Zimski sportovi

Kanađanima sjajni "rat" protiv Slovaka!

Tomislav Pacak • utorak, 28.04.2009.
Kanađanima sjajni "rat" protiv Slovaka!
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha i Berna Tomislav Pacak i Davor Sajko) Najkvalitetniji ogled dosadašnjeg dijela SP-a prezentirali su nam Kanada i Slovačka, a usprkos žestokom otporu dobrih Slovaka, Kanađani su ih "samljeli" sa 7:3 i tako potvrdili najviše ambicije na ovom natjecanju. Bjelorusi su, pak, teškom mukom svladali Mađarsku i tako s pet bodova prošli u drugi krug zajedno s Kanadom (9) i Slovačkom (1)...

KANADA - SLOVAČKA 7:3

Prva dva kola ipak su bila ugrijavanja za najbolje reprezentacije, pa smo "ono pravo" vidjeli danas. Puna dvorana i dobra atmosfera koju su stvorili brojni slovački navijači samo je pripomogla "ratu" koji smo vidjeli odmah u prvoj trećini.

Vezane vijesti

Slovaci su krenuli agresivno, već u prvih pet minuta zabilježili smo isključenja s obje strane, naguravanja, žestoke duele i prije svega puno akcije, dakle sve ono zbog čega hokej privlači toliko gledatelja. Za razliku od Slovačke, Kanađani su iskoristili svog prvog igrača više - Derek Roy ostao je sam na udarcu i matirao Halaka, nakon što su lijepo kombinirali St. Louis i Weber.

Upravo je igrač više bio glavna prevaga Kanađana - oni su svoje prilike izvrsno koristili, dok su Slovaci rijetko uspijevali ući u trećinu i napraviti pritisak. U sedmoj minuti je tako već zasvijetlilo 2:0 - Slovaci su bili s dva igrača manje, St. Louis je opet bio asistent, a ulogu realizatora preuzima Shane Doan.

Pri ravnopravnom odnosu snaga Slovaci su čak imali i više od igre, dobro je branio Roloson, no tučnjava koju su Slovaci odabrali kao taktiku je pogrešan izbor protiv Kanade. Isključenje Radivojevića u 17. minuti Team Canada odmah koristi - poslije udarca Webera odbijanac u mrežu posprema Jason Spezza. Taj pogodak bio je tipičan primjer onoga u čemu su Kanađani bez premca - snalaženje u gužvama pred golom. Slovaci su tako na odmor otišli s minusom od tri gola, iako su igrali daleko bolje nego protiv Bjelorusije ili Mađarske.

Nažalost po Slovake, nastavilo se po istom receptu. Istina, Tomaš Surovy uspio je nakon bulija iznenaditi Rolosona za kratkotrajno veselje i nadu Slovaka, ali brzo je odnose na semaforu "sredio" Ian White nakon asistencije izvanrednog St. Louisa.

Moral Slovaka je nakon toga pao, opet su zaredali s isključenjima, a protiv ovakvog igrača više Kanađana to je bila smrtna presuda. U 34. minuti branič Shea Weber je nakon dvije asistencije upisao i pogodak (s dva igrača više; četvrta asistencija St. Louisa), a minutu kasnije se među strijelce upisao i najnoviji kanadski wunderkid, Steve Stamkos. 6:1 je možda bilo malo pregrubo s obzirom na prikazanu predstavu Slovaka, no Kanađani nisu oprostili niti jednu pogrešku.

Da ni posljednja trećina ne prođe bez gola superiornih Kanađana pobrinuo se Jason Spezza - Slovaci su pogriješili u svojoj trećini, ostavili Spezzi pločicu, a centar Ottawe poklon je iskoristio i pogodio za ogromnih 7:1. Stvari je tek malo kozmetički uljepšao Marcel Hossa 4:20 prije kraja. Kako je započela, utakmica je i okončana - tučnjavom. Ovoga puta glavni inicijatori bili su Valabak i Doan, a suci su se dobrano potrudili da bi na kraju rastavili zaraćene strane. Kako su Kanađani nagomilali isključenja do kraja utakmice, Slovaci su uspjeli zabiti još jednom, Granak minutu prije kraja postavlja konačnih 7:3 za Kanadu.

I ovdje u Švicarskoj Kanađani pokazuju da je njihov izvor sjajnih talenata nepresušan, jer i bez niza NHL zvijezda imaju momčad koja je po talentu i znanju neprikosnovena na SP-u. Da li će to biti dovoljno za novo svjetsko zlato i iskupljenje nakon "samo" srebra osvojenog na domaćem SP-u lani - pokazat će utakmice protiv discipliranijih protivnika nego što je danas bila Slovačka.


BJELORUSIJA - MAĐARSKA 3:1

Sjajni navijači

Zaista se teško prisjetiti kada je neki autsajder, kao što je to na ovom natjecanju Mađarska, imala tako sjajnu podršku navijača. Mađari su u zaista velikom broju pohodili Zürich-Kloten, a njih oko 3.000 proslavilo se izvrsnim navijanjem. Orilo se Magyarorszag Kloten Arenom tijekom utakmice, prolomilo se oduševljenje kada je Mađarska zabila gol, a posebno je impresionirala izvedba himne nakon utakmice. Obično se pušta himna pobjednika, a nakon što su pristojno poslušali bjelorusku, mađarski navijači svojoj su reprezentaciji priuštili vokalnu izvedbu Himnusz. Kao i poslije potopa protiv Kanade, Mađari su u dvorani ostali pjevati i dugo nakon utakmice. Očito rezultat nije i ne treba biti povod za odlazak na utakmicu, Mađari su bili presretni i sudjelovanjem.

Rasplet Skupine A započeo je pobjedom Bjelorusije nad Mađarskom koja će bez osvojenog boda natjecanje nastaviti u skupini za ostanak. Ipak, praktički novaci u ovom razredu mogu biti zadovoljni svojim otporom Slovačkoj (3:4) i Bjelorusiji (1:3), a protiv Kanade (0:9) je ionako bilo nerealno očekivati nešto drugo.

Prva trećina započela je u skladu s očekivanjima - Bjelorusi su iskoristili prvu priliku s igračem više i nakratko utišali još jednom veliku vojsku mađarskih navijača. Strijelac je bio Aleksej Kaliužni, a prije toga su mađarsku obranu izigrali Oleg Antonenko i Ruslan Salei. Međutim, nastavilo se u potpuno neočekivanom ritmu jer su prilike, i to vrlo dobre i izrađene, stvarali Mađari.

Na žalost i frustraciju mađarskih navijača (i njihovih novinara), izabranici Pata Cortine nikako nisu uspijevali pronaći put do mreže izvrsnog Andreja Mezina koji je poskidao 12 udaraca Mađara u prvom periodu igre, uključujući par situacija "1 na 1". Usprkos nuli na semaforu, Mađari su u svlačionicu otišli sa spoznajom da s Bjelorusijom definitivno mogu igrati al pari.

Potvrda toga konačno se pojavila i na semaforu u 26. minuti. Imre Peterdi lijepo je prošao kroz sredinu bjeloruske obrane i nadmudrio Mezina za 1:1 i erupciju oduševljenja suigrača i navijača.

Bjelorusima je taj pogodak poslužio kao "budilica", pa su do kraja trećine dominirali, ali u skladu s prezimenom branio je vratar Levente Szuper, pa je uoči posljednje trećine rezultat bio izjednačen; Mađarima je za prolazak dalje trebala pobjeda, a nakon do tada viđenog to nije bila nemoguća misija.

Mađari su stoga krenuli odlučno u posljednju trećinu, a iako su Bjelorusi imali veliku premoć u udarcima, mađarske prilike bile su vrlo dobre i utakmica je lako mogla otići drugim tijekom da su neku od tih iskoristili.

Ovako je 5:25 prije kraja Aleksej Ugarov pobjegao u kontru i lijepo zabio pored izvrsnog Szupera za 2:1 Bjelorusa koji u drugi krug prenose pet bodova, sa solidnim izgledima da nastave natjecanje i u četvrtfinalu. Pobjedu Bjelorusa potvrdio je odlični Mihajl Grabovski golom u praznu mrežu...

Mađari i njihovi navijači, ipak, mogu biti i više nego zadovoljni prikazanim, jer se u svom prvom nastupu na svjetskom prvenstvu nakon 1939. nisu osramotili. Štoviše, tijesni porazi od Slovačke i Bjelorusije dokaz su da nisu zalutali u ovo društvo te da im malo nedostaje da postanu i redovan sudionik SP-ova...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!