Automoto

MotoGP u Europi

Maja Giljanović • utorak, 28.04.2009.
MotoGP u Europi

Samo tjedan dana nakon Velike nagrade Japana MotoGP cirkus se preselio u Europu na treću stanicu ovogodišnjeg kalendara u Jerez...

Circuito de Jerez tradicionalno je jedna od najposjećenijih staza u kalendaru, a navijača će biti tim i više budući je vodeću poziciju u ukupnom poretku pobjedom u Motegiju preuzeo baš njihov Jorge Lorenzo koji s dva podija iz dvije utrke vodi (bod) ispred branitelja naslova Valentina Rossija.

Španjolac je ovdje prošle godine u svojoj rookie sezoni u najjačoj klasi bio pole-man i osvojio treće mjesto - dvaput je Jerez osvojio u klasi do 250 kubika - a bit će još i motiviraniji budući dan poslije utrke 4. svibnja slavi 22. rođendan - baš da šampanjac za eventualni trijumf otvori u minutu poslije ponoći i produlji slavlje.

Il dottore Rossi je drugi u poretku i krajnje mu je vrijeme da upiše prvu pobjedu - nije mu se, naime, još nikada dogodilo da na prve tri utrke ne pobijedi nijednom (i u Kataru i u Japanu je bio drugi). 30-godišnjak je u kraljevskoj klasi Jerez osvojio pet puta, uživa i on u stazi, a i navijači u njemu tako da peterostruki svjetski MotoGP prvak ovdje ima status identičan onom u rodnoj mu Italiji.

Andaluziju s druge strane odveć ne ljubi Casey Stoner. Bivši svjetski prvak (treći je tri boda iza Lorenza) nije u Jerezu u sedam pokušaja nijednom izborio niti podij, a kamoli pobjedu. Kakvu-takvu utjehu može ovog puta izvući iz sjajnog vikenda na službenim testovima prije starta sezone i još jednom (drugom zaredom) najnovijem modelu BMWi - prošle sezone mu pozitivno iskustvo test-vožnje nije pomoglo i Australac je osvojio samo 11. mjesto.

Domaćini 4.428 metara dugačke utrke (13 zavoja) prvi put organizirane 1987. - a od 1989. redovito svake godine premijerne utrke europske turneje - još su i prošlogodišnji pobjednik (ispred Rossija) Dani Pedrosa, Toni Elias i Sete Gibernau - potonji nije Jerez iskusio (natjecateljski) još od 2006. kad je na 990ccm Ducatiju osvojio drugo mjesto u kvalifikacijama i krajem godine (privremeno) otišao u mirovinu.

U klasi do 125 kubika Andrea Iannone vodi s dvije pobjede (jednu i pol zapravo zbog kišom potopljenog i prekinutog Katara) i u Jerezu traži svoju prvu pobjedu na europskom tlu, a u srednjoj klasi Alvaro Bautista je najveći favorit.

Em je ovdje pobijedio 2006. u sezoni u kojoj je osvojio naslov svjetskog prvaka 2006., em je ekstra motiviran nakon prošlogodišnje utrke i epskog dvoboja s Marcom Simoncellijem u kojem su obojica u predzadnjem krugu izletjela sa staze (gužvu je iskoristio Simone Corsi), a 24-godišnjak je tjednima još poslije razmišljao što je pošlo naopako.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!