismo dobro odigrali niti produžetak."


KANADA - MAĐARSKA 9:0

Sjajni mađarski navijači dali su sve od sebe ne bi li pomogli svojoj reprezentaciji u dvoboju s najvećom hokejskom nacijom na svijetu, ali njihova nadmoć na tribinama nije imala nikakvog utjecanja na zbivanja na ledu - Kanađani su u prvih 13 minuta poveli s 4:0 i pokazali da su drugi svijet za Mađarsku. Do kraja smo mogli uživati u majstorijama Heatleyja, Spezze i društva koji su ipak stisnuli kočnicu nakon furioznog otvaranja; ne čudi, jer na ovom SP-u imaju puno važnije ciljeve od pobjede nad Mađarskom.

David i Golijat

Konačni rezultat nije nikakvo iznenađenje s obzirom na reputaciju dviju reprezentacija. 24 svjetska zlata, 12 srebra, devet bronci, sedam olimpijskih zlata, četiri srebra, dvije bronce - to je učinak zemlje u kojoj je hokej gotovo religija. Mađari su, pak, svjetsko prvenstvo izborili po prvi puta nakon 1939. godine. Ipak, bez obzira na razliku u kvaliteti, Kanađanima je hokej prevažan da bi odigrali bez karakteristične čvrste igre tijelom, gazili su Mađare po ledu neovisno o rezultatu. Treba pohvaliti ipak mađarske navijače koji su pri 0:9 svi ustali na noge i dali opet podršku svojim sunarodnjacima...

Mađari su izdržali prvog igrača manje, no u šestoj minuti njihov bedem je probijen - iskusni Martin St. Louis skrenuo je udarac Whitea s plave linije, dovoljno da prevari vratara Szupera.

Četiri minute kasnije mađarski navijači ponovno su utišani - ovoga puta s igračem više, Kanađani su zabili preko Shea Webera čiji je udarac s plave linije završio iza mađarskog golmana. Ogromnu nadmoć Kanađani su u 13. minuti materijalizirali čak dva puta - prvo je Spezza krasnim dodavanjem od iza gola pronašao Dereka Roya za 3:0, da bi potom Mike Fisher kao na tanjuru poslužio Jamesa Neala za novi pogodak.

U svakoj akciji bila je vidljiva svemirska razlika u kvaliteti, pa su se mađarski navijači morali zadovoljiti svakim prelaskom u trećinu Kanade i ponekim udarcem na gol Masona.

U drugoj trećini Kanađani su se zadovoljili s dva pogotka - St. Louis je zabio na asistenciju Doughtyja, a Weber na dodavanje Phillipsa. Bilo je to dovoljno muke za Szupera, pa je na gol Mađarske stao Heteny i s 10 obrana sačuvao mrežu netaknutom do novog odmora.

Rapsodija se nastavila u posljednjem periodu igre - bekovi su izvrsno dirigirali igrom, opasnim udarcima stvarali mnoštvo prilika, a pred golom se posebno snalažljivim pokazivao St. Louis koji je svoj treći pogodak postigao neposredno nakon što je Fisher zabio za 7:0 u 42. minuti.

Među strijelce se u 51. minuti uspio upisati i odlični Jason Spezza, a s tih 9:0 Kanađani su se zadovoljili. U posljednjem kolu čeka ih ogled sa Slovačkom u kojem trebaju bod za potvrdu prvog mjesta, dok će Mađari protiv Bjelorusije tražiti kartu za drugi krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!